Detasarea este un concept reglementat de Codul Muncii care permite unui angajator sa trimita un salariat la o alta entitate pentru a indeplini sarcini specifice. Aceasta este o practica frecvent intalnita in situatii precum proiecte speciale, transferuri temporare de competente sau nevoi operationale care necesita expertiza sau prezenta unui angajat intr-un alt loc decat cel obisnuit de munca.Afla tot ce trebuie sa stii despre detasarea unui salariat, inclusiv proceduri si reglementari legale.
Ce este detasarea salariatilor: definitie Codul Muncii
Conform
art. 45 din Codul Muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Pe durata detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
Durata detasarii
Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. Cu toate acestea, in situatii exceptionale si din motive obiective, perioada detasarii poate fi prelungita, cu acordul ambelor parti, din 6 in
6 luni.
Cine plateste salariul angajatului detasat?
Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca
aplicabil.
Detasare transnationala: indemnizatie detasare si obligatii angajator
Detasarea transnationala presupune detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, cu conditia ca salariatul respectiv sa nu fie trimis pentru a inlocui alt salariat caruia i-a expirat perioada de detasare. Contractul individual de munca incheiat de salariatul detasat cu societatea care l-a detasat nu se suspenda.
Pe intreaga perioada a detasarii, salariatul detasat isi va pastra raportul de munca direct cu angajatorul care l-a detasat.
Ca urmare a mentinerii contractului individual de munca, angajatorul isi mentine:
- obligatia de a achita contributiile sociale la sistemul de securitate sociala din Romania daca obtine documentul portabil A1. Daca angajatorul nu obtine documentul portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul este trimis sa presteze activitatea;
- obligatia de a plati drepturile salariale ale lucratorului detasat pe teritoriul altui stat membru, chiar daca plata efectiva o realizeaza angajatorul din statul de ocupare;
- dreptul de a determina natura activitatii efectuate de catre lucratorul salariat detasat pe teritoriul statului membru de ocupare, ceea ce presupune posibilitatea de a decide asupra modului in care se finalizeaza activitatea/activitatile pentru care acesta a fost detasat;
- dreptul de a dispune incetarea raporturilor de munca cu lucratorul salariat detasat.
Detasarea transnationala se efectueaza pe o perioada de timp determinata, de cel mult 24 de luni calendaristice.
Angajatorul va incheia cu salariatul ce urmeaza a fi detasat un act aditional de detasare in care vor fi mentionate toate elementele detasarii, precum si toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, pe durata detasarii.
Model act aditional detasare transnationala PDF
Actul aditional poate fi redactat pornind de la urmatorul model:
Detasare vs delegare
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada
de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Detasarea transnationala a salariatilor - ghidul care va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor
1. Care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime
2. Cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei
Comanda AICI Detasarea transnationala a salariatilor <<< Detasare salariat: spete utile
Va prezentam mai jos cateva aspecte utile privind detasarea salariatilor.
Detasare salariat in UE. Statul in care se platesc contributiile sociale
INTREBARE: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni si sa nu fi fost trimisa sa inlocuiasca o alta persoana. Astfel continuam sa ii facem A1 sa fie declarat in Limosa, ori trebuie sa ii fie platite taxele in tara unde isi desfasoara activitatea? Mentionez ca el pe firma unde este detasat este inregistrat ca administrator, iar pe firma de unde este detasat este angajat ca Agent comercial. Care este procedura legala pe care trebuie sa o urmam?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 21 Apr 2024 In relatia dintre statele membre UE sunt aplicabile dispozitiile Regulamentului nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Text cu relevanta pentru SEE si pentru Elvetia).
Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din acest Regulament, sub rezerva articolelor 12-16: (a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
Astfel, Regulamentul stabileste regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
De la aceasta regula sunt reglementate doua exceptii: detasarea transnationala si pluriactivitatea. Aceste exceptii se stabilesc pe baza de document portabil A1. In consecinta, in toate situatiile in care nu exista document portabil A1, contributiile sociale se platesc in statul in care se presteaza activitate de salariat.
Daca exista document portabil A1, contributiile sociale se platesc in statul inscris in acest formular pe durata valabilitatii formularului.
Conditia referitoare la termenul de 24 luni este cercetata de autoritatile care elibereaza documentul portabil A1. Aceste autoritati analizeaza indeplinirea conditiilor inclusiv a termenului de 24 luni si daca gasesc neindeplinite conditiile, nu elibereaza A1.
Conform art. 16 din Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala:
Art. 16: Derogari de la articolele 11-15
(1) Doua sau mai multe state membre, autoritatile competente ale acestor state membre sau organismele desemnate de aceste autoritati pot prevedea derogari de la articolele 11-15 de comun acord, in interesul anumitor persoane sau categorii de persoane.
Astfel, documentul portabil A1 poate fi eliberat si pentru o perioada mai mare de 24 de luni in baza art. 16, sau se poate refuza eliberarea acestuia de autoritati.
In consecinta:
• exista document portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in statul inscris in formularul A1;
• nu exista document portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
Cu toate acestea inteleg ca in situatia expusa nu este cazul unei detasari, ci a unui contract local in baza caruia isi desfasoara activitatea de administrator incheiat cu societatea din statul respectiv.
Un salariat cu functia de agent comercial nu poate fi detasat sa presteze activitate in alt stat in calitate de administrator si platit din Romania pentru activitate de agent comercial.
Indemnizatie detasare transnationala. Modalitatea de stabilire a plafonului zilnic neimpozabil
INTREBARE: Angajatorul dispune detasarea unui salariat pe o perioada de cateva luni la un alt angajator din UE ( cu formular A1), cu plata indemnizatiei de detasare. Prima zi de detasare a salariatului este 8 ale lunii. Pentru acordarea indemnizatiei in prima luna a detasarii angajatorul trebuie sa prorateze suma conform timpului petrecut in detasare (de pe 8 ale lunii si pana in ultima zi a lunii). Indemnizatia zilnica se va determina raportat la numarul de zile lucratoare sau la numarul de zile calendaristice din luna de referinta? Care este abordarea in cazul in care, in intervalul de referinta a calculului indemnzatiei intervine si o sarbatoare legala in Romania?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 18 Feb 2024 Intai stabiliti plafonul zilnic neimpozabil. Apoi determinati perioada pentru care salariatul are dreptul la diurna.
Conform art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale:
- indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
- in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
- in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Astfel, la stabilirea diurnei maxime neimpozabile se efectueaza doua calcule:
- 2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;
- salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3: numarul de zile lucratoare.
Se compara cele doua rezultate iar rezultatul mai mic reprezinta diurna zilnica neimpozabila. Rezulta ca la stabilirea plafonului zilnic neimpozabil se iau in calcul zilele lucratoare ale lunii in caare are loc deplasarea (in numarul de zile lucratoare nu intra zilele de sarbatoare legala) conform celor de mai sus.
Exemplu:
Luna februarie = 21 zile lucratoare Chiar daca salariatul a plecat in cursul lunii, tot 21 de zile se au in vedere la stabilirea plafonului zilnic neimpozabil.
Calcul nr. 1
Diurna stabilita pentru deplasarea personalului institutiilor publice in statele membre UE este de 35 Euro/zi. Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice este 87,5 Euro/zi.
87,5 Euro x 5 Euro = 437,5 lei
Calcul nr. 2
3.500 x 3/21 = 500 lei, unde 21 reprezinta zilele lucratoare din luna noiembrie.
Se compara cele doua rezultate. Suma mai mica reprezinta diurna maxima neimpozabila.
Rezulta ca, in luna februarie, un salariat poate beneficia de diurna neimpozabila in cuantum de 437,5 lei/zi.
Eu am luat drept exemplu, un salariu de baza brut de 3500 lei. Dvs luati salariul de baza brut de care beneficiaza salariatul.
Diurna inclusiv indemnizatia de detasare transnationala se acorda pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. La stabilirea numarului de zile de diurna nu se tine cont de timpul de lucru. Asadar, rezultatul mai mic conform celor de mai sus se acorda pe zile calendaristice. Prin urmare, zilele lucratoare ale lunii in care are loc deplasarea au relevanta la stabilirea plafonului zilnic neimpozabil. Ulterior, plafonul zilnic neimpozabil se acorda pe zile calendaristice.
Perioada in care salariatul are dreptul la diurna neimpozabila (indemnizatie detasare tranantionala) se stabileste in conformitate cu prevederile art. 7^1 din HG 518/1995:
Art. 7^1
(1) Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
(2) Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
Astfel, veti tine cont de momentul decolararii avionului la plecare si momentul aterizarii acestuia la intoarcere daca deplasarea are loc cu avionul sau momentul trecerii frontierei la plecare si la venire.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata cu contract pe perioada determinata, perioada 16.05.2022-31.10.2024. Dorim sa-i prelungim de la 1 Nov 2024, insa vrem sa facem pe perioada suspendarii titularului de post, care inseamna pana la data de 19.08.2026, data implinirii varstei de 2 ani a copilului titularului de post. Daca luam tot intervalul, adica 16.05.2022-19.08.2026, depasim cei 3 ani de perioada maxima de determinata, conform Codului muncii. Cum ne sfatuiti sa procedam?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Revin cu urmatoarele intrebari: Aceasta masura poate afecta doar o parte din salariati? Putem stabili saptamanal lista cu salariatii care ar urma sa fie suspendati? Deoarece exista posibiliatea ca in unele saptamani sa fie nevoie ca o parte sau alta a salariatilor sa lucreze si vinerea. Daca intr-o saptamana sunt doar 4 zile lucratoare, o zi fiind sarbatoare legala (de luni pana joi), putem face suspendare pt ziua de vineri? S-ar lucra in acest caz 3 zile in saptamana respectiva. Decizia se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<