Concediile medicale sunt perioade de intrerupere temporara a activitatii profesionale, acordate angajatilor care, din motive de sanatate, nu pot presta munca in conditii normale. Beneficiaza de acest drept orice angajat asigurat in sistemul public de asigurari sociale de sanatate, iar conditiile si modalitatile de acordare a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005.
Unele tipuri de concedii medicale se platesc integral, asigurand angajatilor o indemnizatie de 100% din salariul brut. Aceste tipuri de concedii sunt prevazute in legislatia actuala si au rolul de a proteja veniturile angajatilor in situatii critice care ii impiedica temporar sa-si desfasoare activitatea profesionala. Vom discuta in acest articol despre concediile care se platesc integral, vom prezenta lista de coduri concedii medicale platite 100% si vom oferi detalii despre cine plateste indemnizatia de concediu medical!
LISTA coduri concedii medicale platite 100%
Lista de coduri concedii medicale platite 100% a fost publicata in Ordinul nr. 125 din 14 martie 2006, acest act normativ stabilind in mod clar tipurile de concedii medicale pentru care angajatii pot beneficia de indemnizatie integrala. Codurile sunt esentiale pentru a asigura o evidenta corecta si un proces simplificat de obtinere a concediilor medicale.
Iata, asadar, care sunt concediile medicale care se platesc 100%, precum si codurile de indemnizatie aferente:
- 02 Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca ..... 100%/80%
- 03 Accident de munca ..... 100%/80%
- 04 Boala profesionala ..... 100%/80%
- 05 Boala infectocontagioasa din grupa A ..... 100%
- 06 Urgenta medico-chirurgicala ..... 100%
Accidente de munca
Accidentele de munca reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Clasificarea accidentelor de munca este stabilita in Legea nr. 319 din 2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare si cuprinde inclusiv accidentele in timpul deplasarii la/ de la locul de munca (accidentul de traseu) sau accidentele suferite in timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de munca sau de la un loc de munca la altul, pentru indeplinirea unei sarcini de munca.
Boli profesionale
Boala profesionala este afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca. Tabelul cu bolile profesionale cu declarare obligatorie se regaseste in Hotararea 259/2022.
Urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioase din grupa A
Urgentele medico-chirurgicale (codul 06 in lista de coduri concedii medicale platite 100%) sunt situatiile critice in care viata sau sanatatea unei persoane este grav amenintata si necesita interventie medicala imediata pentru a preveni complicatii severe sau deces.
Bolile infectocontagioase din grupa A (codul 05 in lista de coduri concedii medicale platite 100%) sunt boli extrem de contagioase si periculoase, care prezinta un risc major pentru sanatatea publica din cauza rapiditatii cu care se pot raspandi si a gravitatii simptomelor. Aceste boli necesita masuri speciale de prevenire, control si tratament, inclusiv carantina, izolarea pacientilor si monitorizarea contactelor apropiate.
Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asiguratii beneficiaza de concediu medical platit 100%, a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 423/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 451 din 28 mai 2020.
In cadrul urgentelor medico-chirurgicale sunt incluse o gama larga de probleme, inclusiv:arsuri si anemii severe, atac cerebral, diabetul zaharat tip 1 nou-depistat, infarct miocardic, hemoragii masive, diverse traumatisme si multe altele.
In cadrul bolilor infectocontagioase din grupa A se afla hepatita virala acuta, febra tifoida, sifilisul, scarlatina, infectia HIV si altele.
.
Cum se calculeaza concediul medical si cine il plateste
Calculul indemnizatiei de concediu medical a fost stabilit prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Va prezentam mai jos detalii despre modul de calcul , dar si cine plateste indemnizatia pentru lista de coduri concedii medicale platite 100%.
Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu medical
Conform prevederilor art. 10 din OUG 158/2005, baza de calcul al indemnizatiilor de concediu medical se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare. Aceasta baza de calcul nu poate fi mai mare decat 12 salarii minime brute pe tara lunar.
IMPORTANT! In cazul accidentelor de munca/bolilor profesionale (coduri 03 si 04 din lista de coduri concedii medicale platite 100%):
- Daca stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul al indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie media castigurilor brute realizate lunar de catre asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor
- Daca stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie castigul lunar brut realizat de asigurat in prima luna de activitate.
Cine plateste indemnizatia pentru concediu medical
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator in primele 5 zile calendaristice de incapacitate, platibile fiind doar zilele lucratoare. Dupa cele 5 zile, indemnizatia este suportata de Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
De asemenea, daca persoana asigurata nu mai este in raporturi de munca sau de serviciu, indemnizatia pentru concediul medical se plateste de FNUASS.
ATENTIE! In unele situatii, angajatorul poate refuza plata indemnizatiilor, de exemplu:
- daca nu s-a competat corespunzator certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
- daca asiguratul nu a prezentat certificatul de concediu medical in termenele prevazute de lege sau certificatele depasesc duratele maxime prevazute de lege
- daca angajatorul constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata cu contract pe perioada determinata, perioada 16.05.2022-31.10.2024. Dorim sa-i prelungim de la 1 Nov 2024, insa vrem sa facem pe perioada suspendarii titularului de post, care inseamna pana la data de 19.08.2026, data implinirii varstei de 2 ani a copilului titularului de post. Daca luam tot intervalul, adica 16.05.2022-19.08.2026, depasim cei 3 ani de perioada maxima de determinata, conform Codului muncii. Cum ne sfatuiti sa procedam?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Revin cu urmatoarele intrebari: Aceasta masura poate afecta doar o parte din salariati? Putem stabili saptamanal lista cu salariatii care ar urma sa fie suspendati? Deoarece exista posibiliatea ca in unele saptamani sa fie nevoie ca o parte sau alta a salariatilor sa lucreze si vinerea. Daca intr-o saptamana sunt doar 4 zile lucratoare, o zi fiind sarbatoare legala (de luni pana joi), putem face suspendare pt ziua de vineri? S-ar lucra in acest caz 3 zile in saptamana respectiva. Decizia se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<