Articole despre Codul Muncii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR ​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii Totul despre pontaj: ce inseamna, cum se face si model foaie de pontaj Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Demisia: legislatie, model, drepturi si obligatii

Daca esti angajat si vrei sa-ti dai demisia de la actualul loc de munca, este important sa-ti cunosti drepturile si sa stii ce trebuie sa faci pentru a pleca in conditii civilizate. Daca esti angajator, este important sa stii cum sa gestionezi corect si eficient procesul de demisie.

Indiferent ce calitate ai, de angajat sau angajator, afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre demisie, inclusiv termenii si conditiile unei demisii, obligatiile privind notificarea, preavizul si eventualele compensatii sau beneficii asociate cu demisia!

Demisia in codul muncii (cadrul legislativ)

Demisia este reglementata prin art.81 din Codul Muncii si reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Iata cateva aspecte deosebit de importante pe care trebuie sa le cunosti despre demisie:

  • Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
  • Angajatul nu este obligat sa-si motiveze demisia, insa este important ca decizia de incetarea a raporturilor de munca sa fie in scris. Forma verbala a demisiei nu are nicio valoare juridica.
  • Demisia produce efecte indiferent de tipul de contract de munca pe care il are respectivul angajat (perioada determinata sau nedeterminata, contract cu norma intreaga sau partiala, munca la domiciliu etc.).

Demisia poate fi redactata de mana sau se poate folosi un model de cerere de demisie. La finalul acestui articol vei gasi un model de cerere de demisie pe care o poti utiliza atunci cand vrei sa parasesti locul actual de munca.

Demisia cu preaviz

Codul Muncii prevede un termen legal de preaviz, care ofera angajatorului timp sa gaseasca un inlocuitor pentru pozitia ramasa vacanta si pentru a pregati plecarea angajatului.

Rolul preavizului pentru angajator este de a asigura o tranzitie cat mai usoara intre angajatul care pleaca si cel care vine in locul sau, astfel incat sa fie minimizat impactul pe care-l are demisia asupra activitatilor companiei. In ceea ce priveste angajatul, rolul preavizului este de a finaliza sarcinile curente si a parasi compania in bune conditii.

Conform art. 81 din Codul Muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca aplicabile , insa nu poate fi mai mare de:

  • 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie
  • 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Este important de stiut faptul ca angajatorul poate renunta la termenul reglementat in favoarea sa (preaviz), total sau partial, conform art. 81 alin. (7) din Codul Muncii.
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Ce se intampla daca nu respecti preavizul?

In timpul perioadei de preaviz, contractul individual de munca continua sa-si produca toate efectele. Astfel, daca angajatul si-a dat demisia si nu respecta preavizul, angajatorul are dreptul:

1. Sa inceapa procedura de cercetare disciplinara a angajatului pe motiv de absente nemotivate. In acest caz, daca se constata ca salariatul a savarsit o abatere disciplinara grava, angajatorul poate sanctiona angajatul cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Prin urmare, contractul de munca va inceta ca urmare a concedierii pentru motive disciplinare si nu ca urmare a demisiei.

2. Sa adreseze o cerere instantei de judecata prin care sa solicite repararea prejudiciului pe care salariatul l-a produs prin neprezentarea la munca. Angajatorul trebuie sa dovedeasca care este prejudiciul concret, real si efectiv produs si cum a fost afectata activitatea companiei prin nerespectarea termenului de preaviz.

 

Ghid obligatoriu pentru orice angajat! Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi!

Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! - este o lucrare extrem de diversa si utila, deoarece abordeaza o multime de subiecte de mare interes pentru tine si care vizeaza:

• tipurile de concedii de care poti beneficia
• clauze speciale in contractul de munca
• egalitatea de sanse si tratament
• perioade in care nu poti fi concediat
• platile compensatorii in cazul concedierii
• protectia avertizorilor
• gestionarea cazurilor de discriminare/hartuire etc.

Comanda ACUM Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau!<<<

Concediu de odihna suspenda perioada de preaviz?

In perioada de preaviz, salariatii au dreptul sa efectueze concediu de odihna, fara sa fie cazul suspendarii contractului individual de munca. Prin urmare, termenul de preaviz nu se suspenda pe durata concediului de odihna.

Daca angajatul nu efectueaza concediu de odihna in preaviz, angajatorul are obligatia ca la incetarea contractului de munca sa compenseze in bani zilele de concediu de odihna neefectuat.

Concediu medical in perioada de preaviz

Potrivit Codului Muncii, perioada de preaviz se suspenda atunci cand salariatul intra in concediu medical. Dupa ce revine din concediul medical, perioada de preaviz va continua.

Demisia in perioada de proba: este obligatoriu termenul de preaviz?

In perioada de proba stabilita prin contractul de munca, angajatul poate demisiona fara sa fie nevoie de un termen de preaviz. La fel, si angajatorul poate concedia angajatul aflat in perioada de proba fara preaviz.

Reducerea timpului de munca in perioada de preaviz

Nu exista nicio prevedere legala prin care sa se specifice obligatia angajatorului de a acorda sau dreptul salariatului de a primi reducerea timpului de munca pe perioada preavizului. Prin urmare, in perioada de preaviz nu se poate schimba programul de munca, doar daca este prevazut in mod expres acest lucru in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.

Demisia fara preaviz

Confrom art.81 alin 8 din Codul Muncii specifica faptul ca salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. De exemplu, daca angajatorul nu plateste salariul angajatului pe perioade mai lungi de timp sau daca nu dispune de conditii de munca optime pentru desfasurarea activitatii, atunci salariatul are dreptul sa-si dea demisia fara preaviz. Totusi, acesta trebuie sa precizeze in cererea de demisie motivele pentru care demisioneaza fara preaviz.

Demisia prin acordul partilor

Incetarea contractului de munca prin acordul partilor nu este acelasi lucru cu demisia. Demisia este un act unilateral de vointa a angajatului, iar angajatorul doar trebuie sa inregistreze demisia. Incetarea contractului de munca cu acordul partilor este atunci cand ambele parti incheie raporturile de munca de comun acord.

Demisia la zi

Demisia la zi este atunci cand salariatul demisioneaza fara preaviz in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile contractuale.

Drepturi si obligatii angajat

In perioada de preaviz, angajatul trebuie sa-si respecte obligatiile stabilite in contractul individual de munca, si anume:

  • sa respecte programul de lucru
  • sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu
  • sa respecte regulamentele interne si orice alte obligatii stabilite prin contractul de munca

De asemenea, daca prin contractul de munca sau acte aditionale au fost stabilite clauze de plata unor daune financiare in cazul incetarii contractului de munca, angajatul este obligat sa le plateasca. De exemplu, poate fi situatia in care angajatul a urmat diverse cursuri de formare profesionala platite de angajator si a semnat o clauza ca trebuie sa stea la angajator o anumita perioada dupa finalizarea respectivelor cursuri.

Drepturi si obligatii angajator

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia in registrul de intrari-iesiri al companiei in ziua in care aceasta a fost primita. De asemenea, angajatorul trebuie sa inregistreze demisia in REVISAL. Daca angajatorul refuza sa inregistreze demisia, el poate fi sanctionat prin amenda.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Model cerere demisie

Daca te-ai decis sa pleci de la locul de munca si sa-ti dai demisia, iti oferim mai jos un model de cerere de demisie.

 


Demisie


Nr. inregistrare ……..…/………..…………..
(se va inregistra in registrul angajatorului)

 


Domnule director,

 

Subsemnatul ……........................, CNP…………..………… angajat al S.C. ......................... in functia ...................…………, va notific cu privire la incetarea contractului individual de munca, prin demisie, dupa implinirea termenului de preaviz de ......…. zile calendaristice1, preaviz ce va fi efectuat in perioada ............................................. .

 

Data:                                                                                 Semnatura

................                                                                        ......................

 

Note:
1) Potrivit art. 81 alin. (4), termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Pe durata preavizului, contractul de munca isi continua efectele.

Asadar, demisia reprezinta un act important in cariera fiecarui individ, marcand tranzitia catre noi oportunitati si provocari. Este esential sa intelegem drepturile si obligatiile atat ale angajatului, cat si ale angajatorului, pentru a respecta legislatia si a asigura o tranzitie lina si profesionala pentru toate partile implicate.