Persoanele care au nascut dar doresc sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, primesc un stimulent de insertie. Afla care este cuantumul stimulentului de insertie, in ce conditii se acorda si ce trebuie sa faci pentru a beneficia de acest sprijin financiar de la stat!
Stimulentul de insertie este un ajutor financiar pe care il primesc persoanele indreptatite sa beneficieze de concediu de cresterea copilului daca se intorc la serviciu inainte de expirarea perioadei de concediu pentru cresterea copilului.
Stimulentul de insertie se cuvine pentru fiecare nastere sau copil adoptat.
IMPORTANT! Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.
Stimulentul de insertie este reglementat prin OUG 111 din 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art.7 din aceasta ordonanta, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei de cresterea copilului.
Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
Conform art 8 din OUG 111/2010, de stimulentul de insertie beneficiaza:
Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, solicitantii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, care sunt detaliate mai jos.
Drepturile pentru obtinerea stimulentului de insertie se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
De asemenea, persoanele indreptatite sa primeasca stimulentul de insertie trebuie sa stea cel putin o luna in concediu pentru cresterea copiilor.
Stimulentul de insertie se acorda pe baza urmatoarelor documente:
1. Formular tip – cerere pentru acordarea stimulentului de insertie
2. Copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
3. Actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul,
4. Adeverinta eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
5. Dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
6. Orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate
Cererile pentru acordarea drepturilor reprezentand stimulent de insertie si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Cererile se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.
Decizia de admitere/respingere se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.
Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! - este o lucrare extrem de diversa si utila, deoarece abordeaza o multime de subiecte de mare interes pentru tine si care vizeaza:
• tipurile de concedii de care poti beneficia
• clauze speciale in contractul de munca
• egalitatea de sanse si tratament
• perioade in care nu poti fi concediat
• platile compensatorii in cazul concedierii
• protectia avertizorilor
• gestionarea cazurilor de discriminare/hartuire etc.
Dreptul la stimulentul de insertie inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
De asemenea, dreptul la stimulentul de insertie se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care se primeste indemnizatia de crestere copil.
Nu, persoana beneficiara de stimulent de insertie nu poate primi in acelasi timp si indemnizatie de crestere copil.
Art.7 alin (3) din OUG 111/2010 specifica urmatoarele: „in cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.”
De asemenea, in cazul in care beneficiara stimulentului naste un al doilea copil in perioada primirii stimulentului, aceasta trebuie sa opteze fie pentru continuarea primirii stimulentului, fie poate solicita indemnizatia de crestere copil.
Conform Hotararii 865/2023 privind modificarile OUG 111 din 2010, in cazul in care persoana indreptatita beneficiara a stimulentului de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste unul sau mai multi copii, adopta sau devine tutore in aceasta perioada poate opta fie pentru continuarea acordarii stimulentului pana la implinirea de catre primul copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fie pentru acordarea concediului si a indemnizatiei lunare pentru cel din urma copil. Pentru aceasta perioada, cele doua drepturi nu se pot cumula.
Asadar, stimulentul de insertie este un beneficiu financiar menit sa incurajeze integrarea sau reinsertia pe piata muncii a persoanelor care au dreptul la concediu de cresterea copilului.
EVALUAREA angajatilor este OBLIGATORIE!