Cumulul pensiei cu salariu este un subiect de mare interes pentru pensionarii care doresc sa isi suplimenteze veniturile sau sa ramana activi pe piata muncii. Noua lege a pensiilor care intra in vigoare din 1 septembrie 2024 permite obtinere de venituri din salarii sau activitati independente de catre pensionari, insa in anumite conditii. In acest articol vom oferi o perspectiva clara asupra tipurilor de pensii care pot fi cumulate cu alte venituri, conditiile necesare si exemple practice pentru o mai buna intelegere.
Cumul pensie cu salariu in 2024. Veniturile compatibile cu cumulul
Legislatia din Romania continua sa permita pensionarilor sa obtina si alte venituri in plus fata de pensie. Intelegerea reglementarilor si conditiilor aplicabile este esentiala pentru a beneficia de aceste oportunitati fara a incalca prevederile legale. De aceea, va vom prezenta in continuare care sunt veniturile compatibile cu fiecare tip de pensie.
Cumulul pensiei pentru limita de varsta cu alte venituri
Pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu orice alt venit, inclusiv:
- venituri din salarii si asimilate salariilor
- venituri din chirii
- venituri din dividende
- venituri din activitati independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala
- venituri din alte surse
IMPORTANT! Nu isi pot cumula pensia pentru limita de varsta cu alte venituri pensionarii pana in 70 de ani care doresc sa-si continue activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca. Cu alte cuvinte, salariatii care indeplinesc conditiile de pensionare, dar solicita angajatorului continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 ani, nu pot cumula pensia pentru limita de varsta cu salariul. Dupa varsta de 70 de ani, pensionarul poate cumula pensia cu salariul.
Cumulul pensiei cu salariul nu este interzis in urmatoarele situatii:
- persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
- persoanelor care s-au pensionat inainte de 1 ianuarie 2024;
- persoanelor care s-au pensionat sau se vor pensiona dupa 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
- persoanelor care dupa ce s-au inscris la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare, isi continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.
Citeste si:
Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensiona Cumulul pensiei anticipate cu alte venituri
Pensia anticipata poate fi cumulata cu venituri asimilate salariilor realizate in baza altor contracte decat contractul individual de munca (contract de mandat, contract de administrare), venituri din chirii, venituri din dividende, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din alte surse.
Cumulul pensiei de invaliditate cu alte venituri
Pensia de invaliditate poate fi cumulata cu venituri din chirii, dividende si alte venituri care nu rezulta din desfasurarea unei activitati.
Pensia de invaliditate poare fi cumulata cu venituri din desfasurarea unei activitati pentru oricare dintre gradele de invaliditate in functie de diminuarea capacitatii de munca si tipul raportului de munca conform deciziei medicului expert al asigurarilor social
Cumulul pensiei de urmas cu alte venituri
Sotul supravietuitor poate cumula pensia de urmas cu venituri salariale daca aceste venituri sunt obtinute in baza altor contracte decat contractul individual de munca (de exemplu: contract de mandat, contract de administrare).
De asemenea, sotul supravietuitor poate cumula pensia de urmas cu venituri din chirii, venituri din dividende, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din alte surse.
In cazul in care sotul supravietuitor (pensionar) obtine venituri salariale in baza unui contract individual de munca sau in baza unui raport de serviciu in calitate de functionar public si aceste venituri sunt mai mici sau egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, atunci pensia se poate cumula cu veniturile respective.
IMPORTANT! Copiii pot cumula pensia de urmas cu orice venit: venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din chirii, venituri din dividende, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din alte surse, etc.
Noua lege a pensiilor - Ghid practic care contine toate aspectele relevante privind pensionarea! Lucrarea contine detalii importante despre:
- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.
Comanda ACUM Noua lege a pensiilor >>> In ce situatii legislatia NU permite cumulul pensiei cu alte venituri
Potrivit art. 105 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensionarii care NU pot cumula pensia cu venituri din activitati sunt:
- sotul supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas, care realizeaza venituri lunare in baza unui contract individual de munca, este functionar public sau are o functie electiva in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti si are venituri mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
- pensionarii anticipati care realizeaza venituri lunare in baza unui contract de munca, in calitate de functionar public sau cu functie electiva, numit in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
Studii de caz cu privire la cumulul pensiei cu salariu
Va prezentam mai jos cateva spete utile referitoare la cumulul pensiei cu salariu.
Cumul pensie cu indemnizatie mandat
INTREBARE: In cazul unui director economic care are Contract de mandat incheiat in baza art. 35 din OUG 109/2011-guvernanta corporativa, poate cumula pensia pentru limita de varsta cu indemnizatia obtinuta din contractul de mandat?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 22 Mar 2024 Potrivit art. 167 din Legea 360/2023 “ Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu exceptia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) si art. 169, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024.”
Dupa cum cunoasteti, conform art. 46 alin.(2) din legea precitata, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) al art. 46 din Legea nr.360/2023 pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Cu privire la aceste aspecte, dispozitiile art. 19 alin.(2) din Normele metodologice, aprobate prin HG nr.181/2024 stabilesc ca, “Prevederile art.46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.”
In opinia noastra, aceste dispozitii legale se refera la continuarea activitatii in baza aceluiasi CIM sau raport de serviciu aflat in derulare la data indeplinirii conditiilor de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) al art. 46 din Legea nr.360/2023.
Asadar, incepand cu 1 septembrie 2024, cumulul pensiilor din sistemul public cu veniturile asigurate conform Codului fiscal sau in conditiile Legii nr. 111/2022 se face potrivit art. 105 din lege.
Potrivit art. 105 din lege “In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia:
a) sotului supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).”
Pana la data de 1 septembrie 2024 sunt aplicabile in continuare dispozitiile Legii nr.263/2010, in speta cele ale art. 118, care stabilesc ca pensionarii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza, pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Totodata, conform acestor dispozitii legale, pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu venituri obtinute:
- din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
- din activitati independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Prin urmare, si in acest caz, persoanele care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta pot cumula pensia cu venituri obtinute din activitati dependente si activitati independente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de cuantumul acestora.
Avand in vedere ca dispozitiile OUG 109/2011 nu cuprind dispozitii speciale referitoare la aceste aspecte, apreciem ca se aplica legislatia generala sus-mentionata.
Cumul pensie Legea 3412004 cu salariul
INTREBARE: Va solicitam opinia in legatura cu o pensionare conform L 341/2004. Salariatul si-a continuat activitatea pe contractul initial si a incasat si pensia. Pe legea anterioara a pensiilor este corect sau este o greseala penalizabila?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 25 Iun 2024 Conform art. 4^3 alin. (2) din legea nr. 341/2004, prevederile referitoare la stabilirea si modificarea drepturilor, la incetarea, suspendarea si reluarea platii acestora, se aplica si indemnizatiilor acordate prin legi speciale, ale caror stabilire si plata se afla, potrivit legii, in competenta materiala a caselor teritoriale de pensii, cu exceptia situatiilor in care legea speciala de reglementare dispune altfel.
Asadar, ne vom raporta la legislatia generala privind pensia si posibilitatile de cumul ale acesteia.
In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, pana la varsta de 16 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
Conform art. 5 alin.(1) din legea nr. 341/2004 Persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), precum si la art. 3^1 lit. b), care indeplinesc conditiile prezentei legi beneficiaza si de urmatoarele drepturi:
l) pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard, prevazuta de lege;
(2) Drepturile acordate conform prezentei legi nu sunt considerate venituri, nu se impoziteaza si nu afecteaza acordarea altor drepturi.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, in vigoare in cea mai mare parte a sa pana la 1 septembrie 2023, prevede ca pot cumula pensia cu venituri provenite din salariu pentru care asigurarea este obligatorie, urmatoarele categorii de pesnionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.
Continuarea activitatii dupa indeplinirea conditiilor privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare este reglementata diferit de Codul muncii si de Legea pensiilor.
Conform art. 56 alin. (4) din Codul muncii, „pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca”.
Potrivit art. 46 din Legea nr. 360/2023, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani [art. 47 alin. (1)-(3)].
Egalizarea varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor reprezinta o consecinta a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 387/2018, care a determinat modificarea art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Prin decizia amintita, Curtea a statuat, in esenta, ca, privita din perspectiva unei femei care doreste sa isi exercite dreptul la munca in aceleasi conditii ca barbatii, reglementarea (din Codul muncii) nu apare ca o masura favorabila, menita sa vina in sprijinul sau, ci imbraca valentele unei discriminari negative, avand ca temei criteriul sexului.
Intr-adevar, varsta mai redusa de pensionare a femeii este un beneficiu al acesteia. Dar transformarea acestui beneficiu legal in consecinta asupra incetarii contractului individual de munca, ce decurge ope legis, dobandeste valente constitutionale, in masura in care ignora vointa femeii de a fi supusa unui tratament egal cu cel aplicabil barbatilor.
Prin urmare, de vreme ce a solicitat continuarea activitatii dupa implinirea varstei standard de pensionare, inscrisa in Anexa 5 a legii, contractul sau de munca (al femeii salariat) nu va inceta de drept la acest moment, ci la implinirea varstei de 65 de ani. Desigur ca poate inceta si anterior acestei varste la solicitarea salariatei.
Este probabil motivul pentru care intr o speta s a retinut: „Continuarea raporturilor de munca este doar o vocatie, o facultate a salariatei, putand opta pentru aceasta progresiv, anual. Prin urmare, nu este necesar ab initio sa solicite continuarea raporturilor pana la 65 de ani, ci o poate solicita pe perioade succesive, fara ca aceasta sa afecteze substanta dreptului. Or, in situatia permisa in care salariata a solicitat prelungirea raporturilor de munca pentru un an, dupa implinirea varstei standard de pensionare. insa i s a negat acest drept, dar cu conditia prelungirii initiale pentru inca un an i se deschide dreptul de a pretinde ulterior continuarea raporturilor de munca pana la implinirea varstei de 65 ani”.
In temeiul art. 56 alin. (3) din Codul muncii, angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua astfel activitatea. Cu alte cuvinte, el este obligat sa ia act de optiunea acesteia si sa i permita sa si mentina calitatea de angajata pana la implinirea varstei respective, la fel ca barbatii.
Dar in ipoteza continuarii activitatii femeii pana la varsta de 65 de ani, la fel ca barbatii, dreptul la pensie nu se va deschide anterior, ci doar la aceasta varsta cand contractul sau de munca va inceta de drept.
Observam diferenta de reglementare intre cele doua acte normative (Codul muncii si Legea nr. 360/2023) cu privire la durata prelungirii activitatii, cu acordul angajatorului, dupa implinirea varstei standard de pensionare: 3 ani, respectiv 5 ani.
Avand in vedere ca Legea nr. 360/2023 are un caracter special fata de Codul muncii – reglementare generala, si ca primul act normativ reprezinta o noua optiune a legiuitorului, prelungirea este posibila legal, cu pana la 5 ani, adica pana la varsta de 70 de ani.
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard (63/65 de ani) si a stagiului minim de cotizare (15 ani), in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Facilitatea care este acordata luptatorilor in Revolutia din 1989, este aceea ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani. Astfel vor iesi la pensie mai devreme, iar din acest moment, salariatii care au dreptul la pensie pentru limita de varsta, pot incheia insa un nou contract individual de munca cu acelasi sau cu alt angajator, pe durata nedeterminata sau determinata (art. 12 si art. 83 lit. g din Codul muncii).
In aceste conditii, pensionarii cumuleaza cele doua calitati, cea de pensionar si cea de salariat, beneficiind atat de pensie, cat si de salariu.
Contractul individual de munca nu inceteaza in situatia in care salariatii, cu acordul angajatorului, sunt mentinuti in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului, asa cum dispune art. 56 alin. (4) din Codul muncii sau pana la implinirea varstei de 70 de ani, deci peste 5 ani, conform art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023. Numai ca in aceasta din urma ipoteza este consacrata interdictia cumulului pensiei cu salariul.
De retinut faptul ca salariatul nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta redusa cu 5 ani si in continuare sa fie mentinut in activitate in baza aceluiasi contract individual de munca, deoarece, la data indeplinirii conditiilor de pensionare ,contractual individual de munca inceteaza de drept , fara nicio alta formalitate.
Mentionam, totodata ca, dovada incadrarii intr-una dintre situatiile prevazute de Legea nr.341/2004, inclusiv cea a pensionarii cu 5 ani mai devreme ,se face la cererea persoanei interesate, cu inscrisuri oficiale eliberate de organele competente , documente care se depun la Casa Pensiilor in baza carora se emite decizia de pensionare.
In concluzie, mentionam ca nu poate fi tinut un salariat in activitate in baza aceluiasi contract individual de munca si sa cumuleze salariul cu veniturile din pensie, deoarece la data indeplinirii conditiilor de pensionare, cim inceteaza de drept.
Dupa incetarea contractului de munca, persoana respectiva, poate cumula pensia cu un nou contract de munca la acelasi angajator sau la un angajator diferit.
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Cumulul pensiei cu salariul
INTREBARE: Va rog sa imi confirmati ca un angajat care este pensionat pentru limita de varsta cu reducerea varstei (la 58 de ani in cazul nostru), poate avea un contract pe perioada nedeterminata pana la 65 de ani, cand se inceteaza contractul de drept la implinirea varstei standard de 65 ani! Am primit un raspuns pentru portal si nu stiu daca am inteles corect!
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 26 Mai 2024 Intr-adevar, asa cum rezulta din prevederile art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept: data la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare si odata la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Astfel, in cazul pensiei la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei.
Daca partile sunt de acord ulterior se poate incheia un nou contract de munca pe durata determinata sau pe durata nedeterminata. Daca se va incheia un contract pe durata nedeterminata, acesta va inceta de drept la data la care salariatul implineste varsta standard de pensionare.
Conform art. 19 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 181/2024, „Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.”
Prin urmare, din analiza prevederilor legale sus-mentionate, intelegem ca dispozitiile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare.
Prin urmare, apreciem ca veti putea angaja persoana pensionata cu reducerea varstei standard de pensionare aceasta putand cumula pensia cu salariul daca se va incheia un nou contract de munca deoarece persoana s-a pensionat si nu a optat pentru continuarea raportului de munca in baza aceluiasi contract.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care avem un salariat care este pe conventie de somaj si din cauza intreruperii activitatii pe perioada sezonului rece trebuie sa il dam in fara plata, ce se intampla cu conventia: este sistata, curge pana la termenul prevazut initial sau societatea trebuie sa rambursese banii primiti pentru angajat? De asemenea daca salariatul aflat pe conventie de somaj intra in comisia de disciplina si i se desface contractul de munca ca urmarea a acestei comisii, societatea mai este nevoita sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui salariat cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti, A si B. Ambele contracte inceteaza in acelasi timp, la data de 31.10.2024, iar la angajatorul B i se deschide un nou contract de munca incepand cu 01.11.2024. In luna a 11-a salariatul are concediu medical cod 01. Care este baza de calcul a acestuia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<