Munca in zilele de sarbatoare legala este un subiect important, atat pentru angajatori, cat si angajati si este reglementata strict de prevederile Codului Muncii. In general, in zilele de sarbatoare legala, salariatii nu trebuie sa se prezinte la munca, insa in anumite cazuri, specificul activitatii unei companii poate impune desfasurarea muncii si in aceste zile. In astfel de situatii, angajatorii au obligatia de a respecta reguli clare privind compensarea muncii prestate. In acest articol, vom detalia care sunt drepturile angajatilor, obligatiile angajatorilor si situatiile in care se poate lucra in zilele de sarbatoare legala.
Munca in zi de sarbatoare legala - cadru legal
Prevederile referitoare la munca in sarbatorile legale se regasesc in art. 139-143 din Codul Muncii. Conform cadrului legal, angajatii au dreptul la zile libere platite in zilele de sarbatoare legala stabilite prin lege. Aceste zile includ sarbatori nationale, religioase sau alte ocazii speciale si sunt prezentate in art. 139 din Codul Muncii.
Astfel, zilele de sarbatoare legale in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie — Botezul Domnului — Boboteaza;
- 7 ianuarie — Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora
Totusi, legislatia prevede si unele exceptii. De exemplu, angajatii din anumite sectoare, precum sanatatea sau alimentatie publica au programe de lucru speciale in aceste zile de sarbatoare, in asa fel incat sa se asigure asistenta medicala si aprovizionarea populatiei cu produse alimentare esentiale.
Munca in zilele de sarbatoare legala se poate aplica in unitatile si locurile de munca unde procesul de productie sau specificul activitatii nu permit intreruperea lucrului.
IMPORTANT! Munca in ture, in schimburi sau orice alt mod de organizare, nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul Muncii, cu privire la munca in zilele de sarbatoare legala!
Obligatiile angajatorilor in ceea ce priveste munca in zilele de sarbatoare legala
In situatia in care angajatii muncesc in zilele de sarbatoare legala, daca specificul activitatii o impune, angajatorii au obligatia de a compensa munca prin acordarea a:
- Timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite);
- Un spor salarial de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru- in cazul in care, din motive justificate, nu este posibila acordarea timpului liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Asadar, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite). Daca acest lucru nu este posibil din motive justificate, angajatorul trebuie sa-i acorde respectivului salariat un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
ATENTIE! Daca un salariat lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala, acestuia i se platesc 8 ore de activitate cu salariul corespunzator la care se adauga un spor de 100% din salariu de baza pentru munca in zi de sarbatoare legala, adica cele 8 ore de activitate in zi de sarbatoare legala se platesc cu 200%!
Neacordarea drepturilor prevazute de Codul Muncii in aceste situatii atrage sanctiuni pentru angajatori, conform legislatiei in vigoare.
Munca suplimentara vs munca in zilele de sarbatoare legala
Este important de facut distinctia intre
munca suplimentara si munca in zilele de sarbatoare legala. Cele doua sunt concepte diferite si sunt reglementate in mod separat in Codul Muncii.
Astfel, munca in zilele de sarbatoare legala nu trebuie considerata ca munca suplimentara si nu poate fi compensata cu sporul pentru munca suplimentara.
Iata ce trebuie sa stie angajatorii:
1. Munca suplimentara se refera la ore in plus fata de programul normal, indiferent de zi, in timp ce munca in zilele de sarbatoare legala se desfasoara doar in zilele declarate libere prin lege.
2. Sporul acordat salariatului pentru munca suplimentara sunt de minimum 75%, iar pentru munca in zilele de sarbatoare legala, sporul este de minimum 100%.
3. Pentru munca suplimentara, salariatul beneficiaza de o zi libera platita in urmatoarele 90 de zile. Pentru munca in zilele de sarbatoare legala, angajatul primeste o zi libera platita in urmatoarele 30 de zile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care avem un salariat care este pe conventie de somaj si din cauza intreruperii activitatii pe perioada sezonului rece trebuie sa il dam in fara plata, ce se intampla cu conventia: este sistata, curge pana la termenul prevazut initial sau societatea trebuie sa rambursese banii primiti pentru angajat? De asemenea daca salariatul aflat pe conventie de somaj intra in comisia de disciplina si i se desface contractul de munca ca urmarea a acestei comisii, societatea mai este nevoita sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui salariat cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti, A si B. Ambele contracte inceteaza in acelasi timp, la data de 31.10.2024, iar la angajatorul B i se deschide un nou contract de munca incepand cu 01.11.2024. In luna a 11-a salariatul are concediu medical cod 01. Care este baza de calcul a acestuia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<