Articole despre Codul Muncii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR ​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii Totul despre pontaj: ce inseamna, cum se face si model foaie de pontaj Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Programul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentare

Intelegerea si adaptarea la diferitele tipuri de programe de lucru sunt extrem de importante, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Afla din acest articol ce specifica Codul Muncii cu privire la programul de lucru obisnuit, dar si ce prevederi legale sunt referitor la programul flexibil, pauza de masa si orele suplimentare!

Ce inseamna programul de lucru?

Conform art.111 din Codul Muncii, programul de lucru sau timpul de munca reprezinta „perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste sarcinile si atributiile, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.”
Programul de munca stabileste orele si zilele cand salariatul incepe si incheie prestarea muncii, organizarea timpului de munca fiind stabilit de angajator.

Cate ore se lucreaza pe luna?

Durata timpului de lucru este de:

  • 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana - pentru salariatii angajati cu norma intreaga
  • 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana - pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani

Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Ce spune Codul Muncii despre orele suplimentare

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Ea nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de
forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia

Art. 114 din Codul Muncii specifica faptul ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de
referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni. Codul Muncii stabileste ca se pot stabili si derogari de la aceasta durata, doar in conditiile respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor si in niciun caz nu trebuie sa depaseasca 12 luni.

La stabilirea perioadelor de referinta de 4, 6 sau maxim 12 luni, nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.

IMPORTANT! Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara!

Durata timpului de munca de 12 ore

Codul Muncii permite stabilirea unei duraate zilnice mai mici sau mai mari de 8 ore, pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii si numai prin
negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice.

IMPORTANT! Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Pauza de masa este inclusa in programul de lucru?

Salariatii cu program de lucru mai mare de 6 ore au dreptul la pauza de masa in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

IMPORTANT! Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

Ce inseamna program de lucru inegal?

In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe
saptamana.

Stabilirea programului de lucru inegal este negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.

Programul de lucru inegal trebuie sa fie specificat expres in contractul individual de munca.

 

Totul despre pontaj si programul de lucru - o lucrare de exceptie marca Rentrop & Straton

Lucrarea contine 80 de raspunsuri pentru cele mai sensibile probleme legate de:
- dreptul de a solicita formule flexibile de lucru
- pontaj
- program de lucru
- timp de munca
- reducerea timpului de munca
- modalitati de evidentiere a timpului de munca

Comanda ACUM Totul despre pontaj si programul de lucru<<< 

 

Programe individualizate sau program flexibil de lucru

La solicitarea salariatului, angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, care pot avea o durata limitata in timp.

Prin program flexibil de lucru se intelege posibilitatea salariatului de a adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile, programelor individualizate de munca sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru .

Programul de lucru pentru femeile care alapteaza

Angajatorul are obligatia de a acorda salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.

La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.

Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca, nu diminueaza drepturile salariale si nu diminueaza stagiul de cotizare necesar pentru acordarea prestatiilor din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Programul de lucru in tura de noapte de noapte: prevederi Codul Muncii

Munca de noapte este considerata munca prestata intre orele 22,00-6,00.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea
prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de
24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi
exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

In cazul in care programul de lucru de noapte depaseste 8 ore intr-o perioada de 24 de ore, angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

IMPORTANT! Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte, iar femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.