Cererea de suspendare a contractului de munca este un document ce trebuie completat de salariatii care solicita intreruperea temporara a activitatii profesionale din motive bine intemeiate, cum ar fi concediul pentru cresterea copilului sau alte situatii reglementate legal. In acest articol, vom oferi un model standard pentru o astfel de cerere si vom analiza reglementarile cheie care guverneaza suspendarea contractului de munca in Romania, inclusiv obligatiile si drepturile partilor implicate.
Cand se suspenda contractul de munca?
Suspendarea contractului de munca reprezinta un moment important in relatia angajat-angajator, fiind necesara in anumite circumstante prevazute de legislatia muncii. Suspendarea raportului de munca reprezinta intreruperea temporara a activitatii profesionale a angajatului si a obligatiei angajatorului de a achita drepturile salariale, contractul individual de munca ramanand in vigoare.
Conform prevederilor Codului Muncii, in Romania contractul de munca se poate suspenda in urmatoarele situatii:
1. La initiativa angajatorului. Potrivit articolului 52 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in mai multe situatii specifice: cand exista o plangere penala impotriva salariatului, in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii din motive economice sau tehnologice, cand salariatul se afla in control judiciar sau arest la domiciliu, pe perioada detasarii sau cand sunt suspendate avizele necesare exercitarii profesiei. De asemenea, suspendarea poate interveni si in cazul absentelor nemotivate, conform prevederilor contractuale si regulamentului intern, iar daca suspendarea se datoreaza unei fapte imputabile salariatului, acesta nu va beneficia de drepturile care decurg din calitatea sa de angajat.
2. La solicitarea angajatului. Potrivit articolului 51 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatului pentru urmatoarele situatii: concediu de cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav, concediu paternal, concediu pentru formare profesionala, concediu fara plata, concediu pentru participarea la greva sau concediu de acomodare pentru adoptarea unui copil.
3. De drept. Suspendarea de drept a contractului de munca poate avea loc in urmatoarele situatii:
- concediu de maternitate sau concediu pentru incapacitate temporara de munca;
- pentru exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel:
- in cazuri de forta majora;
- daca salariatul este arestat preventiv;
- daca au expirat avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei;
- in alte cazuri expres prevazute de lege.
Model Cerere suspendare contract de munca
Cererea de suspendarea contractului de munca se completeaza de catre angajat la solicitarea intreruperii temporare a activitatii din motivele prevazute de lege.
Va prezentam mai jos un model de cerere suspendare CIM pentru cresterea copilului:
Pe baza cererii de suspendare CIM, angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului de munca. Va prezentam mai jos un model pentru acest document:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<