Incepand cu anul 2022, salariatii beneficiaza conform legii de un concediu de ingrijitor pentru sprijinirea si ingrijirea unui membru al familiei care este grav bolnav. Concediul de ingrijitor se acorda in anumite conditii si pe o anumita perioada de timp. Vom detalia in acest articol toate aspectele importante cu privire la concediul de ingrijitor, inclusiv care sunt reglementarile legale in vigoare, care sunt drepturile salariatilor pe durata concediului de ingrijitor si obligatiile angajatorilor!
Norme de aplicare concediu de ingrijitor
Dreptul de a beneficia de concediu de ingrijitor este reglementat de art.
152^1 din Codul Muncii, introdus prin Legea nr. 283/2022, care transpune normele Directivei (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor.
In aplicarea acestor prevederi a fost adoptat si Ordinul nr. 2.172/2022 privind acordarea concediului de ingrijitor, publicat in Monitorul Oficial nr. 1.241 din 22 decembrie 2022.
Astfel, art.152^1 din Codul Muncii defineste notiunea de concediu de ingrijitor si specifica conditiile de acordare ale acestui nou tip de concediu. In completare, Ordinul nr. 2.172/2022 stabileste problemele medicale pentru care se poate acorda concediul de ingrijitor.
Cand si cum pot acorda angajatorii concediul de ingrijitor
Conform reglementarilor din Codul Muncii, angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave. Prin ruda in sensul acordarii concediului de ingrijitor se intelege fiul, fiica, mama, tatal sau sotul/sotia unui salariat.
Concediul de ingrijitor se acorda la solicitarea in scris a angajatului si are o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic. Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili o durata mai mare pentru concediul de ingrijitor.
Desi exista unele elemente comune,
concediul de ingrijitor reglementat de art. 152^1 din Codul Muncii NU trebuie sa fie confundat cu:
- concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni ocologice- reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 24/2022;
- absentele determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului - art. 152^2 din Codul Muncii;
- concediul fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale – art. 153 alin. (1) din Codul Muncii.
Aspectele privind acordarea concediului de ingrijitor pot fi mentionate si in Regulamentul intern al angajatorului.
Pentru ce probleme medicale se poate solicita concediul de ingrijitor
Problemele medicale pentru care se acorda concediu de ingrijitor sunt afectiuni grave sau complicatii ale acestora care afecteaza statusul functional al pacientului pentru anumite perioade sau permanent, respectiv limiteaza semnificativ posibilitatea efectuarii activitatilor de baza si activitatilor instrumentale cotidiene, ajungand pana la imposibilitatea efectuarii acestora, necesitand sprijinul altei persoane.
Iata care sunt acestea, conform Ordinului nr. 2.172/2022:
- Afectiuni oftalmologice
- Afectiuni de psihiatrie
- Afectiuni de nefrologie
- Afectiuni de endocrinologie
- Afectiuni de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
- Afectiuni ORL
- Afectiuni de terapii celulare
- Afectiuni constatate de medicina muncii
- Afectiuni de alergologie si imunologie clinica
- Afectiuni de urologie
- Afectiuni reumatismale
- Afectiuni pneumologice
- Afectiuni constatate de medicina dentara
- Afectiunile pediatrice
- Afectiunile sistemului cardiovascular
- Afectiunile sistemului hematologic
- Afectiunile sistemului imunitar
- Afectiunile sistemului digestiv
- Afectiunile ortopedice
- Afectiuni neurologice
- Afectiuni dermatologice
- Afectiuni oncologice
Lista detaliata a problemelor medicale pentru care se acorda concediul de ingrijitor poate fi descarcata in format PDF de mai jos:
Ce documente sunt cerute pentru concediul de ingrijitor?
Concediul de ingrijitor se acorda la solicitarea angajatului, pe baza unor documente care trebuie depuse la angajator in termen de 30 de zile lucratoare de la momentul inaintarii solicitarii scrise. Aceste acte sunt:
1. Documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda. Acestea sunt, dupa caz:
- actul de identitate
- certificatul de nastere
- certificatul de casatorie
2. Documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i se ofera ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu angajatul sunt, dupa caz:
- actul de identitate al persoanei care necesita ingrijire din care rezulta acelasi domiciliu sau resedinta cu salariatul
- actul prin care persoana a fost luata in spatiu
- adeverinta de la asociatia de proprietari/locatari sau declaratia pe propria raspundere a salariatului din care sa rezulte faptul ca persoana careia salariatul i-a oferit ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta cel putin pe perioada concediului de ingrijire
3. Documentul medical prin care se face dovada existentei problemei medicale grave pentru care se solicita concediu de ingrijitor. Acesta este reprezentat de:
- biletul de externare din spital SAU
- adeverinta medicala emisa de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave.
Drepturile angajatului pe perioada concediului de ingrijitor
Zilele acordate in cadrul concediului de ingrijitor nu se includ in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in muncă si in specialitate.
De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care beneficiaza de concediul de ingrijitor sunt asigurati, pe aceasta perioada, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei.
Nu in ultimul rand, Legea nr. 283/2022 prevede ca perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
Intrebari frecvente cu privire la concediul de ingrijitor
Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai frecvente intrebari legate de concediul de ingrijitor, impreuna cu raspunsurile adecvate pentru a intelege mai bine toate aspectele cu privire la acest tip de concediu.
Angajatorul este obligat sa plateasca o indemnizatie salariatului pe perioada concediului de ingrijitor?
Legea nr. 283/2022 nu reglementeaza plata unei indemnizatii.
Mai mult, se prevede ca in perioada concediului de ingrijitor salariatul este asigurat in sistemul de sanatate fara plata contributiei la acest sistem. Daca salariatul ar fi beneficiat de indemnizatie in aceasta perioada, asupra indemnizatiei se datora contributia la sistemul de sanatate.
De asemenea, legea prevede ca perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare in sistemul pentru concedii si indemnizatii. Aceasta reglementare nu ar fi fost necesara daca salariatul ar fi fost remunerat in perioada concediului de ingrijitor.
Mentionam ca nici Directiva 1158/2019 nu obliga statele membre sa prevada remunerarea concediului de ingrijitor.
Concediul de ingrijitor este considerat vechime in munca?
Da, perioada concediului de ingrijitor constituie vechime in munca si in specialitate. Aceasta inseamna ca desi perioada concediului de ingijitor nu este o perioada lucrata, ea va fi luata in considerare la stabilirea drepturilor ce se acorda in functie de vechimea munca si/sau vechimea in specialitate.
Concediul de ingrijitor se include in durata concediului de odihna anual?
Nu, perioada de 5 zile lucratoare in care salariatul beneficiaza de concediu de ingrijitor nu se include in durata concediului de odihna anual, conform prevederilor art.152^1 alin (3) din Codul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata cu contract pe perioada determinata, perioada 16.05.2022-31.10.2024. Dorim sa-i prelungim de la 1 Nov 2024, insa vrem sa facem pe perioada suspendarii titularului de post, care inseamna pana la data de 19.08.2026, data implinirii varstei de 2 ani a copilului titularului de post. Daca luam tot intervalul, adica 16.05.2022-19.08.2026, depasim cei 3 ani de perioada maxima de determinata, conform Codului muncii. Cum ne sfatuiti sa procedam?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Revin cu urmatoarele intrebari: Aceasta masura poate afecta doar o parte din salariati? Putem stabili saptamanal lista cu salariatii care ar urma sa fie suspendati? Deoarece exista posibiliatea ca in unele saptamani sa fie nevoie ca o parte sau alta a salariatilor sa lucreze si vinerea. Daca intr-o saptamana sunt doar 4 zile lucratoare, o zi fiind sarbatoare legala (de luni pana joi), putem face suspendare pt ziua de vineri? S-ar lucra in acest caz 3 zile in saptamana respectiva. Decizia se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<