Cercetarea disciplinara este un instrument crucial prin care angajatorii pot gestiona eficient comportamentele inadecvate sau abaterile angajatilor de la normele interne sau de la regulile generale ale companiei. Aceasta procedura protejeaza integritatea organizatiei, asigurand totodata respectarea drepturilor tuturor celor implicati.
Printr-o investigare corecta si transparenta, angajatorul poate stabili in mod obiectiv daca fapta sesizata este reala si, in functie de gravitatea acesteia, poate aplica sanctiuni care variaza de la simple avertismente pana la masuri severe, precum concedierea disciplinara. Vom discuta in acest articol ce implica procedura de cercetare disciplinara si care sunt prevederile legale care trebuie respectate de angajatori.
Ce inseamna cercetare disciplinara
Cercetarea disciplinara este un proces formal prin care un angajator investigheaza si evalueaza presupusele abateri ale unui angajat de la normele, regulamentele interne sau obligatiile contractuale stabilite. Scopul acestei proceduri este de a determina daca angajatul a comis o incalcare disciplinara si, in functie de gravitatea faptei, de a stabili sanctiunea corespunzatoare.
Conform legislatiei muncii din Romania, inainte de a aplica o sanctiune disciplinara, angajatorul este obligat sa efectueze o cercetare prealabila, asigurand astfel dreptul angajatului de a oferi explicatii si de a prezenta dovezi in apararea sa. Cercetarea disciplinara implica o serie de etape, precum notificarea angajatului, colectarea probelor, audierea partilor implicate si, in final, luarea unei decizii privind eventuala aplicare a unei sanctiuni.In cadrul cercetarii, angajatul are dreptul sa fie asistat de un reprezentant al sindicatului sau de un avocat.
Procedura de cercetare disciplinara trebuie sa fie prevazuta clar in Regulamentul intern.
Abateri disciplinare - exemple
Conform definitiei din
art. 247 alin 2 din Codul Muncii, abaterea disciplinara reprezinta o fapta legata de activitatea profesionala, manifestata printr-o actiune sau omisiune comisa cu intentie de catre un angajat. Prin aceasta fapta, salariatul incalca una sau mai multe dintre urmatoarele:
- Prevederile legale in vigoare
- Regulamentul intern al companiei
- Clauzele contractului individual de munca
- Prevederile contractului colectiv de munca aplicabil
- Ordinele si dispozitiile legitime ale superiorilor ierarhici
Desi legislatia nu prevede o lista a faptelor considerate abateri disciplinare, practica judecatoreasca releva o serie de comportamente frecvent intalnite care pot conduce la concedierea disciplinara. Printre acestea se numara:
- Lipsa nejustificata si repetata de la serviciu (absente nemotivate)
- Intarzieri repetate
- Producerea de prejudicii
- Acte de violenta sau comportament inadecvat (abuz de substante, fumat in zonele interzise, atitudine ostila fata de colegi si management, incluzand adesea si insulte mai mult sau mai putin grosolane;)
- Insubordonarea ierarhica
- Hartuirea la locul de munca
Concedierea perfect legala - Ghid util pentru toti managerii HR Lucrarea contine Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri, oferind informatii pe care le puteti aplica imediat, in orice situatie legata de o concediere.
Comanda ACUM Concedierea perfect legala >>> Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul
Concedierea disciplinara este cea mai grava dintre sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica conform legii pentru savarsirea abaterilor disciplinare.
Art. 248 din Codul muncii prevede urmatoarele sanctiuni disciplinare:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza timp de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- concedierea disciplinara
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avand in vedere urmatoarele:
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
- gradul de vinovatie al salariatului;
- consecintele abaterii disciplinare;
- comportarea generala in serviciu a salariatului;
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Cu exceptia avertismentului scris, nicio sanctiune disciplinara nu se poate aplica inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Procedura cercetare disciplinara
Procedura de cercetare disciplinara trebuie stabilita prin Regulamentul intern si trebuie sa respecte prevederile art. 247-252 din Codul muncii.
Legislatia nu descrie in amanunt etapele procedurii, insa acestea pot fi:
1. Sesizarea abaterii disciplinare de catre un salariat.
De obicei, aceasta sesizare este facuta de superiorul ierarhic al salariatului si este adresata conducerii societatii. Sesizarea se face in scris.
2. Desemnarea persoanelor care vor efectua cercetarea prealabila.
Angajatorul va desemna o comisie disciplinara formata din doua sau mai multe persoane care va efectua cercetarea prealabila.
3. Sesizarea Comisiei disciplinare cu privire la abaterea disciplinara pentru care se va efectua cercetarea.
Impreuna cu sesizarea, Comisia disciplinara va primi toate documentele si informatiile necesare privind fapta respectiva.
4. Convocarea salariatului.
Comisia prin reprezentantul sau va convoca in scris salariatul ce urmeaza a fi cercetat, precizand obiectul sau motivul convocarii, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea pentru cercetare disciplinara fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii prealabile.
5. Cercetarea prealabila propriu-zisa.
Aceasta etapa presupune cercetarea imprejurarilor faptei si strangerea probelor. In cursul cercetarii prealabile, salariatul are dreptul de a se apara si de a fi asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este. Comisia disciplinara va asculta salariatul si va chestiona orice persoana care are cunostinta despre fapta comisa de catre acesta.
6. Intocmirea raportului de cercetare disciplinara.
Comisia disciplinara va trebui:
- sa constate daca fapta savarsita reprezinta o abatere disciplinara si ce prevedere din statul de personal, regulament intern, contract colectiv de munca aplicabil sau fisa postului au fost incalcate.
- sa identifice precis autorul faptei si sa stabileasca imprejurarile in care fapta a fost savarsita si gradul de vinovatie a salariatului;
- sa stabileasca daca a intervenit sau nu o cauza de neraspundere disciplinara. Cauzele de neraspundere disciplinara sunt: legitima aparare; starea de necesitate; constrangerea fizica sau morala; cazul fortuit; forta majora; eroarea de fapt; executarea unui ordin de serviciu;
- sa cerceteze daca au mai existat sanctiuni disciplinare anterioare
In situatia in care Comisia disciplinara este imputernicita in acest sens, aceasta poate propune motivat si aplicarea unei anumite sanctiuni.
Comisia de cercetare disciplinara. Prevederi legale de luat in calcul
Comisia de cercetare disciplinara prealabila isi va desfasura activitatea cu respectarea dispozitiilor Codului muncii, precum si a contractelor colective de munca aplicabile si Regulamentului intern, raspunzand pentru activitatea desfasurata.
Comisia disciplinara este desemnata de angajator si este formata din doua sau mai multe persoane.
De preferat este ca pentru fiecare salariat cercetat disciplinar sa se numeasca o comisie din care sa faca parte si seful ierarhic superior al salariatului cercetat. Acest lucru este recomandat deoarece, daca se numeste o comisie universala de cercetare disciplinara informatiile la nivel de detalii se pot pierde.
Desemnarea se poate face:
- sub forma unei decizii de numire a comisiei care va cuprinde si rolul fiecarei persoane in cadrul comisiei. (De regula comisia este formata din trei persoane: un presedinte, un secretar si un membru). Persoanei sau persoanelor desemnate li se va comunica decizia de numire precum si data primei convocari a acestora.
- prin procedura de numire stabilita in Regulamentul intern.
In cadrul cercetarii disciplinare, Comisia are obligatia sa asculte salariatul, sa investigheze faptele si sa intocmeasca la final un proces- verbal de constatare, care trebuie sa cuprinda:
- indicarea subiectului abaterii disciplinare, descrierea faptei, descrierea modului in care s-a desfasurat cercetarea disciplinara prealabila si ascultarea salariatului
- prezentarea conditiilor si imprejurarilor in care fapta a fost savarsita
- prezentarea consecintelor abaterii disciplinare
- prezentarea comportarii generale in serviciu a salariatului si a eventualelor sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre salariat
- stabilirea gradului de vinovatie a salariatului
- prezentarea probelor administrate si propunerile persoanei/comisiei imputernicite de clasare a cauzei sau de sanctionare disciplinara a salariatului.
Model decizie numire comisie cercetare disciplinara
Iata un model de decizie numire Comisie de cercetare disciplinara prealabila pe care il puteti descarca si in pdf de mai jos.
Antet
HOTARAREA/DECIZIA NR…………
din data de……………………
Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrate cu nr. ……………… de sesizare a conducerii ………
………, de catre ………………, cu privire la savarsirea de catre salariatul/a a urmatoarei
abateri disciplinare ………………
In temeiul dispozitiilor art. 247 si art. 252 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat si potrivit prevederilor Regulamentului intern al ;
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ……………, numit prin…….. nr. …… /…………
DECIDE:
Art. 1. – (1) Se constituie comisia de cercetare disciplinara prealabila, cu urmatoarea componenta: Presedinte: ………........................………, avand functia de …..........….…………; Membrii: ………
....................………, avand functia de ;
Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carei membru este salariatul cercetat, si anume: ………………................................
.......................................……………….
Art. 2. – (1) Se numesc ca membri de rezerva pentru membrii comisiei de de cercetare disciplinara pre- alabila urmatorii:
a) pentru Presedinte: ….......……………, avand functia de ;
b) pentru oricare dintre membrii comisiei de evaluare:
– ………….....................................……, avand functia de ;
– ………….....................................……, avand functia de ………....……….
(2) Inlocuirea unui membru al comisiei de cercetare disciplinara prealabila cu un membru de rezerva se poate realiza numai daca persoana care urmeaza sa fie inlocuita nu are posibilitatea, din motive obiective, de a-si indeplini atributiile care rezulta din calitatea de membru al comisiei.
(3) In cazul aplicarii inlocuirii, calitatea de membru al comisiei de cercetare disciplinara prealabila este preluata de catre membrul de rezerva, care isi va exercita atributiile aferente pana la finalizarea procedurii de cercetare disciplinara.
Art. 3. – (1) Comisia de cercetare disciplinara prealabila isi va desfasura activitatea cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare (Legea nr. 53/2003 – Codul muncii), precum si a contractelor colective de munca aplicabile si Regulamentului intern, raspunzand pentru activitatea desfasurata.
(2) Comisia de cercetare disciplinara prealabila are drepturile si obligatiile stabilite de dispozitiile legale in vigoare, de contractele colective de munca aplicabile si Regulamentul intern, precum si prin prezenta de- cizie.
(3) Comisia isi va desfasura activitatea in perioada …………… – ………….
Art. 4. – (1) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana/comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila, precizandu- se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte.
(2) In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
(3) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.
(4) Comisia numita pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile are obligatia de a lua o nota scrisa de la salariatul ascultat, nota in care se va preciza pozitia salariatului fata de fapta pe care a comis-o si imprejurarile invocate in apararea sa.
Art. 5. – (1) Cercetarea disciplinara prealabila impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(2) La finalizarea cercetarii disciplinare prealabile, comisia numita in acest sens va intocmi un proces- verbal de constatare, care trebuie sa cuprinda: indicarea subiectului abaterii disciplinare, descrierea faptei, descrierea modului in care s-a desfasurat cercetarea disciplinara prealabila si ascultarea salariatului, prezentarea conditiilor si imprejurarilor in care fapta a fost savarsita, prezentarea consecintelor abaterii disciplinare, a comportarii generale in serviciu a salariatului si a eventualelor sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre salariat, stabilirea gradului de vinovatie a salariatului, probele administrate si propunerile persoanei/comisiei imputernicite de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila de clasare a cauzei sau de sanctionare disciplinara a salariatului.
(3) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese-verbale.
(4) In baza propunerii comisiei de disciplina, angajatorul va emite decizia de sanctionare.
Art. 6. – (1) Atributiile stabilite prin prezenta decizie constituie sarcini de serviciu, completeaza in mod corespunzator fisa postului si au caracter obligatoriu.
(2) In cazul neindeplinirii sarcinilor de serviciu stabilite prin prezenta decizie, persoanele numite in com- ponenta comisiei de cercetare disciplinara prealabila raspund disciplinar sau patrimonial, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
Art. 7. – (1) Compartimentul Resurse Umane, precum si persoanele nominalizate prin prezenta decizie vor duce la indeplinire prevederile acesteia.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
………………………………
Data comunicarii: ………………
Semnaturi de luare la cunostinta: Presedinte: ………………
Membri: ……………...................…
……………...................…
……………...................…
Drepturile angajatului in cazul unei cercetari disciplinare
In cursul cercetarii disciplinare, salariatul are urmatoarele drepturi:
- sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;
- sa ofere persoanei sau comisiei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare;
- sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului sau de un consultant extern specializat in legislatia muncii .
In urma convocarii de catre Comisia disciplinara, salariatul va face o depozitie scrisa privind obiectul convocarii sale care va cuprinde: descrierea faptei, imprejurarile savarsirii acesteia si apararile sale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata cu contract pe perioada determinata, perioada 16.05.2022-31.10.2024. Dorim sa-i prelungim de la 1 Nov 2024, insa vrem sa facem pe perioada suspendarii titularului de post, care inseamna pana la data de 19.08.2026, data implinirii varstei de 2 ani a copilului titularului de post. Daca luam tot intervalul, adica 16.05.2022-19.08.2026, depasim cei 3 ani de perioada maxima de determinata, conform Codului muncii. Cum ne sfatuiti sa procedam?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Revin cu urmatoarele intrebari: Aceasta masura poate afecta doar o parte din salariati? Putem stabili saptamanal lista cu salariatii care ar urma sa fie suspendati? Deoarece exista posibiliatea ca in unele saptamani sa fie nevoie ca o parte sau alta a salariatilor sa lucreze si vinerea. Daca intr-o saptamana sunt doar 4 zile lucratoare, o zi fiind sarbatoare legala (de luni pana joi), putem face suspendare pt ziua de vineri? S-ar lucra in acest caz 3 zile in saptamana respectiva. Decizia se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<