Articole despre Codul Muncii

Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calcul

Diurna reprezinta o componenta esentiala a drepturilor angajatilor care sunt delegati sau detasati in interes de serviciu. Intelegerea corecta a conceptului de diurna este cruciala atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, pentru a asigura conformitatea cu reglementarile legale si pentru a gestiona eficient cheltuielile suplimentare legate de deplasari. Afla din acest articol care sunt conditiile de acordare a diurnei, cat este diurna pe zi in Romania in 2024, dar si alte informatii utile despre diurna interna si externa! 

Ce este diurna 

Pe durata detasarii si a delegarii, angajatii unei companii au dreptul la o suma de bani mentionata in legislatie fie ca “indemnizatie de delegare/detasare”, fie ca “diurna”. Aceasta suma are rolul de a compensa cheltuielile suplimentare pentru hrana si intretinere cauzate de mutarea angajatului din mediul sau obisnuit. Codul muncii nu specifica exact ce inseamna diurna, dar recunoaste dreptul angajatilor de a primi aceasta suma pe perioada delegarii si detasarii.

O definitie a diurnei pentru deplasarile in strainatate se gaseste in articolul 5 alin. (1) lit. a) din Hotararea Guvernului nr. 518/1995, care stabileste drepturile si obligatiile personalului roman trimis in strainatate pentru misiuni temporare. Conform acestei legi, personalul din institutii publice primeste o suma zilnica, numita diurna, pentru a acoperi cheltuielile de hrana, cele uzuale si costurile transportului in localitatea in care isi desfasoara activitatea.

Cand se acorda diurna   

Conform reglementarilor legale in vigoare, exista doua situatii de acordare diurna pentru angajati, si anume: la detasarea sau delegarea salariatului. In alte situatii de deplasare a salariatilor, acestia nu au diurna legala in Romania sau strainatate. 

1. Detasarea este, conform art. 45 din Codul muncii, actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

2. Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.


Cine poate beneficia de diurna? 


De diurna beneficiaza salariatii care isi desfasoara munca in alte locuri decat cele inscrise in contractul individual de munca, adica salariati detasati sau delegati.

Atentie!
Daca salariatul nu are un loc de munca fix, ci isi desfasoara activitatea in mai multe locuri de munca inscrise in contractul individual de munca, respectivul angajat NU are dreptul de a i se acorda diurna cand se deplaseaza la acele locuri de munca. In acest caz, inseamna ca salariatul are o clauza de mobilitate si atunci are dreptul la prestatii pentru mobilitate, precum indemnizatia de mobilitate. Indemnizatia de mobilitate are un tratament fiscal distinct de cel al diurnei.
 

In baza caror documente se acorda diurna? 


Potrivit prevederilor Ordinului nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile, acordarea diurnei si inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor de deplasare se realizeaza pe baza urmatoarelor documentele justificative:
 
  • Ordinul de deplasare (Delegatie Cod 14-5-4) – pentru deplasarile in tara (diurna interna)
  • Decontul de cheltuieli (pentru deplasari externe – Cod 14-5-5) – pentru deplasarile in strainatate (diurna externa).
Intocmirea acestor documente este obligatorie. In lipsa lor, cheltuielile de deplasare pot fi incadrate de organele fiscale drept cheltuieli nedeductibile.

Completarea ordinului de deplasare diurna sau decontului de cheltuieli se realizeaza pentru fiecare deplasare, de catre persoana care urmeaza a efectua deplasarea, in vederea justificarii cheltuielilor efectuate pe intreaga durata a deplasarii, precum si pentru justificarea avansurilor acordate in vederea procurarii de valori materiale cu plata in numerar.

Diurna - ce prevede Codul Muncii 

Art. 44 alin 2 din Codul Muncii specifica: “ Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”

Art 46 alin 4 din Codul Muncii specifica: “Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”

 
Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate - ghid complet despre acordarea si tratamentul fiscal al diurnei 

Fiecare subiect abordat este comentat si exemplificat prin studii de caz.
Explicatiile contin trimiteri la legislatia in vigoare.

Comanda ACUM>>> Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate
 

Diurna interna vs diurna externa


Diurna interna se acorda la delegarea/detasarea salariatilor dintr-o localitate in alta din Romania.   

Conform prevederilor din Codul Muncii, delegarea angajatilor romani in alt oras din Romania poate fi dispusa pentru o perioada de maximum 60 de zile în 12 luni. 

In vederea acordarii diurnei in Romania in 2024, numărul de zile de delegare se socoteste din ziua si ora plecarii pana la data si ora inapoierii din delegare in localitatea in care salariatul isi are locul stabil de munca.

In ceea ce priveste detasarea, aceasta poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult un an. 

Perioada de detasare se calculeaza pe zile calendaristice, nu pe zile lucratoare, durata de cel mult un an calculandu-se din prima zi de detasare.

Diurna externa se acorda salariatilor detasati/delegati in strainatate.

In cazul detasarii, angajatii trebuie informati cu privire la conditiile detasarii, inclusiv nivelul indemnizatiei de detasare si alte drepturi. Aceste informatii vor fi cuprinse in actul aditional la contractul individual de munca prin care se stabileste detasarea.

Valoare diurna 2024 - cum se stabileste?


Valoarea diurnei interne si externe in 2024 se stabileste astfel: 
 
  • In sectorul privat, se acorda prin negociere, in conditiile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
  • Diurna pentru institutiile publice in 2024 se acorda potrivit normelor cuprinse in HG nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului si HGi nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Conform H.G. nr. 714/2018, pentru delegarea intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care salariatul isi are locul permanent de munca, valoarea diurnei in 2024 este de 23 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar acordarea diurnei in 2024 pentru angajatii institutiilor publice se realizeaza numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

La calculul diurnei in 2024 de iau in considerare numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare. Zilele de delegare se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde salariatul isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare.

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, iata cum se acorda diurna in 2024:
  • 50% pana la 12 ore si
  • 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Intrebari frecvente despre diurna: 

Iata cateva dintre cele mai des intalnite intrebari legate de diurna legala din Romania

Diurna se acorda si in weekend? 

Da, diurna se acorda pe zile calendaristice, inclusiv pentru sambata si duminica. Cand se calculeaza diurna se iau in considerare zilele de delegare de la la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii din delegatie. 

Diurna se impoziteaza? 

Conform art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal, indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale. 

Insa, diurna nu este impozabila si taxabila cu contributii sociale daca se incadreaza in plafonul de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, dar nu mai mult de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

La stabilirea diurnei maxime neimpozabile se efectueaza doua calcule:

1) 2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;
2) salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3 : numărul de zile lucratoare.

Se compara cele doua rezultate. Suma mai mica reprezinta diurna maxima neimpozabila.

Plafonul diurnei neimpozabile se stabileste pentru fiecare luna tinand cont de numarul zilelor lucratoare ale lunii.

Exemplu de calcul diurna neimpozabila:

Nume si prenume: Popescu X
Salariu de baza brut: 3.000 lei
Data plecare: 11/05/2023
Data sosire: 16/05/2023
Ora plecare: 07.00
Ora sosire: 17.00
Diurna conform contractului colectiv de munca aplicabil: 70 lei/zi
Diurna acordata: 6 zile x 70 lei/zi = 420 lei
Diurna neimpozabila: 5 zile x (23 lei/zi x 2,5) = 287,5 lei
Diurna impozabila: 420 lei – 287,5 lei = 132,5 lei

 
Detasarea transnationala a salariatilor - ghidul care va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE

Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor:

1. Care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime
2. Cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei

Comanda ACUM >>>Detasarea transnationala a salariatilor  <<< 
 

Diurna se declara in D112?  

Diurna se declara in formularul D112 la randul 8, care cuprinde atat veniturile impozabile cat si pe cele neimpozabile.

La randul 8.2 Venituri asimilate salariilor, subcategoria 8.2.1. Indemnizații de delegare impozabile se va declara cat este diurna impozabila.

La randul 8.4.Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) și alin. (4^1) din Codul fiscal, la subcategoria 8.4.1.Indemnizații de delegare neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal se va declara valoarea diurnei neimpozabila.