Salariile compensatorii reprezinta o forma de protectie financiara acordata angajatilor in cazul incetarii contractului de munca, de obicei in situatii de restructurare, reorganizare sau concediere colectiva. Acestea au rolul de a oferi un sprijin temporar celor afectati, pana la gasirea unui nou loc de munca. In acest articol vom oferi mai multe detalii despre salariile compensatorii, inclusiv cand se dau salarii compensatorii, care sunt conditiile legale de acordare si care sunt responsabilitatile angajatorilor in astfel de situatii!
Cadrul legislativ pentru salariile compensatorii - ce prevede Codul Muncii
Codul Muncii din Romania prevede dreptul de a primi salarii compensatorii in contextul incetarii contractelor de munca, in special in cazul concedierilor colective sau individuale datorate unor motive care nu tin de persoana angajatului, cum ar fi reorganizarea sau reducerea activitatii companiei. Cu toate acestea, detalii privind numarul si conditiile de acordare depind in mare masura de contractele colective sau individuale de munca.
Iata care sunt prevederile din Codul Muncii cu privire la salariile compensatorii:
1. Salariatii care au fost concediati din motive care nu tin de persoana lor pot primi plati compensatorii din partea angajatorilor (conform prevederilor
art. 67). Este important de stiut faptul ca aceste compensatii nu sunt garantate pentru salariati, este la latitudinea angajatorilor daca ofera sau nu, acest drept fiind stabilit prin contractul individual sau colectiv de munca.
2. In cazul concedierilor colective, in cadrul consultarilor avute cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, angajatorii trebuie sa-i informeze pe acestia inclusiv despre compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil.
3. Angajatii concediati care beneficiaza de salarii compensatorii nu sunt privati de alte drepturi legale, precum indemnizatia de somaj. Aceasta se acorda pe langa salariile compensatorii (conform prevederilor art. 67)
4. Codul Muncii nu specifica cate salarii compensatorii se dau la concediere. Acest aspect trebuie stabilit prin contractul colectiv sau individual de munca, numarul salariilor compensatorii putand varia in functie de vechimea angajatului, de clauzele contractuale negociate sau de masura in care concedierea este individuala sau colectiva.
Situatii in care un angajat poate cere salarii compensatorii
Salariile compensatorii pot fi solicitate de angajati in mai multe situatii, acestea fiind de obicei in legatura cu incetarea contractului de munca din motive care nu tin de persoana lor.
Salariile compensatorii in cazul concedierii
In cazul
concedierilor colective, angajatii pot beneficia de plati compensatorii daca acestea sunt prevazute in contractul colectiv sau individual de munca. Mentionam faptul ca este considerata concediere colectiva atunci cand un numar mare de angajati este disponibilizat simultan, din motive economice, tehnologice sau de reorganizare a companiei.
De asemenea, salariile compensatorii pot fi acordate si in cazul concedierilor individuale, atunci cand incetarea CIM nu tine de persoana salariatului. In acest caz, concedierea poate avea loc din urmatoarele cauze:
- Restructurarea postului
- Desfiintarea locului de munca ca urmare a unor dificultati economice, insolventei sau falimentului
- Reorganizarea activitatii angajatorului
Nu in ultimul rand, salariatul care a fost concediat pe motive de incapacitate de munca (stabilita prin expertiza medicala), poate beneficia si el de o compensatie in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz. Acest drept este prevazut in art. 65 din Codul Muncii.
Salariile compensatorii in cazul desfiintarilor de post
Salariile compensatorii in cazul desfiintarilor de post se incadreaza in categoria concedierilor individuale care nu tin de persoana salariatului. Conform art. 67 din Codul Muncii, salariatii concediati din motive neimputabile lor, pot primi compensatii salariale, daca acestea sunt negociate prin contractul individual sau colectiv de munca.
Alte situatii in care angajatii pot solicita plata unor salarii compensatorii
In plus fata de situatiile prezentate mai sus, angajatii mai pot solicita plata unor salarii compensatorii:
- In cazul concedierilor nejustificate si/sau abuzive
- In cazul incalcarii drepturilor salariatilor de catre angajator sau in cazul in care acesta nu respecta conditiile contractuale .
IMPORTANT! Este bine de stiut ca angajatii pot solicita pe cale amiabila sau pe cale judecatoreasca salariile compensatorii. In cazul unui conflict cu angajatorul, este recomandat ca salariatul sa incerce prima data rezolvarea pe cale amiabila (apeland la sprijinul unui avocat), iar daca acest lucru nu este posibil, el isi poate cere drepturile legale in instanta.
Salariile compensatorii in mediul de stat versus privat
Salariile compensatorii sunt tratate diferit in mediul de stat si in cel privat.
In sectorul public, in anumite domenii de activitate, in cazurile de concedieri colective din institutiile de stat (de exemplu, in administratia publica sau companiile de stat) se pot acorda salarii compensatorii, in masura in care acestea au fost negociate prin Contractul Colectiv de munca la nivel de sector.
Finantarea salariilor compensatorii in sectorul public provine din bugetul alocat institutiilor respective.
In general, in institutiile publice, salariile compensatorii sunt mai frecvent intalnite in cazul restructurarilor masive sau reorganizarilor (de exemplu, in cazul companiilor de stat aflate in proces de privatizare sau restructurare).
In ceea ce priveste sectorul privat, acordarea salariilor compensatorii depinde in mare masura de decizia angajatorilor. Codul Muncii nu impune explicit plata salariilor compensatorii in cazul concedierilor individuale, insa acestea pot fi negociate intre angajat si angajator. In unele cazuri, angajatorii decid sa acorde salariatilor concediati salarii compensatorii (in general 2-3 salarii brute lunare) pentru a descuraja respectivii angajati sa conteste concedierea in instanta.
Impozitarea salariilor compensatorii
Este important ca angajatii si angajatorii sa fie constienti de impactul fiscal al salariilor compensatorii atunci cand negociaza astfel de compensatii.
Conform
art 76 din Codul Fiscal, platile compensatorii sunt considerate venituri din salarii, iar angajatorul are obligatia sa retina impozit pe venit si contributii sociale aferente veniturilor din salarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata cu contract pe perioada determinata, perioada 16.05.2022-31.10.2024. Dorim sa-i prelungim de la 1 Nov 2024, insa vrem sa facem pe perioada suspendarii titularului de post, care inseamna pana la data de 19.08.2026, data implinirii varstei de 2 ani a copilului titularului de post. Daca luam tot intervalul, adica 16.05.2022-19.08.2026, depasim cei 3 ani de perioada maxima de determinata, conform Codului muncii. Cum ne sfatuiti sa procedam?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Revin cu urmatoarele intrebari: Aceasta masura poate afecta doar o parte din salariati? Putem stabili saptamanal lista cu salariatii care ar urma sa fie suspendati? Deoarece exista posibiliatea ca in unele saptamani sa fie nevoie ca o parte sau alta a salariatilor sa lucreze si vinerea. Daca intr-o saptamana sunt doar 4 zile lucratoare, o zi fiind sarbatoare legala (de luni pana joi), putem face suspendare pt ziua de vineri? S-ar lucra in acest caz 3 zile in saptamana respectiva. Decizia se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<