Articole despre Codul Muncii

Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Spor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul

Munca de noapte este o realitate pentru numerosi salariati din diverse sectoare economice si presupune desfasurarea activitatilor intre orele 22:00 si 06:00, un interval care poate avea efecte semnificative asupra sanatatii si vietii sociale a angajatilor. Pentru a compensa riscurile asociate cu munca de noapte, legislatia din Romania prevede acordarea unui spor de noapte. In acest articol vom discuta despre modul de acordare si calcul al sporului de noapte, dar si despre alte drepturi si obligatii ale angajatilor care presteaza acest tip de munca. 

Ce este munca de noapte? 

Actul normativ care reglementeaza munca de noapte este Codul Muncii, prin intermediul art.125 -127. Conform definitiei din Codul Muncii, munca de noapte este activitatea prestata intre orele 22:00 si 06:00, iar salariatul de noapte este, dupa caz, fie cel care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru, fie cel care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Durata muncii de noapte  

Durata normala a timpului de lucru pentru salariatul de noapte nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice. Aceasta trebuie sa respecte prevederile legale cu privire la repausul saptamanal. 

Repausul saptamanal este, conform art.137 din Codul Muncii, de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care din motive obiective nu se poate acorda repausul in zilele de sambata si duminica, acesta poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern

Pentru salariatii de noapte care lucreaza in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala de lucru nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore. Prin exceptie, durata de 8 ore poate fi majorata, insa doar daca aceasta situatie este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si doar in cazul in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior. 

Important!

Pontajul orelor lucrate trebuie sa specifice clar durata orelor de noapte si orele libere de care salariatul beneficiaza in compensarea muncii de noapte.

Ce drepturi au angajatii care presteaza munca de noapte 

Munca de noapte poate avea diverse efecte negative asupra salariatului, atat la nivel fizic, cat si psihic. Pentru a compensa intr-o oarecare masura efortul suplimentar al angajatului de noapte, legislatia din Romania prevede acordarea unor beneficii, care pot fi, dupa caz: 
 
  • Fie un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza.
  • Fie un spor de noapte pentru munca prestata, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Ce obligatii au angajatorii 

Conform legii, angajatorii care utilizeaza munca de noapte in mod frecvent au urmatoarele obligatii:
 
  • Sa informeze despre aceasta practica inspectoratul teritorial de munca.
  • Sa asigure efectuarea unui examen medical gratuit pentru salariatii de noapte inainte de inceperea activitatii si periodic ulterior.
  • In cazul in care au majorat durata de lucru peste 8 ore, sa ofere salariatilor perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani (spor de noapte) pentru orele de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
  • Sa transfere salariatii cu probleme de sanatate legate de turele de noapte la munca de zi pentru care sunt apti.
  • Sa nu angajeze pentru munca de noapte tineri care nu au implinit varsta de 18 ani.
  • Sa nu oblige femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza sa munceasca in turele de noapte. Conform OUG nr. 96/ 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, daca sanatatea acestor salariate este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat sa le transfere la un loc de munca de zi, mentinandu-le salariul de baza brut lunar. Acest transfer se efectueaza pe baza unei solicitari scrise din partea salariatelor in cauza, insotita de un document medical care mentioneaza perioada afectata. Daca transferul nu este posibil din motive obiective, salariatele vor beneficia de concediu de risc maternal si indemnizatia aferenta.

Cum se acorda sporul de noapte?  

Asa cum am specificat mai sus, sporul de noapte se acorda salariatilor care presteaza cel putin 3 ore de munca de noapte in cadrul programului normal de lucru.Calculul sporului de noapte se realizeaza in functie de numarul orelor de noapte lucrate si este de 25% din salariul de baza. 

Exemplu de calcul pentru sporul de noapte 

Pentru a intelege cum se calculeaza si acorda sporul de noapte, vom analiza urmatoarea speta:

Presupunem ca un salariat lucreaza in ture 12/24 si i se acorda repausul saptamanal de 48 de ore. In luna august, in prima saptamana lucreaza 41 de ore, in a doua saptamana  43 de ore, in a treia saptamana 36 de ore, in a patra saptamana 48 de ore, iar in ultima saptamana lucreaza 24 de ore. Din totalul de 192 de ore lucrate, 64 de ore sunt in turele de noapte. Daca salariul angajatului este 3000 de lei brut, care este calculul pentru sporul de noapte?

Calcul:
Conform art. 126 din Codul Muncii, sporul de noapte este de 25% din salariul de baza, daca timpul lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, se va face urmatorul calcul pentru sporul de noapte al salariatului din exemplul nostru:

Salariu de baza 3.000 lei 
Ore de noapte – 64
Numar de ore lucratoare luna august: 176  
Salariu/ora – 3.000 lei : 176 = 17,04 lei 
Spor de 25% din salariu de baza pentru fiecare ora de noapte prestata – 17,04*25% = 4,26 lei/ora 
Spor acordate pentru cele 64  ore de noapte prestate – 4,26 lei x 64 = 273 lei

Intrebari frecvente despre sporul de noapte 

Munca de noapte ridica numeroase intrebari atat din partea angajatilor, cat si a angajatorilor. In cele ce urmeaza, vom raspunde celor mai comune intrebari legate de sporul de noapte.

Sporul de noapte este obligatoriu? 

Da, conform legislatiei in vigoare, acordarea sporului de noapte este obligatorie pentru angajatorii care utilizeaza munca de noapte in mod frecvent.
 
Totul despre timpul de munca - Ghidul practic care rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control!

Lucrarea:
  - explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil
  - ofera solutii detaliate pentru cca 50 de spete sensibile cu care se confrunta mediul HR

Comanda ACUM Totul despre timpul de munca>>>

Sporul de noapte se ia in calcul la pensie? 

Da, sporul de noapte se ia in calcul la determinarea punctajului de pensie, contribuind la valoarea totala a veniturilor care influenteaza cuantumul pensiei.

Conform Anexei nr. 14 din Normele din 28 februarie de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, in categoria sporurilor care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajelor lunare in baza prevederilor art. 139 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 este inclus la punctul 17 si sporul pentru munca in timpul noptii.

Sporul de noapte se impoziteaza? 

Da, sporul de noapte este supus impozitarii, fiind considerat venit salarial si impozitat conform legislatiei fiscale aplicabile.

Conform art. 76 din Codul Fiscal: “sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.”

Sporul de noapte este spor permanent? 

In legislatie nu exista o definitie explicita a sporurilor cu caracter permanent. Totusi, un spor poate fi considerat permanent in functie de durata in care salariatul desfasoara activitatea pentru care este acordat. Astfel, daca salariatul presteaza in mod regulat munca de noapte, sporul de noapte va fi considerat ca avand caracter permanent.

Sporul de noapte se trece in REVISAL? 

Sporul de noapte se inregistreaza in REVISAL doar in cazul in care este mentionat in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca. 

HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la art. 3 alin. (2) lit. h) este prevazuta obligatia inregistrarii in REVISAL a salariului de baza lunar brut, impreuna cu indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, asa cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.