Articole despre Codul Muncii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR ​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii Totul despre pontaj: ce inseamna, cum se face si model foaie de pontaj Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR

Poprirea pe salariu reprezinta o masura legala prin care o parte din venitul unei persoane poate fi retinuta si transferata direct catre un creditor in vederea achitarii unei datorii. Aceasta procedura poate fi initiata pe baza unei hotarari judecatoresti si se aplica in cazul in care debitorul nu isi respecta obligatiile financiare. In acest articol vom vorbi despre implicatiile legale ale popririi pe salariu, inclusiv ce obligatii au angajatorii cu privire la infiintarea unei popriri!

Ce inseamna poprire pe salariu

Poprirea pe salariu este o masura coercitiva legala prin care se poate realiza urmarirea silita in cazul in care un debitor nu isi executa obligatia de bunavoie. Mai exact, un creditor poate solicita unui angajator, prin hotarare judecatoreasca, sa retina si sa-i transfere o parte din salariul unui angajat pentru achitarea unei datorii. 

In Romania, procedura de poprire este reglementata de art. 781 – 794 din Sectiunea 3 din Codul de procedura civila, dar si de Legea nr. 134 din 1 iulie 2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 august 2015.

Cine poate pune poprire pe salariu si in ce conditii  

Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul.

De asemenea, poprirea pe salariu se infiinteaza fara somatie, in baza executarii judecatoresti. Angajatorul sau banca va primi o adresa in care se va preciza titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar.

Copiile adresei de infiintare a popririi si a celorlalte documente se vor transmite si debitorului. 

Prin adresa de infiintare a popririi, angajatorului/ bancii - care devin tert poprit - i se va solicita interdictia de a plati debitorului sumele de bani pe care i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in vederea executarii silite.

Adresa de infiintare a popririi pe salariu sau cont va cuprinde:
 
 • numele si domiciliul debitorului persoana fizica 
 • codul numeric personal 
 • elementele de identificare ale conturilor persoanei debitoare (fiecare cont in parte daca sunt cunoscute)

In cazul in care adresa de infiintare a popririi se transmite unei unitati operationale a unei institutii de credit, poprirea va fi infiintata numai asupra conturilor pe care debitorul urmarit le are deschise la acea unitate. Daca debitorul nu are cont deschis la unitatea institutiei de credit sesizate, aceasta va informa executorul cu privire la conturile deschise de debitor la alte unitati operationale.

Poprirea pe salariu ramane valabila si in cazul in care debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceasta situatie, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.

Daca fostul angajator nu cunoaste noul loc de munca al debitorului, va aduce la cunostinta creditorului aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va il va informa pe fostul angajator pentru ca acesta sa transmita actele popririi noului angajator. 

Verificare poprire online. Cum isi poate da seama un angajat ca are poprire pe cont 

In cazul in care o banca instituie poprire pe cont, aceasta instiinteaza debitorul cu privire la acest lucru. Unele banci ofera posibilitatea de a verifica poprirea online sau de a primi notificari daca s-a instituit o poprire pe cont. 

Sume exceptate de la poprire 

Conform art 729 din Codul de procedura civila, urmatoarele categorii de venituri nu pot fii urmarite pentru niciun fel de datorii:
 
 • Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii
 • Ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav\
 • Ajutoarele de maternitate
 • Ajutoarele acordate in caz de deces
 • Bursele de studii acordate de stat
 • Diurnele
 • Orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii

Cat se poate pune poprire pe salariu 

Poprirea pe salariu se face asupra venitului net cuvenit salariatului dupa calculul si retinerea contributiilor sociale si a impozitului pe venit.

Potrivit art. 729 din Codul de procedura civila, salariile si celelalte venituri periodice realizate din munca pot fi urmarite:
 
 • pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
 • pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, poprirea pe salariu nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

De asemenea, daca veniturile din munca ale debitorului sunt mai mici decat salariul minim net pe economie, atunci acestea pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Popririle pe salariu si obligatiile angajatorilor 

Din momentul comunicarii adresei de infiintare a popririi catre tertul poprit, acesta va indisponibiliza toate sumele poprite. De la indisponibilizare si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, tertul poprit nu va face nicio alta plata.

Conform prevederilor art. 786 din Codul de procedura civila, angajatorul, in calitate de tert poprit, are obligatia ca in termen de 5 zile de la comunicarea popririi pe salariu sau, in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora:
 
 1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
 2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Daca sunt infiintate mai multe popriri pe salariu/ cont, tertul poprit va consemna suma de bani si va comunica, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la pct. 1 si 2 numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte. 

Tertul poprit nu va putea face contestatie impotriva popririi. El isi va formula apararile in instanta de validare.

In cazul in care sunt infiintate mai multe popriri si sumele pentru care s-a dispus infiintarea popririi depasesc suma urmaribila din veniturile debitorului, tertul poprit, va retine si va consemna suma urmaribila, instiintandu-i pe executorii judecatoresti care au infiintat popririle.  Distribuirea se va face de catre executorul judecatoresc competent.

Greseli frecvente pe care le fac angajatorii cu privire la popririle salariale  

Una dintre greselile frecvente pe care le fac angajatorii este sa nu-si indeplineasca obligatiile privind poprirea pe salariu. In acest caz, executorul judecatoresc, salariatul ori creditorul pot solicita instantei de judecata sa dispuna validarea popririi, care reprezinta practic, o transformare a angajatorului din tert poprit in debitor.

Cererea de validare a popririi se face in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila. In baza art. 790 din Codul de procedura civila care reglementeaza validarea popririi, instanta de judecata poate obliga angajatorul sa plateasca din fonduri proprii sumele pe care salariatul le datoreaza. 

De asemenea, daca se dovedeste ca angajatorul a refuzat, cu rea-credinta, sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, instanta de judecata il poate amenda pe acesta cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei.

Nu in ultimul rand, angajatorul poate fi obligat de instanta de judecata la plata oricarui prejudiciu produs salariatului.  

Alte greseli frecvente ale angajatorilor privind poprirea pe salariu pot fi:
 
 • Infiintarea popririi pe baza unei adrese venite din partea altcuiva decat un executor judecatoresc
 • Retinerea popririi pe salariu in baza unei decizii judecatoresti prescrisa
 • Infiintarea popririi asupra sumelor exceptate de la poprire, conform legii
 • Calculul gresit al sumelor retinute, in cazul existentei mai multor popriri
 
Popririle din Salariu - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor

Acesta este un ghid util ce raspunde impecabil tuturor intrebarilor despre acest subiect sensibil, atat prin comentarii si explicatii ale prevederilor legale in domeniu, cat si prin spete foarte sugestive.

Comanda ACUM Popririle din Salariu - Obligatii ale angajatorilor>>>

Studii de caz utile cu privire la popririle salariale 

Va prezentam mai jos 3 spete utile care va vor ajuta sa cunoasteti si sa intelegeti mai bine prevederile legale privind popririle pe salariu

3 popriri pe salariu. Cuantumul retinerilor din venitul net 

INTREBARE:
 
Care este cuantumul retinerilor din venitul net pe care le pot face in cazul in care un salariat are 3 popriri, cotizatie catre sindicat si o rata la CAR?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 10 Iun 2024

Conform art. 729 din Codul de procedura civila salariile si celelalte venituri periodice realizate din munca pot fi urmarite:
 
 • pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
 • pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, poprirea pe salariu nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar pe salarii se determina la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, si urmatoarele:

(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro; Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale funcizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
(v) (v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale. Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.

Din analiza textului art. 78 din Codul fiscal se poate observa ca dispozitiile lit. (ii) al art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal referitoare la asigurarea deductibilitatii la calculul impozitului pe salarii pentru cotizatia sindicala lunara se aplica doar pentru salariatii la locul unde acestia au functia de baza. 

Prin urmare, baza de calcul a impozitului pe salarii poate fi diminuata cu elementele de cheltuieli suportate de salariat si enumerate la lit. (i) – (v) de mai sus, printre care si cotizatia sindicala platita in luna, doar la locul unde salariatul are functia de baza.

Aderarea la un sindicat este o optiune individuala.

Este relevant in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor referitoare la retinerea sumelor semnificatia notiunii de „venit lunar net” din cuprinsul art. 729 din Codul de procedura civila. Din acest punct de vedere tindem sa consideram ca legiuitorul s-a referit la castigul salarial, care-i ramane salariatului dupa efectuarea tuturor retinerilor obligatorii reprezentate de contributiile sociale obligatorii si de impozitul pe salarii.

In consecinta, pentru cele 3 propriri pe salariu se va retine 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor. CAR-ul nu intra in 1/2 din venitul lunar net al debitorului decat daca ajunge sa fie executat silit si pentru neplata acestuia.

Poprire tichete de masa. Se iau in calcul acestea in cazul unei popriri? 

INTREBARE:

Am primit din partea ANAF o adresa de infiintare a popririi pentru un angajat al nostru care suna astfel: "se infiinteaza poprirea asupra sumelor de bani reprezentand venituri si disponibilitati banesti, in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute s/sau datorate, cu orice titlu debitorului X, de catre dvs sau pe care le veti datora si/sau detine in viitor. 

Sumele urmaribile vor fi retinute si virate de indata in conturile deschise la Trez.." Intrebarea mea este: exista vreo prevedere legala in legatura cu un procent din salariu pe care il viram catre ANAF? Din cate stiu, nu se retine si vireaza intreg salariul la ANAF. Angajatul primeste si bonuri de masa, in acest caz cum procedam? Multumesc!

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 25 Mai 2024

Potrivit art. 729 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura civila,
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
(...)
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Intrucat aceasta este singura poprire pe salariu a angajatului respectiv, se retine lunar o treime din venitul lunar net, fiind maximul ce se poate retine din salariu intr-o luna.

Potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare,
(1) In sensul prezentei legi, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale si vouchere de vacanta.

Potrivit art. 8 alin. (4), (5) si (7) din legea sus-mentionata,
(4) Suportul electronic al biletelor de valoare nu permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar.
(5) Biletele de valoare pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise.
(...)
(7) Biletele de valoare pot fi utilizate numai cu respectarea prevederilor alin. (5), inclusiv pentru plati online.

Prin urmare, fie ca vorbim de tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale si vouchere de vacanta, generic spus tichete valorice, nu se poate ca o poprire sa fie instituita asupra lor.

In opinia mea, valoarea tichetelor de masa nu este inclusa in limita de 1/3 din drepturile salariale ale salariatului supuse popririi pe salariu, intrucat suma acestora este cu destinatie speciala (pot fi utilizate numai pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise) si mai mult decat atat, nu este permisa efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar a valorii acestora.

Suspendare poprire salariu 

INTREBARE: 

Daca un salariat a primit de la banca ca trebuie sa i se faca poprire pe salariu si el apoi a deschis proces cu banca cum se poate sa nu i se mai faca poprire pana la solutionarea procesului?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 10 Oct 2023

Conform art. 719 din Codul de procedura civila:
Art. 719: Suspendarea executarii
(1) Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.

 (2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicita trebuie sa dea in prealabil o cautiune, calculata la valoarea obiectului contestatiei, dupa cum urmeaza:

a) de 10%, daca aceasta valoare este pana la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depaseste 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depaseste 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depaseste 1.000.000 lei.

Astfel, daca salariatul a formulat contestatie la executare, poate formula cerere de suspendare a executarii silite conform reglementarilor de mai sus. Doar in situatia in care instanta de judecata pronunta o hotarare judecatoreasca prin care se suspenda executarea silita, veniturile salariale nu vor mai fi poprite pana la solutionarea contestatiei la executare.