Conform
art. 54 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata acordat pentru studii sau pentru interese personale. Afla ce presupune suspendarea contractului de munca, care este durata maxima a concediului fara plata si ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii despre concediul fara plata!
Suspendarea contractului de munca: cand se poate realiza
Suspendarea contractului individual de munca inseamna incetarea prestarii muncii de catre salariat pe o anumita perioada si suspendarea platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Suspendarea contractului de munca se poate realiza de drept, din acordul partilor sau unilateral.
Printre motivele de suspendare a contractului de munca se numara:
- conform art.50 din Codul Muncii, contractul de munca se poate suspenda pentru: concediu de maternitate, incapacitate temporara de munca, carantina, forta majora, exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat, in cazul arestarii preventive a salariatului sau daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei.
- conform art.51, contractul de munca se suspenda in cazul concediului de cresterea sau ingrijirea copilului, concediu paternal, daca salariatul a participat la greva, a cerut concediu de formare profesionala sau exercita functii elective in cadrul organismelor profesionale .
- conform art.52 si 53, angajatorul poate suspenda contractul de munca al salariatului din cauza cercetarii disciplinare, in cazul reducerii activitatii si somajului tehnic.
- conform art.54 din Codul Muncii, contractul de munca se suspenda in cazul concediilor fara plata.
Concediu fara plata: in ce conditii se acorda
Potrivit art. 54 din Codul muncii,
contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau interese personale.
Concediu fara plata pentru studii
Art. 154 din Codul Muncii prevede faptul ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Acestea se pot acorda cu sau fara plata.
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
IMPORTANT! Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Cerere pentru concediu fara plata pentru studii
Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului
cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si este recomandabil sa contina urmatoarele:
- data de incepere a stagiului de formare profesionala
- domeniul si durata stagiului de formare profesionala
- denumirea institutiei de formare profesionala
Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.
In cazul in care salariatul urmeaza o forma de invatamant, care presupune promovarea unor examene succesive, pentru fiecare dintre sesiunile de examene, el vatrebui sa instiinteze angajatorul dupa aceeasi procedura.
IMPORTANT! Daca angajatorul nu-si respecta obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, conform art 157 din Codul Muncii, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
Model cerere pentru concediu fara plata pentru studii
Nr. Inregistrare: ............../................
Domnule Director,
Subsemnatul/a............................. ............................, angajat/a a ............................., in functia de ............................., va rog sa imi aprobati efectuarea unui numar de ...... zile de concediu fara plata pentru formare profesionala. Precizez faptul ca data de incepere a stagiului de formare profesionala este ............................., domeniul stagiului de formare profesionala este ............................., durata acestuia este de ............................., iar denumirea institutiei de formare profesionala este ............................
Data ........................... Semnatura.................
Director,
Puteti
descarca modelul de cerere de concediu fara plata pentru studii in format pdf de mai jos:
Cerere concediu fara plata pentru motive personale
Codul Muncii prevede posibilitatea ca salariatii sa-si poata lua concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale. In aceste conditii, conform art 54 din Codul Muncii, in cazul in care salariatul solicita concediu fara plata pentru motive personale, contractul de munca se suspenda.
Pentru a beneficia de concediu fara plata pentru interese personale, salariatul trebuie sa inainteze angajatorului o solicitare in acest sens. Legislatia nu prevede un termen limita stabilit pentru depunerea cererii de concediu fara plata pentru motive personale catre angajator.
Model cerere concediu fara plata pentru motive personale
Nr. Inregistrare:............/..................
Domnule Director,
Subsemnata/ul ........................................................... angajat/a a ...........................................in functia de........................, va rog sa imi aprobati cererea de concediu fara plata pentru perioada ..................................... --- ......................................
Mentionez ca solicit concediul fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale.
Data ........................... Semnatura.................
Director
Puteti
descarca modelul de cerere de concediu fara plata pentru motive personale in format pdf de mai jos.
Durata maxima de concediu fara plata
In cazul concediilor fara plata acordate pentru interese personale, durata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In ceea ce priveste concediul fara plata acordat pentru formarea profesionala, durata concediului fara plata se acorda pe perioada studiilor efectuate de salariat.
IMPORTANT! Conform art. 158 din Codul Muncii, durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - o lucrare exceptionala, care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea oricarui tip de concediu. Sunt prezentate solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
8. Concediul pentru cresterea copilului
9. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
10. Concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati
11. Concediul medical pentru accident de munca sau boala profesionala
12. Concediul pentru evenimente deosebite
13. Concediul pentru carantina
14. Concediul de acomodare
15. Concediul de izolare
16. Concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice
17. Concediul de ingrijitor
Vezi AICI 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal <<< Concediu fara plata pentru salariatii bugetari
Salariatii bugetari au dreptul la concedii fara plata, pentru formare profesionala– dar
nu mai mult de 90 de zile lucratoare pe an.
Concediul fara plata pentru studii poate fi acordat in urmatoarele situatii:
- pentru sustinerea examenului de bacalaureat;
- pentru sustinerea examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, fara frecventa;
- pentru sustinerea examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs fara frecventa;
- pentru sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
- pentru prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
Salariatii bugetari au dreptul la
concedii fara plata fara limitare in timp, in urmatoarele situatii:
- tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca salariatul nu are dreptul la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca –cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii;
- pentru insotirea sotului/sotiei ori a unei rude apropiate–copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate–cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
IMPORTANT! Unitatile bugetare pot incadra alte persoane cu contracte de munca pe durata determinata daca durata concediilor fara plata este mai mare de 30 de zile lucratoare.
Concediul fara plata se ia in calcul la vechimea in munca?
Deoarece conform art 54 din Codul Muncii, pe perioada concediului fara plata contractul de munca se suspenda, acest tip de concediu NU genereaza vechime in munca, cu exceptia concediilor pentru formare profesionala fara salariu.
acelasi lucru se poate sustine si fata de aprecierea acestei perioade drept stagiu de cotizare in sistemele de asigurari sociale. Acestea se fundamenteaza pe principiul contributivitatii, iar in lipsa unei baze de calcul pentru contributie nu suntem in prezenta unui stagiu de cotizare veritabil.
Concediul fara plata: inregistrarea in ReviSal
In cazul in care salariatului se acorda concediu fara plata si i se suspenda contractul de munca in baza art. 54 din Codul muncii, precum si din orice alta cauza, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se va inscrie in Registrul de evidenta a salariatilor (ReviSal).
Perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii (Hotararea Guvernului nr. 905/2017).
Iata cum se inregistreaza corect in Revisal concediu fara plata:
1. In cazul unui concediu fara plata de o zi: 14.04.2024 se va inregistra in ReviSal
- Data inceput suspendare 14.04.2024
- Data sfarsit suspendare 14.04.2024
- Data incetare suspendare 14.04.2024
2. In cazul unui concediu fara plata in perioada 15.04.2024 – 17.04.2024, vor fi urmatoarele inregistrari in ReviSal:
- Data inceput suspendare 15.04.2024
- Data sfarsit suspendare 17.04.2024
- Data incetare suspendare 17.04.2024
Asadar, art. 54 din Codul Muncii specifica faptul ca, in cazul acordarii unui salariat a concediului fara plata (indiferent daca este pentru studii sau interese personale), acestuia i se va suspenda contractul de munca. Suspendarea trebuie inregistrata in ReviSal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<