Concediul medical in cazul neoplaziilor beneficiaza de reglementari speciale in legislatia din Romania, avand in vedere complexitatea tratamentelor necesare si impactul acestora asupra starii de sanatate a pacientului. In acest articol, vom oferi informatii despre durata maxima a concediului medical pentru neoplazii si vom prezenta alte aspecte esentiale pe care atat angajatorii, cat si salariatii trebuie sa le cunoasca.
Aspecte esentiale despre concediile medicale pentru neoplazii
Concediile medicale pentru neoplazii sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005 si Normele metodologice. In aceste acte normative sunt stabilite conditiile si durata maxima de acordare.
Iata cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le cunoasca angajatorii si angajatii:
1. Concediu medical fara conditii de stagiu de cotizare. Conform art. 9 din OUG 158/2005, pentru neoplazii, asiguratii au dreptul la concediu medical si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare.
2. Cuantumul indemnizatiei. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de neoplazii este de 100% din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Astfel valoarea indemnizatiei rezulta in urma produsului dintre media zilnica a bazei de calcul si numarul de zile lucratoare de concediu medical.
3. Cine acorda concediul medical. Medicii curanti din spital elibereaza certificatele de concediu medical pe durata internarii asiguratilor cu neopazii. Pacientii internati in spital, care au beneficiat in ultimele 12 luni de 90 de zile, cumulat, de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, socotite din prima zi de imbolnavire, vor fi trimisi la cabinetele de expertiza medicala a capacitatii de munca in a caror raza teritoriala este situat spitalul respectiv. In cazul in care pacientii nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observatie, rezultatele investigatiilor si referatul medical, in vederea avizarii prelungirii concediului medical.
Durata maxima a concediului medical pentru neoplazii, cod 14
Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale. Conform art. 13 alin. 3 lit b din OUG 158/2005, modificata prin OUG 14/2021, pentru neoplazii, durata maxima legala este de un an si 6 luni, in functie de stadiul bolii. Dupa aceasta perioada maxima de 1 an si 6 luni, salariatul nu mai poate beneficia de concediu medical cod 14.
Astfel, in cazul neoplaziilor salariatul poate beneficia de concediu medical astfel incat intr-o perioada de 2 ani sa nu depaseasca 1 si 6 luni, fara a fi necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
ATENTIE! Durata concediilor pentru neoplazii nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
Citeste si:
Care sunt codurile de concedii medicale platite 100% si ce trebuie sa stie angajatoriiSfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<