Avertismentul scris este o sanctiune disciplinara aplicata de angajator unui salariat care nu si-a respectat obligatiile de serviciu. Reprezinta o masura disciplinara prin care angajatorul aduce la cunostinta salariatului abaterile pe care le-a comis, oferindu-i o oportunitate de a-si corecta comportamentul, inainte de a aplica alte sanctiuni mai severe. In acest articol vom prezenta cateva aspecte cheie cu privire la reglementarile legislative aferente avertismentului scris si vom oferi un model al acestui document ce poate fi folosit de angajator, atunci cand este cazul.
Ce inseamna avertisment scris
Avertismentul scris este cea mai usoara forma de sanctiune disciplinara prevazuta de Codul muncii din Romania, avand rolul de a atentiona salariatul asupra necesitatii de a respecta regulamentele interne sau atributiile specifice. Desi nu presupune consecinte imediate asupra salariului sau pozitiei angajatului, avertismentul scris poate fi luat in considerare la evaluari ulterioare si la stabilirea unor sanctiuni mai severe in caz de noi abateri.
Ce presupune sanctionarea unui salariat cu avertisment scris
Conform Codului Muncii, angajatorul are autoritatea de a aplica sanctiuni disciplinare angajatilor care comit abateri disciplinare. Fiecare angajator isi stabileste propriile reguli de aplicare a sanctiunilor prin Regulamentul Intern, cu respectarea cadrului legal si a specificului activitatii companiei.
In general, aplicarea sanctiunilor disciplinare necesita efectuarea unei
cercetari disciplinare prealabile, cu o singura exceptie notabila: avertismentul scris, care poate fi acordat si fara aceasta procedura. Totusi, angajatorul poate opta si in acest caz pentru efectuarea cercetarii disciplinare, in functie de natura si gravitatea faptelor sesizate.
Indiferent daca se realizeaza sau nu cercetare disciplinara, aplicarea avertismentului scris se efectueaza dupa sesizarea scrisa din partea superiorului ierarhic direct al salariatului catre conducerea angajatorului.
Acest document trebuie sa contina:
- Descrierea clara a abaterilor disciplinare
- Contextul in care s-au produs faptele
- Prevederile incalcate din regulamentul intern/contractul de munca/fisa postului
- Propunerea de sanctionare cu avertisment scris
Angajatorul emite decizia de sanctionare in scris in maximum 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre abatere, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei
Decizia de sanctionare se comunica in maximum 5 zile calendaristice de la emitere, fie personal, cu semnatura de primire, fie prin scrisoare recomandata.
Concedierea perfect legala - Ghid util pentru toti managerii HR Lucrarea contine Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri, oferind informatii pe care le puteti aplica imediat, in orice situatie legata de o concediere.
Comanda ACUM Concedierea perfect legala >>> Model avertisment scris
Va prezentam in cele ce urmeaza un model de avertisment scris. Documentul poate fi descarcat si in format PDF de mai jos.
Angajator ................................................................................................
Adresa ....................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../....................
C.U.I. .......................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ....................................................
Decizia nr. …………
din data de ..................
Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrata cu nr. ..... din data de ............... de sesizare a conducerii S.C. ................. S.R.L., de catre ............................., cu privire la savarsirea de catre salariatul .............................................. a urmatoarei abateri disciplinare „..................................”,
In baza Procesului-verbal privind desfasurarea procedurii cercetari disciplinare prealabile inregistrat cu nr. ......... din ...................... 2021,
In temeiul dispozitiilor art. 263 si art. 264 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii si potrivit prevederilor Regulamentului intern al S.C. ........................................... S.R.L.;
Directorul general al S.C. ................................. S.R.L. numit in baza art. .............. din actul constitutiv
DECIDE:
Art. 1. – (1) Dna/Dl ........................., avand functia de ......................, angajat cu contract individual de munca nr. ................... incheiat la data de ............. in cadrul S.C. ..................... S.R.L., se sanctioneaza cu AVERTISMENT SCRIS.
Art. 2. – Motivele de fapt ale sanctionarii disciplinare cu avertisment scris sunt urmatoarele:
a) Obiectul abaterii disciplinare il reprezinta ...................................... *
Art. 3. – Motivul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 263-268 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, in special art. 264 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Art. 4. – Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 30 de zile, la Tribunalul .................. **.
Art. 5. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.
Administrator/Director general,
………………………………………
Data comunicarii: ……………………………
Semnatura de luare la cunostinta a salariatului ……………………………………..
_____
*) Cu titlu de exemplu: absentarea nemotivata de la locul de munca pentru o durata mai mare de 3 zile fara sa anunte seful ierarhic superior sau conducerea unitatii. Prin aceasta salariatul a incalcat dispozitiile pct. ....... din Regulamentul intern potrivit caruia: „prezenta si punctualitatea la programul de lucru sunt vitale pentru desfasurarea unui proces de productie eficient” iar „absenta neautorizata constituie o absenta nemotivata si atrage aplicarea de sanctiuni disciplinare”. De asemenea, orice absenta de la serviciu, exceptand cazurile motivate (concediu medical, concedii de odihna, concediu fara plata, cazuri fortuite sau de forta majora), trebuie sa constituie obiectul unei autorizatii prealabile a superiorului direct al salariatului, iar in cazul in care dureaza mai mult de o zi, si a sefului departamentului "Resurse Umane". Precum si „orice absenta de la serviciu datorata unui caz fortuit sau de forta majora va fi adusa la cunostinta departamentului Resurse Umane, de catre salariat sau printr-un intermediar, prin orice mijloc are la dispozitie (telefon, fax, scrisoare etc.), in termen de 24 de ore de la disparitia cazului care a determinat absenta, dar nu mai mult de 3 zile”
**) Tribunalul de domiciliu al salariatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt contabila la firma si indeplinesc conditiile art. 56 din Legea 360/2023. Doresc sa depun dosarul in vederea pensionarii. Pot sa cer desfacerea CIM cu acordul partilor, si sa am in dosar si decizia de desfacere CIM, (din motive personale numai pot lucra mai departe) sau neaparat prima data trebuie sa depun dosarul cu toate actele, sa astept Decizia de pensionare, urmand desfacerea CIM.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As avea o intrebare aditionala: mentionez ca doar departamentul de vanzari are program normal in weekend, avand negociat spor de weekend pentru acest lucru. Insa, anumiti salariati din departamentul marketing vin in weekend, la solicitarea angajatorului, pentru participarea la evenimente. Avand in vedere caracterul intamplator al lucrului in weekend pentru acesti salariati , de ce nu se pot considera pentru acestia orele de weekend ca munca suplimentara? Nu pot fi considerate aceste ore de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem 5 angajati extracomunitari cu aviz de munca pe care intentionam sa-i detasam transnational in Italia pentru o perioada de 6 luni. Pentru acesti angajatii in extracomunitari trebuie sa se obtina un nou aviz de munca sau viza de la autoritatile din Italia? Care sunt formalitatile in aceasta situatie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: V-as ruga sa ma indrumati in realizarea unei fise de post pentru un post de director strategii de dezvoltare si comunicare, post nou aparut in organigrama firmei caruia ii trebuie atasat si un cod COR cat mai cuprinzator.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne confirmati care sunt metodele de acordare de cadouri in valoare de 300 lei de persoana pentru Craciun sau tichete de masa cadou . Intentionam sa oferim pachete plus o masa festiva care sa se poata includa la drepturi salariale ineimpozabile si sa nu depaseasca 300 lei/pers.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<