Articole despre Codul Muncii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR ​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii Totul despre pontaj: ce inseamna, cum se face si model foaie de pontaj Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficii

Somajul tehnic este o prevedere din Codul Muncii prin care angajatii care nu-si mai pot desfasura activitatea din cauza suspendarii sau restrangerii temporare a activitatii unei societati din motive economice, tehnologice sau structurale, pot beneficia de o indemnizatie acoperita din bugetul asigurarilor pentru somaj. Cunoasterea prevederilor legale privind somajul tehnic este esentiala pentru a asigura drepturile angajatilor, continuitatea afacerii si evitarea problemelor legale.

Este responsabilitatea ambelor parti sa se informeze si sa actioneze in conformitate cu prevederile legale. In acest articol vom discuta despre principalele aspecte privind somajul tehnic, inclusiv cine plateste somajul tehnic, care este durata maxima a somajului tehnic, ce acte sunt necesare si multe altele.

Ce este somajul tehnic si cum functioneaza?

Somajul tehnic este o masura de protectie sociala reglementata prin art. 531 din Codul Muncii. Acesta apare in momentul in care o companie isi intrerure/suspenda activitatea temporar, ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta, asa cum a fost cazul in pandemia Covid.

Art 531.:

In cazul suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta potrivit art. 93 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, salariatii afectati de activitatea redusa sau intrerupta, care au contractul individual de munca suspendat, beneficiaza de o indemnizatie platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare, pe toata durata mentinerii starii de asediu sau starii de urgenta, dupa caz.

De ce este importanta cunoasterea prevederilor legale privind domajul tehnic

Este crucial ca atat angajatii, cat si angajatorii sa cunoasca prevederile legale referitoare la somajul tehnic din mai multe motive:

1. Protectia angajatilor. Cunoasterea legii privind somajul tehnic le ofera angajatilor informatii esentiale despre drepturile lor in situatii de criza. Aceasta include nivelul indemnizatiei, durata suspendarii contractului de munca si alte aspecte relevante. Astfel, ei pot lua decizii informate si pot beneficia de protectie legala.

2. Continuitatea afacerii. Pentru angajatori, cunoasterea legii este vitala pentru a gestiona eficient somajul tehnic. Acestia trebuie sa stie cum sa aplice corect procedurile, sa comunice cu angajatii si sa asigure o revenire cat mai lina la activitatea normala dupa perioada de somaj tehnic.

3. Evitarea problemelor legale. Nerespectarea prevederilor legale poate duce la sanctiuni si litigii. Angajatorii trebuie sa fie la curent cu cerintele legale pentru a evita astfel de probleme si pentru a-si proteja interesele.

4. Transparenta si comunicarea. Cunoasterea legii faciliteaza comunicarea deschisa intre angajati si angajatori. Angajatii pot intelege mai bine deciziile luate de angajator si pot colabora pentru a depasi perioadele dificile.

Proceduri si cerinte pentru aplicarea somajului tehnic

In continuare va oferim informatii esentiale privind procedurile si cerintele pentru aplicarea somajului tehnic, informatii pe care trebuie sa le cunoască atat angajatorii, cat si angajatii.

Cine poate beneficia de somaj tehnic

De somaj tehnic poate beneficia orice persoana care are un Contract Individual de Munca (CIM) valabil si inregistrat in Revisal.

Conform art.53 alin 8-9, daca un salariat are incheiate mai multe contracte individuale de munca, din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de asediu sau starii de urgenta, acesta nu va beneficia de indemnizatia de somaj tehnic. Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj tehnic, toate contractele de munca trebuie sa fie suspendate.

 

Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca – o lucrare exceptionala care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii!

Contine informatii detaliate, spete si solutii referitoare la absolut orice subiect legat de legislatia muncii.
Sunt explicate cele mai recente modificari legislative.
Raspunsurile sunt complete si permanent la zi!

Comanda ACUM Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca<<<

 

Cine plateste somajul tehnic?

Indemnizatia de somaj tehnic este platita de catre stat angajatorului, care mai departe transfera suma catre angajat. Indemnizatia este intr-un cuantum de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.

IMPORTANT! In cazul in care salariatul are mai multe contracte de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de asediu sau starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Ce acte sunt necesare pentru plata indemnizatiei somajul tehnic?

Pentru plata indemnizatiei de somaj tehnic, angajatorii trebuie sa depuna electronic la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social urmatoarele documente:

• Cerere de acordare a somajului tehnic - semnata si datata de reprezentantul legal
• Declaratie pe propria raspundere prin care isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si veridicitatea datelor inscrise in documente
• Lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie

Ce alte obligatii are angajatorul cu privire la indemnizatia de somaj tehnic?

Indemnizatia de somaj tehnic este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Termenul de plata si declarare a obligatiilor fiscale aferente indemnizatiei pentru somaj tehnic este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.

Pentru perioada in care salariatii sunt in somaj tehnic, angajatorii nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.

Care este durata maxima pentru somajul tehnic?

In prezent, nu exista prevederi legale cu privire la durata maxima a somajului tehnic. Totusi, suspendarea nu poate alea loc pe termen nelimitat, incetand odata cu inlaturarea cauzei care e determinat-o.

Drepturi si beneficii pentru angajati in timpul somajului tehnic

Pe perioada somajului tehnic, angajatii au mai multe drepturi, printre care:

1. Dreptul la informare. Angajatii au dreptul sa fie informati cu privire la masura luata si sa cunoasca motivele suspendarii temporare a contractului individual de munca (CIM).

2. Dreptul la pastrarea locului de munca. Contractul de munca pentru care a fost suspendat ramane in vigoare, iar angajatul are dreptul sa revina la locul de munca odata ce somajul tehnic inceteaza.

3. Dreptul la cumulul de functii. In timpul somajului tehnic, angajatul poate sa ocupe si alte functii, daca este cazul.

4. Dreptul la demisie. Angajatul are dreptul sa demisioneze chiar si in perioada de somaj tehnic, daca doreste sa renunte la locul de munca.

5. Indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Perioada in care angajatul beneficiaza de indemnizatie de somaj va fi luata in calcul la stabilirea drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor.

6. Somajul tehnic constituie stagiu de cotizare pentru pensie. In perioada in care se afla in somaj tehnic salariatii beneficiaza de o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Asupra acestei indemnizatii de calculeaza CAS. Prin urmare, perioada in care salariatii se afla in somaj tehnic si beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic reprezinta stagiu la sistemul de pensii.

IMPORTANT! Perioada de somaj tehnic nu constituie vechime in munca, intrucat salariatul nu presteaza munca.

Obligatii si responsabilitati ale angajatorului in timpul perioadei de somaj tehnic

Pe durata somajului tehnic contractul de munca se suspenda, suspendarea inregistrandu-se in Revisal. De asemenea, pe perioada somajului tehnic, angajatorii nu pot desfiinta locurile de munca ocupate de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost suspendate pe motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe o perioada cel putin egala cu perioada suspendarii pentru care au beneficiat, pentru acesti salariati, de plata indemnizatiilor de somaj tehnic.

Asadar, somajul tehnic este masura de protectie sociala reglementata prin art. 53 din Codul Muncii. Prin aceasta prevedere, angajatii a caror activitate a fost suspendata din motive economice, tehnologice sau structurale, pot beneficia de o indemnizatie acoperita din bugetul asigurarilor pentru somaj.