Desfacerea contractului de munca la initiativa angajatorului poarta denumirea de concediere si este un proces reglementat prin prevederile Codului Muncii. In cazul concedierii, angajatorul trebuie sa respecte legislatia in vigoare astfel incat sa evite acuzatiile de “concediere abuziva sau nelegala”. Pe de alta parte, angajatul trebuie sa stie motivele pentru care angajatorul il poate concedia si ce pasi trebuie urmati pentru ca desfacerea contractului de munca sa fie in conformitate cu legea. Iti prezentam in acest articol toate informatiile de care ai nevoie despre desfacerea contractului de munca prin concediere, indiferent daca esti salariat sau angajator.
Motivele pentru desfacerea contractului de munca prin concediere
Potrivit
art. 58 din Codul muncii, concedierea poate fi dispusa din:
- motive care tin de persoana salariatului (motive imputabile)
- motive care nu tin de persoana salariatului (neimputabile)
Concedierea din motive imputabile include:
- concedierea disciplinara ca sanctiune;
- concedierea salariatului arestat preventiv;
Concedierea
din motive neimputabile include:
- concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
- concedierea pentru necorespundere profesionala;
- concedierea salariatului care indeplineste conditiile de pensionare;
- concedierea pentru motive economice.
In cazul in care esti concediat din motive neimputabile, ai dreptul la preaviz, la
indemnizatie de somaj si la o situatie generala mai favorabila in vederea reangajarii!
Ca salariat pensionabil ai dreptul sa nu soliciti pensionarea, refuzul de a solicita pensionarea nu constituie o fapta ilicita, insa angajatorul are, la randul sau, dreptul de a proceda la desfacerea contractului tau de munca!
Desfacerea contractului de munca disciplinar
Angajatorul poate dispune concedierea unui salariat in cazul in care acesta a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara (conf. art. 61 lit. a) din Codul muncii).
Subordonarea disciplinara presupune puterea angajatorului de a stabili regulile de functionare a activitatii specifice in unitate si de a stabili sanctiuni specifice fiecarei fapte a salariatului care ar aduce atingere acestei functionari.
Conform art. 247 alin. (2) din Codul muncii,
„abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici“ .
Concedierea disciplinara este cea mai grava dintre sanctiunile disciplinare enumerate in art. 248 din Codul muncii:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in cares-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducerepe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Care sunt abaterile disciplinare care pot duce la desfacerea contractului de munca
Nu exista o lista de fapte care constituie abateri disciplinare, dar din practica judecatoreasca rezulta ca cele mai frecvente exemple de abateri, de natura a atrage concedierea disciplinara – fie din cauza gravitatii, fie din cauza repetarii lor – sunt urmatoarele:
- Nerespectarea programului de lucru (lipsa nejustificata de la serviciu, intarzieri repetate)
- Producerea de prejudicii (de exemplu incalcarea obligatiei de neconcurenta si confidentialitate)
- Incalcarea normelor de comportament in unitate (de exemplu nerespectarea normelor si instructiunilor de protectie a muncii, reefuzul de a purta echipament de protectie, fumatul in zone interzise, acte de violenta)
- Insubordonarea (incalcari ale obligatiilor de munca)
- Actele de neglijenta repetata
Desfacerea contractului de munca pentru neprezentare la serviciu
Desfacerea contractului de munca pentru neprezentare la serviciu se poate realiza indiferent daca este vorba despre absente nemotivate inregistrate cu intermitente sau de lipsa de la programul de lucru a unui numar de zile succesive.
IMPORTANT! Numarul de absente nemotivate care afecteaza activitatea unitatii se stabileste, de principiu prin Regulamentul Intern!
Angajatorul se va afla in eroare daca, din motive subiective, va aplica sanctiunea dupa un numar mai mic de zile absentate (una sau doua) si daca nu va putea dovedi in fata instantei ca prezenta angajatului era vitala pentru firma tocmai in ziua absentei!
Desfacerea contractului de munca pentru absente nemotivate
Potrivit art.1522 din Codul muncii prin Legea nr. 283/2022, salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale aprogramului de lucru al salariatului.
Absentarea de la locul de munca nu poate avea o durata mai mare de 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic. In acest interval, concedierea salariatului este interzisa.
Totusi, neprezentarea dovezilor privind urgenta familiala transforma aceste absente in absente nemotivate, care se inregistreaza in ReviSal.
Procedura concedierii disciplinare
Procedura concedierii disciplinare presupune efectuarea unei cercetari prealabile de catre angajator.
Etapele procedurii concedierii disciplinare sunt urmatoarele:
1. Intocmirea referatului constatator (procesul-verbal de constatare) de catre superiorul direct (etapa recomandabila)
2. Convocarea angajatului in scris (etapa obligatorie) in care se precizeaza obiectul convocarii, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
ATENTIE! „Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile“ –art. 251 alin. (3) din Codul muncii.
3. Ascultarea salariatului (etapa obligatorie). In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este (art. 251 alin. (4) din Codul muncii).
4. Comunicarea deciziei de concediere (etapa obligatorie)
.
Va confruntati cu un litigiu de munca? Capitolul Litigii de munca din lucrarea Consilier Codul Muncii va raspunde in detaliu unor intrebari de baza: 1. Ce este si ce nu este litigiu de munca?
2. Care sunt partile implicate intr-un litigiu de munca?
3. Ce instanta are competenta sa judece litigiul?
4. Care este procedura de urmat in cazul unui litigiu de munca?
5. Ce greseli majore comit de obicei angajatorii?
Comanda AICI "Consilier Codul Muncii" - Litigii de munca pentru a rezolva orice problema legislativa cu care va confruntati <<< Decizia de concediere disciplinara
Decizia de concediere trebuie emisa
in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta de savarsirea abaterii disciplinare grave sau de ultima dintre abaterile repetate. Emiterea deciziei de concediere nu poate avea loc dupa mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Conform art. 252 alin. (2) din Codul muncii , decizia de concediere se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele:
- descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
- precizarea prevederilor din statutul disciplinar, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
- motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
- temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
- termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
- instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Model decizie de concediere disciplinara
Desfacerea contractului de munca in perioada de proba
Perioada de proba a fost introdusa pentru ca angajatorul sa poata verifica aptitudinile salariatului si pentru a vedea daca se potriveste cu postul respectiv. Perioada de proba se stabileste la incheierea contractului individual de munca si nu poate depasi 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Conform art. 31 alin 2 din Codul Muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Model cerere incetare contract de munca in perioada de proba – la cererea salariatului
Model cerere incetare contract de munca in perioada de proba – la cererea angajatorului
In concluzie, desfacerea contractului de munca prin concediere este un proces complex, care necesita respectarea stricta a prevederilor legale si a procedurilor interne ale companiei. Este esential ca angajatorii sa urmeze proceduri corecte si transparente pentru a minimiza riscul de litigii sau conflicte de munca. Pentru angajati, este important sa cunoasca drepturile si obligațiile care le revin in cazul concedierii si sa actioneze conform legii pentru a-si proteja interesele.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<