Articole despre Codul Muncii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR ​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii Totul despre pontaj: ce inseamna, cum se face si model foaie de pontaj Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii

Contractul de munca cu timp partial este reglementat prin Codul Muncii si ofera aceleasi drepturi fundamentale ca si contractul cu norma intreaga, asigurand o protectie egala si conditii de munca echitabile. In acest articol vom vorbi in detaliu despre caracteristicile contractului part time, inclusiv care sunt reglementarile legale si ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii despre el.

Ce inseamna part time sau timp partial? 

Conform legii, contractul de munca cu timp partial sau cu fractiune de norma este contractul incheiat pe o perioada determinata sau nedeterminata, pentru un program de lucru cu o durata mai mica de 8 ore/ zi.

Mai exact, conform art.103 din Codul Muncii “salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.”

Avand in vedere faptul ca, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana (conform art. 112 alin. (1) din Codul Muncii) rezulta ca un contract de munca cu timp partial se incheie pe o durata maxima de 39 de ore pe saptamana, inclusiv. 

Norma intreaga si jumatate de norma. Diferente si particularitati 

Conform reglementarilor Codului Muncii, salariatul cu jumatate de norma poate presta aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu norma întreaga, bineinteles avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.

De asemenea, salariatul cu contract part-time se bucura de aceleasi drepturi ca ale salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Acest lucru inseamna ca salariatul incadrat cu CIM cu timp partial are dreptul la orice tip de concediu ca angajatul cu norma intreaga, inclusiv concediu de odihna, concediu medical,  de maternitate/paternitate si alte forme de concediu prevazute de legislatia muncii. 

Salariatii part-time beneficiaza si de protectie impotriva concedierii abuzive, au dreptul la formare profesionala si sunt inclusi in schemele de securitate sociala si asigurari de sanatate in aceleasi conditii ca angajatii cu norma intreaga. De asemenea, acestia au dreptul la egalitate de tratament in ceea ce priveste remuneratia, conditiile de munca, accesul la promovare si toate celelalte aspecte relevante ale relatiei de munca. 

Atentie!

Salariatii cu jumatate de norma au dreptul la acelasi numar de zile de concediu de odihna ca si angajatii cu norma intreaga.
In trecut, zilele de concediu de odihna se calculau in functie de norma de munca, dar acum nu mai este cazul. Toti salariatii au dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, asa cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca!

Exista, totusi, cateva particularitati in ceea ce priveste angajatii part-time, si anume:

1. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru (art.106 alin (2) din Codul Muncii)

2. Angajatilor cu CIM cu timp partial le este interzis sa efectueze ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora (art. 105 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii)

Ce trebuie sa includa contractul individual de munca cu timp partial (part time)? 

Contractul cu jumatate de norma include toate elementele obligatorii prevazute pentru CIM cu norma intreaga, si anume:
 
 • identitatea partilor;
 • locul de munca (fix sau mobil);
 • sediul angajatorului;
 • functia/ocupatia, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
 • criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului;
 • riscurile specifice postului;
 • data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
 • durata contractului, in cazul unui CIM pe durata determinata; 
 • durata concediului de odihna;
 • conditiile si durata preavizului;
 • salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat,
 • periodicitatea platii salariului si metoda de plata
 • durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si/sau ore/saptamana, conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare, precum si, daca este cazul, modalitatile de organizare a muncii in schimburi;
 • indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca;
 • durata si conditiile perioadei de proba;
 • dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;
 • suportarea de catre angajator a asigurarii medicale private, a contributiilor suplimentare la pensia facultativa sau la pensia ocupationala a salariatului, in conditiile legii, precum si acordarea, din initiativa angajatorului, a oricaror alte drepturi, atunci cand acestea constituie avantaje in bani acordate sau platite de angajator salariatului ca urmare a activitatii profesionale a acestuia, dupa caz.
In plus fata de elementele mentionate mai sus, CIM cu timp partial mai trebuie sa contina urmatoarele:
 
 • durata muncii si repartizarea programului de lucru;
 • conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
 • interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptiile prevazute de lege.
In cazul in care aceste ultime 3 elemente lipsesc, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga. (art.105 alin (2) din Codul Muncii).

Cum poate fi incheiat un contract de munca part time? 

Un contract part time poate fi incheiat atat pe perioada determinata, cat si nedeterminata.

Conform prevederilor art. 107 din Codul Muncii, salariatul cu contract de munca pe timp partial poate solicita transferul la un loc de munca cu norma întreaga sau poate cere marirea programului de lucru, angajatorul fiind obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare aceasta cerere a angajatului. 

De asemenea, angajatorul este obligat sa informeze din timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la jumatate de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
 
Totul despre timpul de munca - Ghid practic ce rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control!

Lucrarea:

- explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil
- ofera solutii detaliate pentru 50 de spete sensibile cu care se confrunta HR

Comanda ACUM Totul despre timpul de munca >>>

Contributii CIM timp partial - taxarea contractelor part-time in 2024  

Contributiile platite de angajatii cu CIM cu timp partial sunt aceleasi precum cele ale angajatilor cu norma întreaga, si anume:
 
 • Impozitul calculat asupra venitului realizat - prin aplicarea cotei de 10%
 • CAS (contributia de asigurari sociale) - prin aplicarea cotei de 25% (4% pentru conditii deosebite de munca si 8% pentru conditii speciale de munca)
 • CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) - prin aplicarea cotei de 10% asupra salariului de baza
Conform Codului Fiscal, contributia de asigurari sociale (CAS) datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Model CIM timp partial 

Iata mai jos un model de CIM cu timp partial:

Atentie : Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf .

Intrebari frecvente despre contractele part time 

Iata cateva intrebari frecvente si raspunsurile specialistilor cu privire la contractele part time.

Se acorda tichete de masa pentru CIM cu timp partial?   

Conform art. 10 alin (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018, in cazul salariatilor angajati in baza unui CIM cu timp partial, precum si in cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, beneficiarul tichetelor de masa alege, in scris, angajatorul care ii va acorda tichetele, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea realizata. 

De asemenea, conform normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, functia de baza poate fi declarata de angajat si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial.

Avand in vedere prevederile legislative de mai sus, angajatii part- time pot primi tichete de masa. Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

Care este numarul minim de ore pentru care poate fi incheiat un contract individual de munca cu timp partial?

Un contract individual de munca cu timp partial se incheie pentru munca prestata mai putin de 8 ore pe zi. In prezent se pot incheia contracte de munca si pentru perioade mai mici de 2 ore/zi. Desi legal nu exista nicio limita minima, inspectoratele inregistreaza de obicei contracte pentru o perioada de cel putin 1 ora pe zi.  

Conform Codului Muncii, este stabilit doar numarul maxim de ore pe care il poate presta un salariat part-time pe saptamana, si anume acesta este de 39 de ore. 

Cum se calculeaza vechimea in munca la un angajat part time?  

Prevederile art. 16 alin. (5) din Codul Muncii precizeaza faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Prin urmare, munca prestata de un salariat incadrat cu CIM cu timp partial se considera vechime in munca si se ia in calcul la stagiul de cotizare la pensie.

Intr-un an, un salariat angajat cu fractiune de norma dobandeste aceeasi vechime in munca precum un salariat angajat cu norma intreaga. Chiar daca salariatul nu este angajat cu norma întreaga, acestuia nu ii este afectata vechimea in munca deoarece vechimea in munca este munca in baza unui contract individual de munca, indiferent de numarul orelor de munca pe zi.