Procesul verbal de predare-primire a echipamentului este un document esential in cadrul relatiilor de munca, avand rolul de a asigura o evidenta clara si formala a echipamentelor si bunurilor incredintate angajatilor. In acest articol vom prezenta elementele esentiale pe care trebuie sa le contina acest document si vom oferi un model practic pentru implementarea corecta a acestuia.
Cand se intocmeste un proces verbal de predare primire echipament
Un proces-verbal de predare-primire echipament se intocmeste in mai multe situatii cheie, cum ar fi la inceputul sau incheierea unui
contract de munca, cand un angajat primeste sau returneaza echipamentele companiei.
De asemenea, se utilizeaza atunci cand echipamentele sunt transferate intre departamente sau intre diferite locatii ale companiei, pentru a documenta oficial transferul si a asigura ca responsabilitatea asupra echipamentului este clar definita.
Acest document este crucial si in cazul inventarierii sau in situatiile care necesita clarificari legate de utilizarea si starea echipamentelor.
Ce informatii trebuie sa se regaseasca intr-un proces verbal de predare primire
Un proces-verbal de predare-primire a echipamentului este un document oficial care atesta transferul de bunuri intre doua parti. Pentru a fi complet si eficient, acest document ar trebui sa includa, pe langa datele de identificare ale partilor implicate si descrierea echipamentului predat, responsabilitatile fiecarei parti. Acest lucru ajuta la prevenirea eventualelor conflicte sau confuzii legate de utilizarea si returnarea echipamentului.
Iata principalele informatii care ar trebui sa se regaseasca in procesul de predare-primire:
1. Datele de identificare ale partilor implicate (nume, prenume, denumire societate, date de contact)
2. Data si locul predarii-primirii . Data si locul predarii-primirii sunt esentiale intr-un proces-verbal de predare-primire pentru a stabili momentul exact si contextul in care echipamentul a fost transferat. Aceste informatii ofera claritate si transparenta, asigurand in acelasi timp o evidenta corecta in cazul unor verificari sau audituri interne.
3. Descrierea detaliata a echipamentului. Aceasta informatie este cruciala pentru a identifica clar obiectele transferate. Procesul verbal trebuie sa includa specificatii precum denumirea echipamentului, specificatii tehnice relevante precum model si serie, cantitatea si starea la momentul predarii. Prin oferirea acestor detalii, se asigura ca ambele parti au o intelegere comuna asupra a ceea ce a fost predat si primit, reducand riscul de confuzii sau disputele ulterioare legate de starea sau caracteristicile echipamentului.
4. Obligatiile persoanei care primeste echipamentul. Aici pot fi incluse responsabilitati precum: pastrarea in bune conditii a echipamentului, folosirea acestora strict in scopul pentru care au fost predate/primite, interzicerea instrainarii si obligatiile referitoare la returnare.
5. Mentiuni si clauze suplimentare. Daca este cazul, se pot mentiona in procesul verbal de predare-primire si alte clauze precum: responsabilitatile in ceea ce priveste eventualele defectiuni sau deteriorari, termenele de returnare si plata penalitatilor /despagubirilor pentru nereturnarea sau pastrarea in conditii necorespunzatoare a bunurilor.
6. Semnaturile partilor implicate. Semnaturile partilor implicate atesta ca echipamentul a fost predat si primit in conditiile stipulate in document. Acest lucru ofera o dovada clara a transferului si acceptarii bunurilor. De asemenea, prin semnarea documentului, ambele parti recunosc si accepta responsabilitatile asociate, precum utilizarea corecta, intretinerea si returnarea echipamentului. Acest lucru poate preveni disputele legale in cazul unor probleme ulterioare.
Model proces verbal predare primire echipament
Va prezentam in continuare un model de proces verbal de predare-primire echipament:
Antet angajator,
Proces-verbal de predare primire
Incheiat astazi ...... intre:
S.C. ............................. persoana juridica cu sediul in ............................................., str. ....................................... nr. ......, sector/judet ................................, inregistrata la Registrul Comertului/autoritatile administratiei publice din ..................................... sub nr. J.../..../...., C.U.I. ................, telefon ........................., reprezentata legal prin dna/dl ....................... in calitate de distribuitor,
si
Dl/dna ....................................... domiciliat/domiciliata in localitatea ................................., str. ....................... nr. ..... bl. ...... sc. ...... et. ...... ap. ..... sector/judetul ............................ posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ...... nr. ...... eliberat/eliberata de ............... la data de ................... CNP ............................ angajat/angajata cu contract individual de munca inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor cu nr. ...... din data de ..... permis de munca seria ....... nr. ............... din data de ................................, in calitate de primitor,
Primul a predat iar ultimul a primit urmatoarele echipamente de lucru:
Denumire produs: Serie Starea echipamentului la predare
........................... ............ ...........................
........................... ............ ...........................
Echipamentele au fost predate in data de .............. .....in locatia ......................
Mentiuni suplimentare:
1.................
2.................
3.................
Prezentul proces verbal s-a incheiat azi, ..............................., la sediul ...................................., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
Am predat: Am primit:
Documentul poate fi descarcat si in format PDF de mai jos:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<