Articole despre Codul Muncii

Poprire salariu - obligatiile angajatorilor, sumele exceptate de la poprire si spete utile pentru managerii de HR ​Contract de munca cu timp partial/part time. Model si ce trebuie sa stie angajatorii Totul despre pontaj: ce inseamna, cum se face si model foaie de pontaj Fluturasul de salariu explicat. Ce trebuie sa stie angajatorii despre acest document Concediul de ingrijitor. Norme de aplicare si ce prevede Codul MunciiConcedierea colectiva. Ce inseamna si principalele obligatii ale angajatorilorSpor de noapte. Cum se acorda si mod de calcul Statul de plata/de salarii: importanta, cine intocmeste statele de plata si ce trebuie sa contina Concediu de acomodare 2024: conditii acordare si obligatiile angajatorilor Suspendarea contractului de munca. Ce inseamna, ce efecte produce si durata maximaConcedierea: noutati legislative, cand poate fi dispusa si diferentele dintre concedierea colectiva si cea individuala Diurna 2024: ce este, cand se acorda si exemplu de calculAdeverinta de salariat: utilizari, continut obligatoriu, modele​Concediul medical pe caz de boala: cat se plateste codul de indemnizatie 01Desfacerea contractului de munca prin concediere: motive, model cerereSomaj: Totul despre indemnizatia de somaj, model de adeverintaDetasarea in Codul Muncii: obligatii, indemnizatie detasare, act aditionalAlocatie copii 2024: cine beneficiaza, cat este si ce aspecte legale trebuie sa stiiContractul colectiv de munca: prevederi legislative obligatoriiArt. 54 Codul Muncii: Contractul de munca se suspenda in cazul concediului fara plataFisa postului: continut, importanta, modelStimulentul de insertie: cat este, cand si in ce conditii se acorda Ore suplimentare Codul Muncii: se recupereaza sau se platesc?Tabel varsta pensionare standard si anticipata femei. La ce varsta te poti pensionaIndemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesareProgramul de lucru in Codul Muncii: flexibilitate, pauza de masa, ore suplimentareAmenda ITM angajat fara contract: cum se sanctioneaza munca la negru?Contractul individual de munca: Ghid practic pentru angajati si angajatoriDemisia: legislatie, model, drepturi si obligatii Somaj tehnic: Tot ce trebuie sa stii despre proceduri, drepturi si beneficiiIncetarea contractului de munca. Drepturi si proceduri implicateConcediu de odihna: prevederile legale pe care trebuie neaparat sa le stii

Indemnizatie crestere copil: cuantum, conditii si acte necesare

Concediul si indemnizatia de crestere a copilului se acorda parintilor naturali, adoptivi, persoanelor carora li s-au incredintat copii in vederea adoptiei, tutorilor legali sau persoanelor care au copii in plasament ori in plasament de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, si care locuiesc impreuna cu copilul sau copiii pentru care cer beneficii. Afla totul despre indemnizatia de crestere copil, cat este, ce conditii trebuie sa indeplinesti, dar si alte informatii utile!

Legi privind indemnizatia de cresterea copilului

Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului este reglementata prin:

 • Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediulsi indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010;
 • Hotararea Guvernului nr. 52 din 19 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 78 din 31 ianuarie 2011.
 • Hotararea Guvernului nr. 865 din 14 septembrie 2023 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 844 din 19 septembrie 2023.

Durata concediului de crestere copil

Concediul pentru cresterea copilului se acorda:

 • pana la implinirea varstei de 2 ani;
 • pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Conform articolului 51 din Codul Muncii, concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator.

Drepturile angajatului pe perioada concediului de crestere copil

Pe perioada concediului de crestere copil, parintele-angajat are mai multe drepturi, inclusiv:

1. In perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat (conform art. 60 din Codul muncii). Masura concedierii va putea fi dispusa doar in cazul reorganizarii judiciare si a falimentului.
2. Durata de acordare a concediului de crestere copil constituie perioada asimilata stagiului de cotizare util in vederea obtinerii dreptului la pensie.
3. Pana la data la care copilul implineste varsta ceruta de lege, parintele poate reveni oricand in activitate si poate reintra oricand in concediu.

IMPORTANT! Daca pe locul de munca ocupat de salariata sau salariatul aflat in concediu pentru cresterea copilului este incadrat un inlocuitor cu contract pe durata determinata si in contractul acestuia s-a prevazut data calendaristica a expirarii concediului titularului, in cazul in care titularul se intoarce inainte de acest termen, salariatului incadrat pe durata determinata i se va desface contractul de munca. El va avea dreptul sa pretinda de la angajator despagubiri, deoarece contractul sau a expirat inainte de termenul fixat.

Cat este indemnizatia de crestere copil

Pe parcursul concediului pentru cresterea copilului, salariatul sau salariata bene­ficiaza de o indemnizatie care, in prezent, este de 85% din media veniturilor nete rea­lizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.

In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii ori adopta un alt copil intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior.

De aceste drepturi beneficiaza unul dintre parintii naturali ai copilului, indiferent ca acesta este nascut din casatorie sau in afara casatoriei, dar si persoane asimilate, precum:

 • persoane care au adoptat copilul;
 • persoane carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei;
 • persoane carora li s-a incredintat copilul in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist;
 • tutorele.

Indemnizatie crestere copil pentru gemeni, tripleti sau multipleti

Parintele beneficiar va primi pentru primul copil o indemnizatie de crestere a copilului stabilita prin aplicarea procentului de 85% asupra veniturilor supuse impozitarii, obtinute in ultimele 12 luni din cei doi ani anteriori datei nasterii copilului.

Durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.

Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (2) se majoreaza cu 50% din indemnizatia cuvenita, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. Majorarea astfel calculata nu poate fi mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (2).

Conditii de venit pentru indemnizatia de cresterea copilului

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, parintele trebuie sa fi obtinut venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ultimii 2 ani.

La calculul celor 12 luni ae ia in considerare si luna in care s-a nascut copilul, in care a fost adoptat sau i s-a incredintat in vederea adoptiei.

DE STIUT! Perioada de 12 luni poate fi continua sau poate sa fie compusa din perioade mai scurte, dar care impreuna totalizeaza 12 luni.

In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile asimilate, considerate luna intreaga.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile asimilate. Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare.

Indemnizatie crestere copil daca nu ai avut venituri in ultimele 12 luni

Conform O.U.G. nr. 111/2010, beneficiaza de indemnizatie de crestere copil si salariatii care nu realizeaza venituri supuse impozitarii in ultimele 12 luni anterioare nasterii, cu conditia sa fi realizat astfel de venituri in ultimele 24 de luni.

Pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si persoanele care in cele 12 luni din ultimii 2 ani:

 • Au beneficiat de indemnizatie de somaj sau s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj
 • Au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005
 • Au beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca
 • Au beneficiat de pensie de invaliditate, in conditiile legii;
 • Se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului,fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
 • Au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
 • Au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea sau, dupa caz, pentru ingrijirea copilului cu handicap;
 • Au beneficiat de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
 • Au beneficiat de concediu de acomodare si indemnizatia lunara aferenta acestuia;
 • Au urmat/urmeazacursurile de zi ale invatamantului universitar, postuniversitar sau liceal;
 • Au absolvit de cel mult 60 de zile cursurile de zi ale invatamantului universitar, cu examen de diploma si/sau licenta.
Ghid obligatoriu pentru orice angajat! Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi!

Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! - este o lucrare extrem de diversa si utila, deoarece abordeaza o multime de subiecte de mare interes pentru tine si care vizeaza:

• tipurile de concedii de care poti beneficia
• clauze speciale in contractul de munca
• egalitatea de sanse si tratament
• perioade in care nu poti fi concediat
• platile compensatorii in cazul concedierii
• protectia avertizorilor
• gestionarea cazurilor de discriminare/hartuire etc.

Comanda ACUM Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau!<<<

Conditii suplimentare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil

In plus fata de conditiile cu privire la veniturile obtinute, persoana care solicita indemnizatie de creste copil trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) sa aiba, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si sa seocupe de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Dosar indemnizatie crestere copil

Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil sunt:

1. Documente obligatorii:

 • Cerere tip indemnizatie/stimulent;
 • adeverinta tip eliberata de angajator;
 • decizia de suspendare a activitatii;
 • certificat nastere copil;
 • acte de identitate parinti;
 • certificat de casatorie;
 • extras de cont in original cu semnatura si stampila bancii pe numele titularului (daca se doreste plata in cont);
 • declaratie titular;
 • declaratia celuilalt parinte;
 • declaratie privind prelucrarea datelor cu caracter personal

2. Dupa caz, se solicita suplimentar, urmatoarele documente:

 • livretul de familie;
 • acte doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul pentru care solicita dreptul;
 • acte doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora eliberate de angajator sau de organele competente;
 • certificatul de incadrare a copilului intr-un grad de handicap, in situatia in care copilul este declarat cu handicap;
 • extras de cont pe numele reprezentantului legal;
 • alte acte.

Unde se depune dosarul pentru indemnizatia de cresterea copilului

Dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului se poate depune la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie Sociala (DGASPC) a sectorului, municipiului, orasului sau comunei in care solicitantul are domiciliul.

Cand se depun actele pentru indemnizatia de crestere copil?

Cererea pentru indemnizatia de crestere copil se depun:

a) in termen de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate
b) in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) in cazul adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

Cand se plateste indemnizatia crestere copil

De obicei, indemnizatia de crestere copil va fi platita dupa aproximativ 2 luni de la depunerea dosarului. Dupa aceea, indemnizatia va fi platita in perioada 8-25 a lunii curente pentru luna anterioara, fie prin virament bancar, fie prin mandat postal (asa cum solicita parintele la depunerea cererii)