Una dintre cele mai frecvente intrebari legate de sistemul de asigurari sociale de sanatate este
„Unde se depun actele pentru coasigurat?” Avand in vedere faptul ca statutul de coasigurat ofera acces la serviciile medicale in sistemul public de sanatate fara plata contributiei obligatorii, este esential sa stim cum putem obtine acest beneficiu si in ce conditii. In acest articol vom prezenta principalele reglementari legislative cu privire la obtinerea calitatii de coasigurat si vom oferi informatii utile despre conditiile de eligibilitate si documentele necesare.
Unde se depun actele pentru coasigurat
De calitatea de coasigurat pot beneficia persoanele aflate in intretinerea unei persoane asigurate, cum ar fi sotul/sotia, copiii majori fara venituri sau alte rude care indeplinesc anumite conditii. Coasiguratul are acces la aceleasi servicii medicale ca si persoana asigurata principala, fara a contribui direct la fondul de sanatate, atata timp cat relatia de intretinere este dovedita si activa.
Persoana asigurata informeaza angajatorul si pune la dispozitia acestuia documentele justificative solicitate de lege. Angajatorul informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care elibereaza o adeverinta de coasigurat.
Documentele ce trebuie depuse la angajator sunt:
- act de identitate valabil la data solicitarii original si in copie,
- documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata (certificate de nastere/ de casatorie)
- declaratie pe propria raspundere a coasiguratului din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii,
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (salariatul) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.
Reglementari cheie despre coasigurati
Reglementarile legale cu privire la dobandirea
calitatii de coasigurat sunt stabilite prin Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si Codul fiscal.
Iata principalele aspecte de luat in considerare:
- Pot beneficia de calitatea de coasigurat sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate
- Pentru a dobandi calitatea de coasigurat, persoane aflata in intretinere nu trebuie sa obtina venituri proprii.
- Nu exista o limita legala privind numarul de persoane pe care un salariat le poate avea ca si coasigurat.
- Coasiguratii nu pot avea la randul lor alti coasigurati.
- Persoanele care doresc sa aiba calitatea de coasigurat NU trebuie sa aiba domiciliul in acelasi loc cu salariatul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<