Codul Muncii reglementeaza in detaliu aspectele legate de orele suplimentare, oferind atat angajatorilor, cat si angajatilor ghiduri clare despre gestionarea si compensarea orelor suplimentare. Vom discuta in acest articol despre ce inseamna munca suplimentara, care este limita pentru prestarea orelor suplimentare si ce obligatii si drepturi au partile in aceasta privinta.
Durata normala a timpului de munca pentru angajatii cu norma intreaga este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata in afara acestui program este considerata munca suplimentara.
Orele suplimentare se efectueaza la solicitarea angajatorului, iar salariatii care accepta prestarea muncii suplimentare sunt recompensati cu o suma de bani.
IMPORTANT! Munca suplimentara NU poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Salariatii pot accepta sa efectueaze ore suplimentare la solicitarea angajatorului, insa exista anumite limitari prevazute in Codul Muncii privind durata maxima legala a orelor suplimentare, astfel:
Conform art 114, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Conform art. 105 din Codul muncii este interzisa efectuarea orelor suplimentare in cazul salariatiilor cu contracte individuale de munca cu timp partial, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Hotararea Guvernului nr. 905/2017 prevede la art. 3 alin. (2) lit. h) ca in registru se completeaza salariul de baza lunar brut indemnizatiile, sporurile (inclusiv pentru ore suplimentare), precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
La angajarea fiecarui salariat, cuantumul sporurilor se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul respectiv. Orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii, in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza. Zilele de sarbatoare legala sunt:
Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Exceptiile de la regula sunt prevazute in art. 140, 141 si 142 din acelasi act normativ:
1. NU se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
2. Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Daca, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Codul Muncii specifica faptul ca, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Daca angajatorul nu acorda repausul in zilele de sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Sporul poate fi in cuantum sau procent astfel cum partile il negociaza in contractul de munca (conform art. 3 alin. (2) lit. h) din Hotatarea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, potrivit caruia in registru se completeaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca).
Tot in contractul de munca (individual sau colectiv) se va stabili daca sporul se aplica la salariul brut de incadrare indiferent de cate ore a lucrat in weekend sau se calculeaza raportat la numarul de ore lucrate in weekend, legea neprevazand nimic in acest sens.
Sporul stabilit, in cuantum sau procent, se va inregistra in ReviSal (registrul general de evidenta a salariatilor).
Asa cum am specificat in acest articol, munca suplimentara, munca in zilele de repaus saptamanal si munca in zilele de sarbatoare legala sunt notiuni distincte tratate in mod diferit de Codul muncii. Astfel, este important de retinut:
1. Munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Orele suplimentare sunt compensate prin zile libere platite in termen de 90 de zile de la data efectuarii orelor suplimentare.
2. Munca in zilele de repaus saptamanal este munca prestata de regula in zilele de sambata si duminica. Conform Codului Muncii, repausul saptamanal se acorda timp de 48 de ore consecutive. Asadar, angajatii care lucreaza sambata si duminica vor primi alte doua zile consecutive , in timpul saptamanii, pentru repaus saptamanal. Zilele de repaus saptamanal este stabilit prin contractul de munca, iar daca este acordat in timpul sapatamanii, salariatii au dreptul la un spor negociat prin contract.
Zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2), respectiv la dublul compensatiilor de 75% din salariul de baza.
REGULAMENTUL INTERN - modificarile aparute in lege