Fluturasul de salariu este un document care starneste diverse discutii intre angajatori si angajati, fiind uneori neclare aspectele cu privire la emiterea unui astfel de document. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre fluturasul de salariu, inclusiv daca este obligatoriu, cum arata si ce trebuie sa contina!
Ce este fluturasul de salariu
Fluturasul de salariu este un document emis de catre angajator pentru fiecare angajat in parte, care detaliaza toate informatiile cu privire la compensatiile financiare ale salariatului. Concret, fluturasul de salariu include venitul brut, deducerile salariale si salariul net aferent unei perioade lucrate.
Fluturasul de salariu nu este reglementat din punct de vedere legal, astfel angajatorii nu sunt obligati sa-l emita. Totusi, pentru transparenta si pentru ca salariatii sa poata vedea cum le-au fost calculate salariile si ce deduceri s-au efectuat, se recomanda ca angajatorii sa furnizeze un astfel de document.
In ceea ce priveste prevederile legale cu privire la plata salariului, Codul Muncii specifica faptul ca salariul trebuie platit cel putin o data pe luna, iar plata este efectuata direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta. Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata (care sunt obligatorii), precum si prin orice alte documente justificative care arata efectuarea platii.
Documentele care dovedesc plata salariului trebuie pastrate si arhivate de catre angajator conform reglementarilor contabile, pentru a le prezenta in cazul unor controale din partea Inspectoratului Muncii sau pentru rezolvarea unor eventuale conflicte de munca.
In majoritatea cazurilor, dovada platii se face prin intermediul tranzactiilor bancare. In cazul platilor efectuate prin casieria unitatii, dispozitia de plata este documentul justificativ acceptat.
Daca la nivel de unitate se decide ca fluturasii de salariu sa constituie dovada platii salariului, angajatorul va specifica acest lucru in Regulamentul intern.
Ce trebuie sa contina fluturasul de salariu
Atunci cand este emis, fluturasul de salariu ar trebui sa cuprinda urmatoarele informatii:
- Datele de identificare ale angajatului (nume, prenume, functia ocupata)
- Perioada de referinta pentru care se efectueaza plata salariului
- Detalierea veniturilor brute (salariu de baza, sporuri, bonusuri, tichete de masa etc.).
- Deduceri salariale (contributii sociale, impozite, asigurari etc.).
- Venit net de plata (suma pe care o primeste efectiv angajatul dupa aplicarea tuturor deducerilor).
Cine emite fluturasul de salariu?
Fluturasul de salariu este emis de catre angajator sau de catre persoana imputernicita de acesta sa gestioneze plata salariilor si sa intocmeasca documentatia aferenta.
Cum arata un fluturas de salariu - Model
Iata un model de fluturas de salariu:
Fluturasul de salariu vs statul de plata
Intrebari frecvente despre fluturasul de salariu
Va prezentam mai jos cateva raspunsuri la intrebari frecvente despre fluturasii de salariu, pentru a va clarifica toate nelamuririle.
Fluturasul de salariu este obligatoriu?
Asa cum am mentionat mai sus, fluturasul de salariu nu este reglementat legal. Prin urmare, angajatorul nu este obligat sa distribuie salariatilor fluturasi de salariu. Cu toate acestea, documentul este esential pentru transparenta si claritatea in relatia angajat-angajator si poate reprezenta o dovada oficiala a platii salariului.
Continutul fluturasului de salariu este confidential?
Da, informatiile din fluturasul de salariu sunt confidentiale si nu pot fi divulgate fara acordul angajatului.
Cand se da fluturasul de salariu angajatilor?
Fluturasul de salariu trebuie sa fie dat angajatilor inainte sau in ziua in care are loc plata salariului, conform prevederilor din contractul individual de munca sau prevederilor regulamentului intern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca (ce a fost semnat pe 2 ani) care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv (ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand). De exemplu, al 13-lea salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cele cinci zile libere pentru casatorie se acorda in baza carui certificat? (de casatorie de la primarie sau pe baza certificatului de cununie de la biserica)
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care o salariata revine din concediu de crestere copil in urmatoarele zile (copilul va implini 2 ani in Februarie anul acesta), va putea beneficia de reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptare? Am gasit diverse informatii online legate de OUG 96/2003, dar nu am ajuns la varianta actualizata si nu imi e clar daca acest beneficiu il pot avea doar pana cand copilul implineste 1 an sau nu.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca majoram salariul incepand cu 01.01.2025 unui angajat care lucreaza in sectorul agricol, de la 3.436 lei la 4.050 lei iar acesta are o vechime de peste 2 ani in unitatea noastra aplicam OUG 142/2021?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne spuneti daca angajatorul are obligatia sa pastreze un exemplar al fluturasului de salariu, care este inmanat salariatului lunar.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<