Telemunca, cunoscuta si sub numele de munca la distanta, a devenit o componenta esentiala a peisajului modern de munca, mai ales in contextul avansului tehnologic si al schimbarilor globale. Aceasta forma de organizare a muncii permite angajatilor sa isi indeplineasca sarcinile profesionale de la distanta, folosindu-se de tehnologiile digitale. Vom analiza in detaliu in acest articol legislatia cu privire la telemunca in 2024 si vom prezenta mai multe studii de caz utile pentru a gestiona mai bine aceasta activitate.
Telemunca sau munca la domiciliu este o forma de organizare flexibila a muncii, prin intermediul careia salariatii isi indeplinesc atributiile de serviciu in mod regulat si voluntar, in alt loc decat sediul sau domiciliul angajatorului.
Telemunca se realizeaza prin utilizarea tehnologiilor informatice si a comunicatiilor, si anume cu ajutorul internetului, telefonului sau altor mijloace disponibile.
Salariatul care desfasoara astfel de activitati in mod regulat poarta denumirea de telesalariat, iar activitatea sa trebuie prevazuta in mod expres in contractul individual de munca.
Codul muncii reglementeaza munca la domiciliu, prin prevederile art. 108-110. Astfel, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.
Teleslariatii isi stabilesc singuri programul de lucru pentru a-si realiza sarcinile de serviciu,insa angajatorul are dreptul sa le verifice activitatea in conformitate cu conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
Contractul de munca al salariatului cu munca la domiciliu trebuie sa fie incheiat in forma scrisa si sa includa precizarea ca acesta lucreaza de-acasa. De asemenea, este obligatoriu de mentionat in contract programul de control al angajatorului, modalitatea concreta de realizare a controlului si obligatia angajatorului de a asigura transportul materialelor si produselor finite necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.
Codul Muncii specifica in mod expres faptul ca salariatii cu munca la domiciliu beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cei care lucreaza la sediul angajatorului. De asemenea, acesti salariati trebuie sa respecte si sa asigure confidentialitatea informatiilor si documentelor utilizate in timpul muncii, iar contractele colective si individuale de munca pot include si alte conditii suplimentare specifice muncii la domiciliu, in conformitate cu legislatia.
Desi telemunca si munca la domiciliu sunt adesea folosite in acelasi context, cele doua notiuni au cateva diferente esentiale pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.
1. Cadrul legislativ. Din punct de vedere legal, telemunca este reglementata prin Legea nr. 81 din 30 martie 2018. Legea este aplicabila in domeniile de activitate in care este posibila desfasurarea activitatii in regim de telemunca. Munca la domiciliu este reglementata in Codul Muncii.
2. Locul desfasurarii activitatii. Telemunca inseamna ca angajatul poate lucra din orice loc, iar munca la domiciliu inseamna strict munca de acasa. In timp ce salariatii cu munca la domiciliu isi desfasoara activitatile specifice functiei integral la domiciliu (fara posibilitatea de a desfasura partial activitate si la sediul angajatorului), telemunca poate fi desfasurata fie integral in alta parte decat sediul angajatorului, fie partial la sediul angajatorului si restul timpului in alta parte.
IMPORTANT!
Locul in care se desfasoara activitatea de telemunca nu mai trebuie convenit de parti De asemenea, legea NU mai prevede o limita minima a desfasurarii activitatii in regim de telemunca. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2021 a eliminat conditia anteriora ca activitatea sa se desfasoare in regim de telemunca "cel putin o zi pe luna". In prezent, legea nu mai specifica un numar minim de zile pe luna pentru munca la distanta. Important este ca telemunca sa nu fie ocazionala sau intamplatoare, ci angajatul sa presteze constant cel putin o parte din activitate de la distanta. Nu este necesar ca intreaga activitate sa fie desfasurata in acest mod si nici ca majoritatea zilelor lucratoare sa fie petrecute lucrand de la distanta.
3. Programul telesalariatilor. In telemunca, salariatii isi organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii (art. 4 alin. (1) din Legea nr. 81/2018). In cazul muncii la domiciliu, salariatii isi stabilesc singuri programul de lucru. (art. 108 alin (2) din Codul Muncii).
4. Verificarea si controlul angajatorului. In cazul telemuncii, angajatorul are dreptul sa verifice activitatea telesalariatului in principal prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii. Contractul individual ar trebui sa cuprinda date mai concrete cu privire la posibilitatea de verificare.
In ceea ce priveste la munca la domiciliu, angajatorul poate verifica activitatea telesalariatului doar in conditiile stabilite prin contractul individual de munca (nu se face referire si la contractul colectiv sau la regulamentul intern).
Telemunca presupune ca angajatorii sa respecte anumite obligatii pentru a asigura un mediu de lucru adecvat si legal pentru angajatii care isi desfasoara activitatea de la distanta. Iata principalele obligatii ale angajatorului in contextul telemuncii:
De asemenea, angajatorul are urmatoarele obligatii specifice privind securitatea si sanatatea in munca a telesalariatului:
Iata mai jos un model de contract de telemunca:
INTREBARE:
Trebuie sa facem o angajare, CIM perioada nedeterminata, salariu minim constructii, doar ca salariatul trebuie sa lucreze partial pe teren (delegatie in tara sau in UE ) si restul timpului de acasa. Nu am gasit nici o referire pe site la legislatia actuala despre telemunca.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 26 Mai 2024
Conform art. 2 din Legea 81/2018 cu privire la telemunca:
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) telemunca - forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor;
Asadar, telemunca exista atunci cand salariatii isi desfasoara activitatea din alt loc decat locul de munca organizat al angajatorului, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
In privinta continutului contractului individual de munca cu clauza de telemunca, art. 5 alin. (2) lit. a) din Legea 81/2018 privind activitatea de telemunca stabileste astfel:
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarilesi completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatulisidesfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) Abrogata prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 36/2021
incepand cu 06.05.2021.
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatuluisi modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurariia ctivitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurariia ctivitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatiile salariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
Dupa cum puteti observa, locul de munca nu reprezinta element obligatoriu al contractului individual de munca cu clauza de telemunca, insa mentionarea acestuia in cuprinsul contractului este utilla cu atat mai mult cu cat salariatul o sa fie si delegat.
Delegarea reprezinta modificarea temporara a locului de munca asa incat daca nu este prevazut locul de munca, nu se poate dispune delegarea ceea ce are consecinte si pe planul acordarii diurnei.
Telemunca. Suma de 400 lei. Tratament fiscal
Intrebare: O societate doreste in 2024 sa acorde unui salariat aflat in telemunca suma de 400 lei/ luna. In ce conditii poate sa o faca si care sunt retinerile ce se aplica acestei sume?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 03 Mar 2024
Conform art. 5 alin. (2) din Legea 81/2018 privind activitatea de telemunca:
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) [textul din Art. 5, alin. (2), litera C. a fost abrogat la 06-mai-2021 de Art. II, punctul 3. din Ordonanta urgenta 36/2021]
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7 si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care ie ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
Acestea sunt clauzele minime pe care trebuie sa le contina contractul individual de munca cu clauza de telemunca. Dupa cum puteti observa, la lit. j) in contractul individual de munca cu clauza de telemunca trebuie sa se mentioneze conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
Prin urmare, in contractul individual de munca cu clauza de telemunca/actul aditional se va mentiona la rubrica conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca suma de 400 lei.
Intrucat suma de 400 lei nu mai reprezinta venit netaxabil in limita plafonului de 33% din salariu de baza, aceasta suma va intra in venitul brut realizat de salariat asupra caruia se calculeaza contributiile sociale si impozitul pe venit.
INTREBARE:
Salariat, cetatean roman, doreste sa plece timp de 6 luni in Australia unde are stabilita familia dar doreste si continuarea activitatii in cadrul firmei. Functia pe care o are ii permite sa lucreze in regim de telemunca, iar angajatorul este de acord ca acesta sa-si continue activitatea. Ce acte trebuie intocmite? Ce se raporteaza in Revisal?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 18 Ian 2024
Legea 81/2018 privind telemunca reglementeaza aceasta forma de prestare a activitatii de catre salariat fara sa se refere la locul de munca astfel incat prestarea activitatii in telemunca de pe teritoriul unui stat NON UE este posibila. Cu toate acestea, intervin unele probleme privind legislatia din statul respectiv in ce masura si in ce conditii permite acest lucru.
Conform art. 5 alin. (2) lit. a) din Legea 81/2018 privind activitatea de telemunca:
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatulisidesfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) Abrogata prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 36/2021
incepand cu 06.05.2021.
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatuluisi modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
In plus, intrucat activitatea urmeaza sa se desfasoare in alt stat este necesar sa se mentioneze si elementele prevazute la art. 18 din Codul muncii si anume:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurariia ctivitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Astfel, se va incheia act aditional la contractul individual de munca in care se vor mentiona toatele elementele de mai sus.
De asemenea, se va mentiona locul de munca in Australia.
In Revisal se inregistreaza modificarea tipului de contract in contract individual de munca cu clauza de telemunca cel tarziu in ziua anterioara primei zile in care se aplica contractul individual de munca cu clauza de telemunca.
Angajatorul trebuie sa se intereseze in Australia cu privire la obligatiile ce-i revin in acest stat in calitate de angajator al carui salariat presteaza activitate pe teritoriul Australiei.
REGULAMENTUL INTERN - modificarile aparute in lege