Clauza de mobilitate este reglementata prin prevederile Codului Muncii si se aplica in situatiile in care natura activitatii implica deplasari frecvente sau munca pe teren. Prin includerea unei clauze de mobilitate in contractul de munca, angajatorul poate stabili detaliile specifice ale desfasurarii activitatii in diverse locatii, oferind, in general, compensatii suplimentare pentru efortul si disconfortul generat de mobilitatea sporita. In acest articol, vom analiza conditiile de aplicare pentru clauza de mobilitate si vom prezenta un model de act aditional pentru aceasta clauza specifica.
Ce este clauza de mobilitate
Conform
art. 25 din Codul Muncii, clauza de mobilitate reprezinta o prevedere specifica in contractul individual de munca prin care angajatorul si salariatul convin asupra faptului ca indeplinirea sarcinilor de serviciu nu se va desfasura intr-un loc fix de munca. Acest lucru se datoreaza naturii particulare a activitatii, ce implica munca de teren.
Pentru a compensa aceasta mobilitate impusa de specificul muncii, angajatul are dreptul sa primeasca beneficii suplimentare, care pot fi acordate fie sub forma baneasca, fie sub forma de prestatii in natura. Aceste aspecte sunt negociate intre angajat si angajator, iar toate detaliile privind clauza de mobilitate, inclusiv valoarea prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile concrete de acordare a prestatiilor in natura trebuie sa fie explicit mentionate in contractul individual de munca incheiat intre parti.
Conditii de aplicare pentru clauza de mobilitate
Clauza de mobilitate este introdusa intr-un
contract individual de munca in situatia in care salariatul nu are un loc de munca fix. Cu toate acestea, exista anumite conditii specifice de care angajatorul trebuie sa tina cont si pe care angajatul ar trebui sa le ia la cunostinta:
1. Este obligatoriu acordul partilor. Clauza de mobilitate trebuie sa fie acceptata in mod explicit de catre angajat si angajator si inclusa in contractul individual de munca. Ea nu poate fi impusa unilateral de catre angajator.
2. Conditiile trebuie specificate clar in CIM. Contractul de munca trebuie sa precizeze clar cum se va desfasura activitatea angajatului in baza acestei clauze. Se vor detalia natura mobilitatii, locatiile sau zonele in care angajatul va lucra si conditiile in care se va desfasura munca.
3. Compensatii pentru mobilitate. Salariatul care are o clauza de mobilitate prevazuta in contractul individual de munca beneficiaza de prestatii suplimentare in bani si in natura. Aceste compensatii trebuie sa fie prevazute in mod explicit in contractul de munca. Indemnizatia de mobilitate se inregistreaza in ReviSal astfel cum este prevazuta in contractul de munca in cuantum sau ca procent la salariul de baza.
4. Obligatii angajat. Salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin deplasari de serviciu, fie interminente, fie continue pe intreaga durata a contractului individual de munca.
5. Respectarea legislatiei muncii si a drepturilor angajatului. Implementarea acestei clauze nu trebuie sa incalce alte drepturi ale angajatului, cum ar fi dreptul la repaus sau conditiile de munca sigure si sanatoase. Totodata, toate modificarile aduse contractului individual de munca trebuie facute conform reglementarilor legale.
Dosarul personal al salariatului - Lucrarea esentiala pentru orice manager de resurse umane! Lucrarea contine TOATE documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina dosarul unui salariat conform legislatiei muncii! Beneficiati de explicatii complete pentru fiecare document, iar informatiile sunt actualizate conform ultimelor modificari legislative! Comandati ACUM Dosarul personal al salariatului >>> Clauza de mobilitate vs delegare si detasare
Clauza de mobilitate trebuie clar diferentiata de delegare sau
detasare, acestea fiind concepte distincte in dreptul muncii. Delegarea si detasarea sunt masuri temporare impuse de regula unilateral de catre angajator si implica o modificare a locului de munca specificat in contractul individual de munca (CIM). In schimb, clauza de mobilitate este o prevedere contractuala agreata de la inceput intre parti.
Este important de facut distinctia intre aceste trei concepte deoarece ele au implicatii diferite asupra drepturilor financiare ale salariatului:
- In cazul delegarii sau detasarii, angajatul are dreptul la diurna deoarece isi desfasoara activitatea intr-un alt loc decat cel prevazut in CIM.
- Un salariat care are inclusa clauza de mobilitate in contractul sau de munca nu beneficiaza de diurna cand se deplaseaza la locurile de munca mentionate in contract, intrucat acestea fac parte din intelegerea initiala si nu constituie o modificare a locului de munca care sa justifice acordarea diurnei. In acest caz, mobilitatea este compensata prin prestatiile suplimentare prevazute specific in contract pentru aceasta clauza.
Model Act aditional la CIM cu clauza de mobilitate
Va prezentam mai jos un model de act aditional de introducere a clauzei de mobilitate la contractul individual de munca:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care avem un salariat care este pe conventie de somaj si din cauza intreruperii activitatii pe perioada sezonului rece trebuie sa il dam in fara plata, ce se intampla cu conventia: este sistata, curge pana la termenul prevazut initial sau societatea trebuie sa rambursese banii primiti pentru angajat? De asemenea daca salariatul aflat pe conventie de somaj intra in comisia de disciplina si i se desface contractul de munca ca urmarea a acestei comisii, societatea mai este nevoita sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui salariat cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti, A si B. Ambele contracte inceteaza in acelasi timp, la data de 31.10.2024, iar la angajatorul B i se deschide un nou contract de munca incepand cu 01.11.2024. In luna a 11-a salariatul are concediu medical cod 01. Care este baza de calcul a acestuia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<