Concediul de studii este un drept al angajatilor pentru a-si continua educatia si pentru a participa la cursuri si examene, fara sa-si piarda locul de munca. Acest tip de concediu poate fi acordat atat la initiativa angajatorului, cat si a salariatilor si poate fi cu sau fara plata, in conditiile specifice stabilite de legislatia muncii si de contractele colective sau individuale. In acest articol vom explora detaliile legate de acordarea concediului de studii, drepturile si obligatiile angajatilor si angajatorilor, precum si procedura necesara pentru solicitarea acestuia.
Cadru legal. Ce inseamna concediu de studii si ce prevede Codul Muncii
Concediul de studii este reglementat in Romania prin Codul Muncii si poate fi acordat angajatilor care urmeaza cursuri de formare profesionala sau pregatire academica.
Pe langa prevederile din Codul Muncii, anumite contracte colective de munca pot include clauze suplimentare legate de concediul de studii, cum ar fi perioade mai lungi de concediu sau facilitati suplimentare pentru angajati in timpul pregatirii. Aceste reglementari suplimentare trebuie, insa, sa respecte prevederile legale de baza.
Concediul de studii cu sau fara plata
Potrivit articolului 154 din Codul Muncii, angajatii au dreptul sa beneficieze de concediu de studii fara plata pentru a participa la cursuri sau pentru a sustine examene. In cazul in care acest concediu este solicitat de angajat, el trebuie aprobat de angajator. Angajatorul poate refuza acordarea acestui concediu doar in cazuri justificate, de exemplu atunci cand se demonstreaza ca absenta angajatului ar perturba grav activitatea companiei.
In cazul in care formarea profesionala este initiata de catre angajator, concediul de studii poate fi cu plata, iar toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre angajator. Angajatul isi pastreaza dreptul la mentinerea salariului.
DE STIUT! 1. Conform art. 194 din Codul muncii,
angajatorul are obligatia de a initia participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, astfel:
- Angajatorii cu cel putin 21 de salariati, acestia trebuie sa asigure formarea profesionala a tuturor salariatilor cel putin o data la 2 ani.
- Angajatorii care au mai putin de 21 de salariati vor asigura formarea profesionala a acestora cel putin o data la 3 ani.
2.
In cazul in care angajatorul nu a asigurat formarea profesionala pe cheltuiala sa, salariatul poate pretinde un concediu de formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile
lucratoare sau de pana la 80 de ore, perioada fiind stabilita de comun acord cu angajatorul.
3. Concediul pentru studii reprezinta un caz de suspendare a contractului de munca, fie din initiativa angajatului, fie din initativa angajatorului.
Cine si cum poate solicita concediu de studii
Concediul de studii poate fi solicitat de diverse categorii de angajati care isi continua educatia sau isi dezvolta competentele profesionale. Aceasta facilitate este disponibila pentru persoanele angajate cu contract individual de munca care sunt inscrise intr-o forma de invatamant, incluzand aici salariatii care urmeaza studii in invatamantul superior (la nivel de licenta, master sau doctorat), precum si angajatii care participa la cursuri de perfectionare profesionala.
Pentru a beneficia de concediu de formare profesionala, angajatul trebuie sa depuna o cerere scrisa la angajator, specificand perioada solicitata, tipul de studii urmate si institutia de invatamant. Cererea trebuie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea concediului.
Angajatorul poate solicita dovezi privind participarea efectiva la cursuri sau examene si poate refuza cererea doar pe motive intemeiate (atunci cand absenta salariatului de la locul de munca prejudiciaza grav activitatea companiei).
Concediul de studii poate fi acordat integral sau fractionat, in functie de nevoile angajatului (de exemplu pentru sustinerea examenelor de la institutiile de invatamant superior).
IMPORTANT! Perioada de concediu pentru studii nu afecteaza dreptul angajatului la concediul de odihna anual (nu diminueaza zilele de
concediu de odihna).
Model cerere concediu de studii (cu/fara plata)
Descarca de mai jos in format PDF un model de cerere concediu de studii (cu/fara plata):
Intrebari frecvente cu privire la concediul de studii
Va prezentam mai jos doua intrebari frecvente cu privire la concediul de studii pentru a intelege corect obligatiile si drepturile angajatului si angajatorilor!
Concediul de studii reprezinta vechime in munca?
Da, conform prevederilor art. 158 din Codul Muncii, timpul petrecut in concediu pentru formare profesionala este considerat perioada de munca efectiva in ceea ce priveste calcularea si acordarea diverselor drepturi ale salariatului, cu exceptia salariului. Cu alte cuvinte, angajatul continua sa acumuleze vechime.
Care sunt conditiile de acordare a concediului de studiu pentru functionarii publici?
Conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 6 din 24 ianuarie 2007, functionarii publici au dreptul la concedii pentru studii in vederea promovarii in clasa. In cazul in care conducatorul institutiei publice considera ca studiile efectuate de functionar sunt utile institutiei, pe perioada concediului de studii acordat (in limita a 30 de zile lucratoare anual) functionarului public respectiv i se platesc salariul de baza corespunzator functiei publice detinute si, dupa caz, sporul de vechime.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt contabila la firma si indeplinesc conditiile art. 56 din Legea 360/2023. Doresc sa depun dosarul in vederea pensionarii. Pot sa cer desfacerea CIM cu acordul partilor, si sa am in dosar si decizia de desfacere CIM, (din motive personale numai pot lucra mai departe) sau neaparat prima data trebuie sa depun dosarul cu toate actele, sa astept Decizia de pensionare, urmand desfacerea CIM.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As avea o intrebare aditionala: mentionez ca doar departamentul de vanzari are program normal in weekend, avand negociat spor de weekend pentru acest lucru. Insa, anumiti salariati din departamentul marketing vin in weekend, la solicitarea angajatorului, pentru participarea la evenimente. Avand in vedere caracterul intamplator al lucrului in weekend pentru acesti salariati , de ce nu se pot considera pentru acestia orele de weekend ca munca suplimentara? Nu pot fi considerate aceste ore de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem 5 angajati extracomunitari cu aviz de munca pe care intentionam sa-i detasam transnational in Italia pentru o perioada de 6 luni. Pentru acesti angajatii in extracomunitari trebuie sa se obtina un nou aviz de munca sau viza de la autoritatile din Italia? Care sunt formalitatile in aceasta situatie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: V-as ruga sa ma indrumati in realizarea unei fise de post pentru un post de director strategii de dezvoltare si comunicare, post nou aparut in organigrama firmei caruia ii trebuie atasat si un cod COR cat mai cuprinzator.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne confirmati care sunt metodele de acordare de cadouri in valoare de 300 lei de persoana pentru Craciun sau tichete de masa cadou . Intentionam sa oferim pachete plus o masa festiva care sa se poata includa la drepturi salariale ineimpozabile si sa nu depaseasca 300 lei/pers.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<