Atunci cand un angajat decide sa isi ia concediu pentru a se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului, contractul sau de munca se suspenda. In aceasta perioada, salariatul continua sa beneficieze de anumite drepturi si obligatii, insa nu mai primeste salariu de la angajator. In schimb, primeste de la stat o indemnizatie de crestere copil, in anumite conditii strict reglementate de legislatia in vigoare. In acest articol vom analiza in detaliu procedura de suspendare CIM pentru crestere copil!
Procedura suspendare CIM pentru crestere copil
Conform art. 51 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pentru concediul de cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. In vederea acordarii concediului pentru cresterea copilului, este obligatoriu ca salariata sa fi beneficiat de concediul de maternitate postnatal de cel putin 42 de zile.
Iata care sunt pasii ce trebuie urmati in cazul
suspendarii contractului de munca pentru crestere copil:
1. Depunerea cererii de suspendare a CIM Cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate, salariata trebuie sa anunte angajatorul cu privire la intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului printr-o cerere scrisa. In cererea respectiva, va preciza perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului. Daca salariata nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, adica pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
La cererea de suspendare a contractului individual de munca, salariata trebuie sa ataseze si copia certificatului de nastere al copilului.
ATENTIE! Angajatorul are obligatia sa aprobe cererea salariatului pentru acordarea concediului si sa emita decizia de suspendare a contractului individual de munca. Pe perioada suspendarii CIM pentru concediu crestere copil, salariata nu poate fi concediata, beneficiind atat de prevederile art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, cat si de dispozitiile art. 25 din O.U.G. nr. 111/2010. Masura concedierii va putea fi dispusa insa in cazul reorganizarii judiciare si a falimentului.
Dosarul personal al salariatului - Un ghid util ce contine toate documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
Comanda ACUM Dosarul personal al salariatului>>> 2. Inregistrarea in ReviSal a suspendarii CIM pentru crestere copil Suspendarea contractului de munca va fi inregistrata in ReviSal, in conformitate cu art. 3 alin. (2) lit. o) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
In ReviSal se specifica perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Suspendarea se inregistreaza corespunzator cererii de concediu de crestere a copilului, cel tarziu in ziua anterioara primei zile de concediu pentru cresterea copilului.
3. Reluarea activitatii inainte de implinirea termenului de expirare a concediului de crestere copil In cazul in care salariata doreste sa-si reia activitatea in perioada in care este indreptatita sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul, cu cel putin 30 de zile inainte, intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.
IMPORTANT DE STIUT! Angajatorul are obligatia de a reda salariatei la revenirea la locul de munca postul detinut anterior suspendarii contractului individual de munca. Postul acesteia nu poate fi desfiintat in perioada concediului pentru cresterea copilului.
4. Prelungirea concediului pentru cresterea copilului In cazul copiilor nascuti sau adoptati in perioada in care salariatul se afla in concediu pentru cresterea copilului, concediul se prelungeste in mod corespunzator.
Cerere de suspendare CIM pentru concediu crestere copil
Va prezentam mai jos un model de cerere de suspendare CIM pentru concediu crestere copil pe care il puteti descarca in format PDF:
Decizie de suspendare CIM - Concediu crestere copil
Descarca in format PDF modelul de mai jos de Decizie de suspendare CIM pentru concediul de crestere copil:
MODEL cerere incetare suspendare concediu crestere copil
Descarca in format PDF modelul de mai jos de cerere incetare suspendare concediu crestere copil:
Model Decizie prelungire suspendare concediu crestere copil
Descarca in format PDF modelul de mai jos de Decizie prelungire suspendaresconcediu crestere copil:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata cu contract pe perioada determinata, perioada 16.05.2022-31.10.2024. Dorim sa-i prelungim de la 1 Nov 2024, insa vrem sa facem pe perioada suspendarii titularului de post, care inseamna pana la data de 19.08.2026, data implinirii varstei de 2 ani a copilului titularului de post. Daca luam tot intervalul, adica 16.05.2022-19.08.2026, depasim cei 3 ani de perioada maxima de determinata, conform Codului muncii. Cum ne sfatuiti sa procedam?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Revin cu urmatoarele intrebari: Aceasta masura poate afecta doar o parte din salariati? Putem stabili saptamanal lista cu salariatii care ar urma sa fie suspendati? Deoarece exista posibiliatea ca in unele saptamani sa fie nevoie ca o parte sau alta a salariatilor sa lucreze si vinerea. Daca intr-o saptamana sunt doar 4 zile lucratoare, o zi fiind sarbatoare legala (de luni pana joi), putem face suspendare pt ziua de vineri? S-ar lucra in acest caz 3 zile in saptamana respectiva. Decizia se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<