Oferta de angajare reprezinta documentul oficial prin care un angajator propune unui candidat ocuparea unui anumit post, stabilind in detaliu conditiile de colaborare profesionala. Acest document defineste elementele esentiale ale viitoarei relatii de munca, precum functia, responsabilitatile, beneficiile salariale, programul de lucru si data precisa de incepere a activitatii. Va prezentam in acest articol un model de oferta de angajare si vom puncta cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le cunoasca angajatorii despre acest document!
Oferta de angajare - MODEL PDF
Va prezentam mai jos un model de oferta de angajare:
OFERTA DE ANGAJARE
Nr.__/_______________
Catre Dl. __________________________________
Angajatorul persoana juridica romana SC ____________________________ SRL, cu sediul in localitatea _________________, Str. ________________________ nr._____, Sector/Judet_______________, inregistrata la Registrul Comertului ____________, sub nr. J___/_______/_______, cod fiscal
_______________, reprezentata legal de domnul _______________________ in calitate de administrator aduce la cunostinta candidatului Dl. ____________________________, CNP _________________________, posesor al CI seria ____ nr.___________, eliberat de _________________ la data de __________, domiciliat in ___________________ str. ______________________ nr.___, Bl. ______, Sc.___, et.____, ap.__________, Sector/Judet_____________________, angajarea in cadrul societatii __________________________________ SRL, in functia de agent de _________________________, conform prevederilor art. 17 din Legea nr. 53/2003 republicata - Codul muncii. In vederea intocmirii si semnarii contractului individual de munca va informam de continutul acestuia:
1. Identificarea partilor din contract:
Angajator persoana juridica romana SC _____________________________ SRL, cu sediul in localitatea ___________________, Str. ________________________ nr.___, Sector ____, inregistrata la Registrul Comertului ____________________, sub nr. J___/______/_______, cod fiscal
_____________, reprezentata legal de domnul __________________ in calitate de administrator
si
Angajat Dl ______________________, CNP __________________, posesor al CI seria ____ nr. ___________, eliberata de Sectia X de politie la data de ____________, domiciliat in ________________ str. _________________ nr.__, l. ______, Sc.__, et.___, ap.___, Sector ___ 2. Locul de munca __
3. Functia/ocupatia - agent de vanzari cod COR _____________
4. Atributiile postului sunt prezentate in fisa postului.
5. Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a dlui ........................... aplicabile la nivelul .......................................... S.R.L.
6. Riscurile specifice postului sunt:
7. Data la care incepe activitatea _________________
8. Durata contractului ________________
9. Durata concediului de odihna ____ zile lucratoare.
10. Salariul de baza brut __________lei, plata se face in data de __ ale lunii urmatoare.
11. Durata timpului de munca __ ore/zi, ___ ore/saptamana
12. Prezentarea regulamentului intern al_________________________ S.R.L.
13. Perioada de proba este de ___ de zile calendaristice.
14. Perioada de preaviz: in cazul concedierii durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare iar in cazul demisiei pentru functiile de executie este de 20 de zile lucratoare, pentru functiile de conducere este de 45 de zile lucratoare.
15. Drepturile si obligatiile partilor semnatare:
Societatea are, în principal, urmatoarele drepturi:
- sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
- sa exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
- sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.
Societatii îi revin, în principal, urmatoarele obligatii:
- sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractul sau individual de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege;
- sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de munca si conditii corespunzatoare de munca;
- sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
- sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
- sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului.
Salariatul are, în principal, urmatoarele drepturi:
- dreptul la salarizare pentru munca depusa;
- dreptul la repaus zilnic si saptamânal;
- dreptul la concediu de odihna anual;
- dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
- dreptul la securitate si sanatate în munca;
- dreptul la formare profesionala, în conditiile actelor aditionale.
Salariatului îi revin, în principal, urmatoarele obligatii:
- obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a îndeplini atributiile ce îi revin conform fisei postului;
- obligatia de a respecta disciplina muncii;
- obligatia de fidelitate fata de angajator în executarea atributiilor de serviciu;
- obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii în unitate;
- obligatia de a respecta secretul de serviciu.
16. Alte clauze:
Societatea stabileste clauze de neconcurenta si/sau de confidentialitate si/sau de formare profesionala, care fac obiectul unor acte aditionale distincte la contractul individual de munca si care respecta termenii Codului muncii.
17. Elemente suplimentare de legislatia muncii:
Contractul individual de munca ce urmeaza sa fie incheiat intre prezentele parti semnatare este supus legislatiei romane.
18. Conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instanta judecatoreasca competenta material si teritorial, potrivit legii.
19. Contractul individual de munca devine aplicabil în urmatoarele conditii:
- salariatul(-a) sa prezinte un certificat medical eliberat de medicul de medicina muncii agreat de Societate, din care sa rezulte o stare de sanatate corespunzatoare;
- salariatul(-a) sa prezinte documente de atestare a pregatirii profesionale;
- salariatul(-a) sa fie disponibil(-a) de a se prezenta la post la data începerii activitatii, data convenita cu Societatea.
20. Salariatul confirma ca a luat la cunostinta de clauzele care vor fi inscrise in contractul sau individual de munca si de prevederile Regulamentului intern al Societatii.
21. Societatea confirma ca prevederile contractului individual de munca propus candidatului sunt conforme cu clauzele, drepturile si obligatiile partilor stabilite prin Contractul colectiv de munca aplicabil, Regulamentul intern si prevederile legale în vigoare si ca acesta va fi încheiat cel tarziu pana la data inceperii activitatii.
22. Pentru confirmarea acordului dumneavoastra cu termenii prezentei informari, redactate în temeiul prevederilor art. 17 din Codul muncii, va rugam sa semnati contractul individual de munca propus de Societatea ........................................ si sa inapoiati un exemplar la Departamentul Resurse Umane.
23. In data de ___________ cand veti semna contractul individual de munca si dupa primirea unui exemplar al acestuia veti intra in posesia unui exemplar al contractului colectiv de munca al ....................................................... S.R.L. precum si o copie a Regulamentului intern.
24. Datele prezentate în aceasta oferta de munca sunt confidentiale; divulgarea acestora poate determina obligarea dumneavoastra la plata de daune-interese catre Compania noastra.
Angajator, Salariat,
Modelul de oferta de angajare poate fi descarcat si in format PDF de mai jos:
Angajatorul este obligat sa intocmeasca oferta de angajare?
Oferta de angajare are rol de contract preliminar, reprezentand primul pas formal in stabilirea unui parteneriat profesional. Ea ofera candidatului o imagine clara si transparenta asupra rolului si asteptarilor, permitandu-i acestuia sa ia o decizie informata cu privire la acceptarea sau respingerea propunerii de munca.
Cu toate acestea, oferta de angajare NU este reglementata de legislatia muncii, prin urmare nu este obligatorie. Intr-adevar, prevederile
art. 17 din Codul Muncii impun angajatorului obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract, insa nu specifica neaparat necesitatea unei oferte scrise prealabile.
Mai exact, conform alin (2) din art. 17 mai sus mentionat spune ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca.
Prin urmare, decizia transmiterii ofertei de angajare tine de strategia individuala a fiecarei companii. Unele societati prefera sa comunice oferta in scris inainte de incheierea contractului de munca, in timp ce altele informeaza candidatul in timpul procesului de recrutare si formalizeaza aspectele negociate direct in CIM.
Totusi, rolul ofertei de angajare este sa se asigure transparenta procesului de recrutare si sa se previna potentialele neintelegeri viitoare.
Ce se intampla daca in CIM nu apar elemente din oferta de angajare?
In general, in practica instantelor, contractul de munca prevaleaza ofertei de angajare. Prin urmare, dpdv juridic, doar contractul individual de munca si, acolo unde este cazul,
contractul colectiv de munca genereaza drepturi si obligatii intre parti. Cu alte cuvinte, de obicei, daca o clauza cuprinsa in oferta de angajare nu este preluata in contractul individual de munca, ea ramane lipsita de efecte juridice si nu poate produce consecinte sau obligativitate pentru niciunul dintre participantii la raportul de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<