Fisa de aptitudini pentru medicina muncii este un document esential in gestionarea sanatatii si securitatii in munca. Este eliberata in urma unui control medical si este necesara pentru a confirma ca angajatul este apt sa-si indeplineasca sarcinile fara riscuri pentru propria sanatate sau pentru cea a colegilor sai. In acest articol, vom analiza ce contine fisa de aptitudini, cine o elibereaza si care este perioada sa de valabilitate, oferind astfel o imagine clara asupra importantei si rolului sau in cadrul unei organizatii.
Ce este fisa de aptitudini si care este rolul acesteia
Fisa de aptitudini este un document medical solicitat la incadrarea in munca a unei persoane, care atesta faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea muncii pentru care este angajat. Cu alte cuvinte, Fisa de aptitudini reprezinta o evaluare a starii de sanatate a unui angajat in raport cu cerintele specifice ale postului sau de munca.
Completarea si eliberarea fisei de aptitudine in munca este obligatorie,
incheierea contractului individual de munca fiind conditionata de obtinerea prealabila a acestui document. Conform art. 27 din Codul Muncii, omiterea sau angajarea unei persoane fara fisa de aptidudine atrage nulitatea contractului de munca.
Fisa de aptitudini este reglementata prin Hotararea nr 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor cu modificarile si completarile ulterioare. Ea se completeaza in urma examenului medical de la angajare/examenul periodic sau de reluare a activitatii.
Rolul principal al fisei de aptitudini este sa documenteze starea de sanatate a angajatului si compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si locul de munca. De asemenea, are rolul de identifica potentiale afectiuni ce pot pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca.
Nu in ultimul rand, fisa de aptitudini ofera informatii pentru posibile ajustari necesare la locul de munca pentru a se potrivi nevoilor de sanatate ale angajatului. De exemplu, in functie de rezultatul examenului medical, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice si la starea de sanatate a lucratorului, poate recomanda indrumarea persoanei respective catre alte locuri de munca sau includerea ei in circuitul informational si operational din sistemul sanitar pentru o supraveghere medicala deosebita.
Cine completeaza si elibereaza fisa de aptitudini
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional.
In urma realizarii examenului medical de catre medicul de medicina muncii, acesta va completa Fisa de aptitudine in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Ce informatii contine fisa de aptitudini
Fisa de aptitudini se completeaza dupa modelul Anexei nr. 5 la Hotararea Guvernului nr. 355/2007 si trebuie sa contina urmatoarele informatii:
1. Date de identificare ale unitatii medicale/cabinetului de medicina muncii (Numele, adresa si nr. de telefon)
2. Specificatia daca fisa de aptitudini se completeaza in urma examenului medical facut la angajare/ examenul periodic/reluarea muncii sau altele
3. Datele de identificare ale angajatorului (nume, adresa, date de contact)
4. Date de identificare ale angajatului (nume, prenume, CNP,Ocupatia/Functia,Post si locul de munca )
5. Avizul medical care poate fi:
- Apt - persoana este apta de a desfasura activitatea in profesia sau functia pentru care s-a solicitat examentul medical
- Apt conditionat - persoana a primit recomandari medicale, aptitudinea fiind conditionata de respectarea acestor recomandari
- Inapt temporar/ Inapt - persoana nu este apta temporar/permanent de a desfasura activitatea in profesia sau functia pentru care s-a solicitat examentul medical
6. Recomandarile mediculul de medicina muncii
7. Numele, semnatura si parafa medicului care a efectuat examenul medical si a completat fisa de aptitudine
8. Data fisei de aptitudine
9. Data urmatorului examen medical
Va prezentam mai jos modelul Fisei de aptitudine (Anexa 5 din HG 355/2007)
Valabilitatea fiselor de aptitudini
Potrivit art. 21 din HG 355/2007, frecventa examenelor medicale periodice pentru angajati este determinata in baza fiselor de servicii medicale profilactice, care sunt adaptate in functie de expunerea profesionala specifica fiecarui post.
Medicul specialist in medicina muncii are autoritatea exclusiva de a modifica frecventa acestor examene, cu conditia informarii angajatorului. Fisa de aptitudine, eliberata de medicul de medicina muncii, specifica in mod clar data urmatorului examen medical.
Asadar, stabilirea valabilitatii fiselor medicale si a frecventei controalelor este responsabilitatea medicului specialist in medicina muncii. Acesta ia in considerare fisa de riscuri profesionale asociate fiecarui post, document intocmit de angajator si prezentat de lucrator la consultatia medicala.
Este important de mentionat ca frecventa controalelor medicale poate varia de la un post la altul, in functie de riscurile profesionale specifice. Cu toate acestea, decizia finala privind frecventa acestor controale apartine intotdeauna medicului de medicina muncii, care evalueaza fiecare caz in parte pe baza informatiilor din fisa de riscuri profesionale si a starii de sanatate a angajatului.
Concedierea unui salariat declarat inapt definitiv/temporar in fisa de aptitudine
In cazul in care salariatul a fost declarat „inapt” (definitiv) in avizul primit de la medicul de medicina muncii, angajatorul poate dispune concedierea sa, in conformitate cu
art. 61 lit. c) din Codul muncii. Declararea unui angajat ca „inapt” inseamna ca respectivul salariat nu poate sa-si indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat si astfel contractul sau de munca poate fi incetat.
Cu toate acestea, este important de precizat faptul ca, desi salariatul nu mai este apt medical pentru postul ocupat, este posibil ca acesta sa fie apt pentru un alt post. Prin urmare, angajatorul are obligatia (conform art.64 din Codul Muncii) de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii. In cazul in care nu sunt alte posturi disponibile, angajatorul trebuie sa solicite sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului.
Salariatul, trebuie sa-si dea acordul in scris (in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului), cu privire la noul loc de munca oferit. Doar in cazul in care salariatul nu-si da acordul si doar dupa notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
IMPORTANT! In cazul
concedierii pentru motivul inaptidudinii salariatului, acesta are dreptul sa beneficieze de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
In cazul in care angajatul a fost declarat „inapt temporar”, angajatorul nu are dreptul sa concedieze salariatul.
De obicei, in cazul declararii inaptitudinii temporare, medicul de medicina muncii va transmite o scrisoare medicului de familie al angajatului respectiv prin care va recomanda efectuarea investigatiilor de specialitate. Medicul de familie va trimite salariatul sa efectueze investigatiile de specialitate si ii va acorda concediu medical.
In perioada concediului medical se suspenda contractul individual de munca, iar angajatul va beneficia de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. La revenirea la locul de munca, la finalul perioadei de concediu medical, angajatul este obligat prin lege sa prezinte rezultatul investigatiilor. Medicul de medicina muncii va realiza o reevaluare a starii de sanatate a salariatului, iar in situatia in care va fi declarat ”apt” , isi va putea relua activitatea anterioara. Daca este declarat ”inapt”, se pot aplica prevederile din Codul Muncii mentionate mai sus.
IMPORTANT! 1. Toate rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical al salariatului.
2. Persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca. Contestatia se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<