Angajarea cetatenilor straini devine o practica din ce in ce mai comuna pentru multi angajatori din Romania. Companiile care doresc sa angajeze muncitori straini trebuie sa cunoasca regulile si procedurile aplicabile in 2025, de la obtinerea avizului de munca pana la inregistrarea contractului de munca si alte reglementari legale. In acest articol, vom detalia pasii necesari pentru angajarea cetatenilor straini, cerintele legale, documentele necesare si aspectele administrative care trebuie luate in considerare.
Pasii procesului de angajare pentru cetateni straini in Romania
Conform prevederilor
art. 36 din Codul Muncii, cetatenii straini si apatrizii pot fi angajati prin contract individual de munca in baza autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, eliberata/eliberat potrivit legii. De asemenea, pentru angajarea cetatenilor straini in Romania este necesar sa nu se fi epuizat contingentul anual pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca, numar stabilit prin Hotarare de Guvern.
Iata care este procedura pentru angajarea cetatenilor straini in Romania in 2025:
- obtinerea avizului de angajare;
- obtinerea unei vize de lunga sedere;
- obtinerea dreptului de sedere;
- eliberarea unui permis de sedere in scop de munca / in scop de detasare.
1. Obtinerea avizului de angajare Conform art. 7 din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, avizul de angajare pentru lucratorii permanenti se elibereaza angajatorului pentru angajarea unui cetatean strain cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe durata nedeterminata sau determinata. Avizul de munca este valabil pe durata contractului individual de munca.
In cazul in care angajatorul doreste sa prelungeasca cetateanului strain contractul individual de munca pe perioada determinata, acest lucru este posibil fara a fi necesara obtinerea unui nou aviz de angajare, atata timp cat conditiile de angajare pentru acel loc de munca raman neschimbate.
In Revisal, salariatii - muncitorii straini din Romania - pot fi inregistrati cu pasaportul: tip act identitate pasaport si serie pasaport.
2. Obtinerea vizei de lunga sedere Cetatenilor straini care se angajeaza in Romania li se va acorda viza romana, la cerere, in conformitate cu legislatia in vigoare. Cererea de viza se depune la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, in circumscriptia in care solicitantul are domiciliul sau resedinta. In cazuri deosebite si urgente, cererea poate fi depusa la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din statul in care solicitantul se afla legal.
Viza de lunga sedere pentru munca, desfasurarea de activitati profesionale sau detasare se elibereaza pe baza avizului de angajare, astfel:
• Strainilor care vor desfasura in Romania profesii liberale reglementate prin legi speciale li se va acorda
viza de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati profesionale pe teritoriul Romaniei.
• Strainilor calificati, angajati ai unei persoane juridice cu sediul in strainatate, care vor desfasura activitati de munca in Romaniei, in conditiile legii li se va acorda
viza de lunga sedere pentru detasare.
3. Dreptul de sedere temporara Dreptul de sedere temporara se acorda pentru angajarea cetatenilor straini pe perioada determinata, cu obligatia indeplinirii unor conditii expres prevazute de lege.
Dreptul de sedere temporara se poate prelungi daca strainul respectiv detine un contract individual de munca cu norma intreaga valabil, inregistrat in Revisal, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul castigului salarial minim brut. Lucratorii inalt calificati trebuie sa aiba salariul de cel putin doua ori castigul salarial mediu brut.
Dreptul de sedere temporara in scop de munca se prelungeste pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului de munca, insa nu mai mult de un an. Lucratorilor inalt calificati li se prelungeste dreptul de sedere temporara pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului de munca plus 3 luni, dar nu mai mult de 2 ani.
Muncitorilor straini din Romania, lucratori sezonieri, li se prelungeste dreptul de sedere temporara pentru munca pe perioada de valabilitate a contractului de munca plus 5 zile, cu conditia sa nu se depaseasca durata totala de sedere pe teritoriul Romaniei de 180 de zile in decursul oricarei perioade de 365 de zile precedente fiecarei zile de sedere a strainului pe teritoriul Romaniei in calitate de lucrator sezonier.
Prelungirea ulterioara a dreptului de sedere temporara in scop de munca se acorda fara indeplinirea conditiilor privitoare la castigul salarial mentionat mai sus pentru intreaga perioada in care strainul beneficiaza de indemnizatie de somaj potrivit legii.
4. Eliberarea permisului de sedere in scop de munca / detasare Pentru angajarea cetatenilor straini in Romania in 2025, Inspectoratul General pentru Imigrari elibereaza un permis de sedere, care poate fi:
- permis unic – document de identitate care atesta dreptul de sedere si de munca pe teritoriul Romaniei;
- Cartea albastra a UE – acest document se elibereaza cetatenilor straini - lucratori inalt calificati – carora li s-a prelungit dreptul de sedere temporara pentru munca sau au obtinut acest drept fara obligativitatea vizei;
- permis de sedere in scop de detasare – pentru cetatenii straini detasati pe teritoriul Romaniei;
- permis ICT- permis pentru persoana transferata in cadrul aceleiasi companii in calitate de lucrator ICT pe teritoriul Romaniei;
- permis mobile ICT - permis pentru lucratorii ICT in cadrul aceleiasi companii, in cazul mobilitatii pe termen lung pe teritoriul Romaniei.
Titularul permisului de sedere trebuie sa aiba tot timpul la el acest document. De asemenea, are obligatia de a-l prezenta organelor autoritatilor competente atunci cand i se solicita acest lucru.
Ce categorii de straini care pot fi incadrati in munca fara a fi necesar avizul de angajare
In unele cazuri, pentru angajarea cetatenilor straini in Romania nu este necesar avizul de angajare. Iata categoriile de strainii carora li se aplica aceasta derogare:
- Strainii cu drept de sedere pe termen lung si membrii de familie ai unui cetatean roman;
- Strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii. Acestia pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei numai cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi
- Strainii al caror acces liber pe piata muncii din Romania este stabilit prin tratate incheiate de Romania cu alte state;
- Strainii care urmeaza sa desfasoare activitati didactice, stiintifice sau alte categorii de activitati specifice cu caracter temporar in institutii de profil acreditate ori autorizate provizoriu din Romania, in baza unor acorduri bilaterale;
- Strainii care au dobandit o forma de protectie in Romania, persoanele cu statut de tolerat si solicitantii de azil;
- Alte categorii.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un cetatean din afara UE, SEE sau CE pentru a se angaja in Romania
Angajarea cetatenilor straini in Romania in 2025 se poate realiza doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- Locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetateni romani, ai statelor membre UE/SEE sau de rezidenti permanenti pe teritoriul Romaniei;
- Cetateanul straini indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare;
- Cetateanul strain face dovada faptului ca este apt din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva;
- Nu are antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei;
- Contingentul anual pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca stabilit potrivit prevederilor legii nu a fost epuizat;
- Angajatorul are achitate la zi obligatiile catre bugetul de stat;
- Angajatorul este persoana juridica, persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati compatibile cu functia pentru care solicita incadrarea in munca a strainului;
- Angajatorul nu a fost condamnat definitiv pentru infractiuni si nu a fost sanctionat iin ultimii 3 ani pentru munca nedeclarata sau angajare ilegala.
Angajare muncitori straini in Romania. Obligatiile angajatorilor
Pentru angajarea cetatenilor straini in Romania in 2025, o companie are urmatoarele obligatii:
- Sa intocmeasca dosarul pentru avizul de angajare care trebuie sa cuprinda mai multe documente, precum: dovada achitarii obligatiilor fiscale de catre angajator, declaratie ca strainul este apt de munca si are cunostinte minime de limba romana, dovada publicarii anuntului postului vacant, documente care sa ateste pregatirea profesionala a strainului, cazierul angajatorului si cazierul cetateanului strain ce urmeaza a fi angajat, copia documentului de trecere a frontierei si altele.
- Sa respecte toate drepturile salariatilor cetateni straini, conform legilor in vigoare, inclusiv: dreptul la salarizare, repaus zilnic si saptamanal, dreptul la concediu de odihna anual; dreptul la egalitate de sanse si de tratament, accesul la formarea profesionala si celelalte drepturi de care beneficiaza si cetatenii romani in munca.
- Sa stabileasca si acorde salariul fara nicio discriminare
- Sa faca inregistrarea rezidentei cetateanului expat la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care persoana respectiva locuieste.
- Sa inregistreze cetateanul strain salariat in Revisal
Ce costuri pot avea angajatorii cu angajarea cetatenilor straini
Costul cu plata serviciilor de recrutare de personal, avize de munca, permise de sedere/de munca si alte costuri necesare pentru ca cetatenii straini sa-si poata desfasura activitatea in Romania sunt cheltuieli deductibile.
In ceea ce priveste
cazarea muncitorilor straini in Romania, angajatorul poate decide sa o suporte, insa in acest acest caz, aceasta facilitate trebuie precizata in contractul colectiv de munca, contractul individual de munca si regulamentul intern.
Costurile de cazare si contravaloarea chiriei pentru angajati sunt scutite de taxe salariale in limita unui plafon lunar, de persoana, de 20% din salariul minim brut pe tara. Diferenta este taxabila cu toate taxele salariale, daca este acoperita de angajator.
Pentru a beneficia de scutirea de taxe, trebuie sa se indeplineasca anumite conditii, pe langa plafonul de 20%, si anume:
- angajatul, sotul/sotia acestuia nu detin o locuinta in proprietate personala sau in folosinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea;
- spatiul de cazare/de locuit se afla in unitatile proprii, inclusiv de tip hotelier sau intr-un imobil inchiriat in acest scop de la o terta persoana, de catre angajator;
- contractul de inchiriere dintre angajator si terta persoana este incheiat in conditiile legii;
- plafonul neimpozabil se acorda unuia dintre soti, in cazul in care ambii soti desfasoara activitate in aceeasi localitate, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, pe baza declaratiei pe propria raspundere a acestuia.
Transportul zilnic de la cazare la santier, poate fi cheltuiala deductibila daca nu exista alte mijloace de transport la orele respective (de incepere sau la terminarea programului).
Angajatorul NU este obligat sa suporte costul biletelor de avion la aducerea in tara, precum si costul cu biletul de avion dus-intors o data pe an pentru a ajunge in tara de origine. Daca angajatorul alege sa deconteze aceste bilete de avion pentru muncitorii straini din Romania, cheltuielile sunt considerate avantaje salariale si trebuie taxate ca venit salarial in luna acordarii.
Studii de caz utile cu privire la angajarea cetatenilor straini
Va prezentam mai jos cateva studii de caz utile cu privire la angajarea cetatenilor straini in Romania!
Documente incadrare in munca cetatean NON-UE
Intrebare: Ce documete sunt necesare pentru angajarea unei persoane dintr-o tara non-Ue si care este procedura?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 05 Dec 2024
Conform art. 2 lit. c) din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, avizul de angajare este documentul oficial eliberat de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, care atesta dreptul unui angajator de a incadra in munca un strain pe o anumita functie.
Prin urmare, pentru incadrarea in munca a unui strain (persoana din afara UE), angajatorul trebuie sa obtina avizul de angajare.
Cazurile in care nu este necesar avizul de angajare sunt mentionate la art. 3 alin. (2) din OG 25/2014 dupa cum urmeaza:
a) strainii al caror acces liber pe piata muncii din Romania este stabilit prin tratate incheiate de Romania cu alte state;
b) strainii care urmeaza sa desfasoare activitati didactice, stiintifice sau alte categorii de activitati specifice cu caracter temporar in institutii de profil acreditate ori autorizate provizoriu din Romania, in baza unor acorduri bilaterale sau ca titulari ai unui drept de sedere temporara pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica, si personalul cu calificare speciala, in baza ordinului ministrului educatieinationale, precum si strainii care desfasoara activitati artistice in institutii de cultura din Romania, in baza ordinului ministrului culturii;
c) strainii care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritati administrative autonome;
d) strainii care sunt numiti la conducerea unei filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in conformitate cu actele prevazute de legislatia romana care fac dovada in acest sens;
e) strainii titulari ai dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei;
f) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei in calitate de membri de familie ai unui cetatean roman;
g) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii;
h) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara acordat potrivit prevederilor art. 130 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
i) strainii, posesori ai unui permis de sedere temporara valabil, acordat in scopul reintregirii familiei, care au beneficiat anterior de un drept de sedere pe teritoriul Romaniei in calitate de membri de familie ai unui cetatean roman si care se afla in una dintre situatiileprevazute la art. 64 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
j) strainii care au dobandit o forma de protectie in Romania;
k) solicitantii de azil de la data la care au dreptul de a primi acces la piatafortei de munca potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, daca se mai afla in procedura de determinare a unei forme de protectie;
l) strainii tolerati, pe perioada cat li s-a acordat tolerarea ramanerii pe teritoriul Romaniei.
m) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara in scop de munca, incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pentru incadrarea in munca la un alt angajator, cu contract individual de munca cu timp partial;
n) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru activitati religioase care urmeaza sa fie incadrati in munca pe teritoriul Romaniei, in cadrul unitatilor de cult.
o) cetatenilor din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic.
Prin urmare, angajarea cetatenilor statelor NON UE poate fi facuta doar in baza avizului de angajare daca nu se incadreaza la exceptii.
Conform art. 16 alin. (1) din Codul muncii:
Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
Astfel, reglementarile din Codul muncii stabilesc incheierea contractului individual de munca in limba romana.
Cu toate acestea, daca strainul nu cunoaste limba romana, contractul individual de munca se va incheia si in limba cu privire la care salariatul declara ca o cunoaste.
Conform reglementarilor OG 25/2014 (art. 5 alin. (1) lit. c)) salariatii straini dau o declaratie pe proprie raspundere ca au cunostinte minime de limba romana sau cunosc o limba de circulatie internationala. Aceasta declaratie este folosita si la obtinerea avizului de angajare.
Strainii trebuie sa detina calificarile necesare pentru activitatea pe care o presteaza.
In ceea ce priveste diploma de studii necesara pentru a presta activitate trebuie ca aceasta sa fie recunoscuta in Romania.
In vederea obtinerii recunoasterii diplomelor angajatorul trebuie sa se adreseze Ministerului Educatiei Nationale - Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor.
In legatura cu recunoasterea diplomei mai multe informatii gasiti aici:
https://cnred.edu.ro/recunoastere-acte-de-studii-superioare-cetateni-terti-pentru-accesul-pe-piata-fortei-de-munca/
Angajare cetatean moldovean. Drept de sedere
Intrebare:
Care este procedura de angajare a unui cetatean din Republica Moldova care nu mai are drept de sedere pe teritoriul Romaniei. Acesta a avut permis de sedere temporara pana la 01.11.2023, avand calitatea de student la momentul respectiv. Acum detine pasaport eliberat de Republica Moldova si Permis de conducere obtinut in Romania, valabil.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 28 Aug 2024
Cetateanul moldovean are nevoie de viza de lunga sedere pentru angajare in munca.
Conform art.13 alin. (3) din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), nu este nevoie de aviz de angajare pentru cetatenii din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic, daca indeplinesc conditiile prevazute la alin. (2) lit. b).
Alin. (2) lit. b) stabileste astfel:
b) strainul pe care angajatorul intentioneaza sa il incadreze pe locul de munca vacant indeplineste conditiile de autorizare prevazute de legislatia in vigoare in Romania pentru ocuparea acelui loc de munca si nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.
Textul se refera la an calendaristic. Anul calendaristic este cuprins intre 01 ianuarie si 31 decembrie. Astfel, cetateanul moldovean poate fi angajat cu contract individual de munca pe durata determinata de 9 luni fara aviz de angajare daca nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei. Este deci necesar cazierul judiciar.
Faptul ca nu este necesar avizul de angajare nu exclude obligatia cetateanul moldovean de a avea un drept de sedere legal pe teritoriul Romaniei.
Conform OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania:
Art. 24: Viza de lunga sedere
(1) Viza de lunga sedere se acorda strainilor, la cerere, pe o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii, pentru urmatoarele scopuri:
d)angajare in munca - strainilor care urmeaza sa intre in Romania in vederea incadrarii in munca. Viza acordata in acest scop se va elibera si sportivilor care urmeaza sa evolueze in cadrul unor cluburi sau echipe din Romania, in baza unui contract individual de munca in conditiile legii;
Art. 44: Viza de lunga sedere pentru angajare in munca
(1) Viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda strainilor in scopul incadrarii in munca pe teritoriul Romaniei la un angajator
Astfel, viza de lunga sedere pentru angajare in munca este valabila pentru o perioada de 90 de zile.
Informatii despre obtinerea vizei de lunga sedere gasiti urmand link-ul de mai jos la pct. 4. Angajare in munca – D/AM.
https://chisinau.mae.ro/node/749
Dupa obtinerea vizei de luna sedere, pana la expirarea celor 90 de zile cetateanul moldovea trebuie sa solicite Inspectoratului General pentru Imigrari din Romania permisul de sedere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<