Articole despre Codul Muncii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR ​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii Totul despre pontaj: ce inseamna, cum se face si model foaie de pontaj Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document

Fluturasul de salariu este un document care starneste diverse discutii intre angajatori si angajati, fiind uneori neclare aspectele cu privire la emiterea unui astfel de document. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre fluturasul de salariu, inclusiv daca este obligatoriu, cum arata si ce trebuie sa contina! 

Ce este fluturasul de salariu 

Fluturasul de salariu este un document emis de catre angajator pentru fiecare angajat in parte, care detaliaza toate informatiile cu privire la compensatiile financiare ale salariatului. Concret, fluturasul de salariu include venitul brut, deducerile salariale si salariul net aferent unei perioade lucrate.
 
Fluturasul de salariu nu este reglementat din punct de vedere legal, astfel angajatorii nu sunt obligati sa-l emita. Totusi, pentru transparenta si pentru ca salariatii sa poata vedea cum le-au fost calculate salariile si ce deduceri s-au efectuat, se recomanda ca angajatorii sa furnizeze un astfel de document.
 
In ceea ce priveste prevederile legale cu privire la plata salariului, Codul Muncii specifica faptul ca salariul trebuie platit cel putin o data pe luna, iar plata este efectuata direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta. Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata (care sunt obligatorii), precum si prin orice alte documente justificative care arata efectuarea platii. 
 
Documentele care dovedesc plata salariului trebuie pastrate si arhivate de catre angajator conform reglementarilor contabile, pentru a le prezenta in cazul unor controale din partea Inspectoratului Muncii sau pentru rezolvarea unor eventuale conflicte de munca. 
 
In majoritatea cazurilor, dovada platii se face prin intermediul tranzactiilor bancare. In cazul platilor efectuate prin casieria unitatii, dispozitia de plata este documentul justificativ acceptat. 
 
Daca la nivel de unitate se decide ca fluturasii de salariu sa constituie dovada platii salariului, angajatorul va specifica acest lucru in Regulamentul intern.

Ce trebuie sa contina fluturasul de salariu

Atunci cand este emis, fluturasul de salariu ar trebui sa cuprinda urmatoarele informatii:
 
  • Datele de identificare ale angajatului (nume, prenume, functia ocupata)
  • Perioada de referinta pentru care se efectueaza plata salariului
  • Detalierea veniturilor brute (salariu de baza, sporuri, bonusuri, tichete de masa etc.).
  • Deduceri salariale (contributii sociale, impozite, asigurari etc.).
  • Venit net de plata (suma pe care o primeste efectiv angajatul dupa aplicarea tuturor deducerilor).

Cine emite fluturasul de salariu?

Fluturasul de salariu este emis de catre angajator sau de catre persoana imputernicita de acesta sa gestioneze plata salariilor si sa intocmeasca documentatia aferenta.

Cum arata un fluturas de salariu - Model  

Iata un model de fluturas de salariu:

Atentie : Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf .

Fluturasul de salariu vs statul de plata 

Fluturasul de salariu este documentul detaliat si individualizat care arata veniturile si deducerile pentru fiecare angajat in parte. Pe de alta parte, statul de plata este un document colectiv care contine informatii agregate despre plata totala a salariilor in cadrul unei organizatii sau departamente.

Pentru mai multe detalii despre statul de plata, citeste si: Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina
 
Kit de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare!

Contine peste 150 de modele de documente, acte si formulare, inclusiv cele mai recente aparitii!
Sunt sigure 100%!
Sunt in format editabil si permit personalizarea imediata si printarea
Va simplifica, securizeaza si eficientizeaza munca!

Comanda ACUM Kit-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare!>>>

Intrebari frecvente despre fluturasul de salariu 

Va prezentam mai jos cateva raspunsuri la intrebari frecvente despre fluturasii de salariu, pentru a va clarifica toate nelamuririle.

Fluturasul de salariu este obligatoriu? 

Asa cum am mentionat mai sus, fluturasul de salariu nu este reglementat legal. Prin urmare, angajatorul nu este obligat sa distribuie salariatilor fluturasi de salariu. Cu toate acestea, documentul este esential pentru transparenta si claritatea in relatia angajat-angajator si poate reprezenta o dovada oficiala a platii salariului.

Continutul fluturasului de salariu este confidential?  

Da, informatiile din fluturasul de salariu sunt confidentiale si nu pot fi divulgate fara acordul angajatului.

Cand se da fluturasul de salariu angajatilor? 

Fluturasul de salariu trebuie sa fie dat angajatilor inainte sau in ziua in care are loc plata salariului, conform prevederilor din contractul individual de munca sau prevederilor regulamentului intern.