Decizia de reintegrare a unui salariat reprezinta actul oficial prin care un angajator este obligat (de o instanta judecatoreasca) sa restabileasca raportul de munca al unui angajat in functia si conditiile anterioare incetarii contractului de munca. In acest articol vom prezenta obligatiile legale ale angajatorilor privind reintegrarea salariatilor si vom detalia pasii necesari pentru emiterea unei decizii corecte. De asemenea, vom oferi si un model de decizie reintegrare salariat care poate fi folosit de angajatori.
In ce context apare necesitarea reintegrarii unui salariat
Angajatul caruia i-a fost reziliat contractul de munca in mod nelegal sau nejustificat are dreptul sa sesizeze instanta de judecata pentru a obtine anularea deciziei de
concediere, plata unei compensatii echivalente cu salariile indexate, majorate si actualizate, precum si a altor drepturi pe care le-ar fi primit daca nu ar fi fost concediat.
Totodata, salariatul are dreptul sa solicite instantei reintegrarea sa pe postul detinut anterior. In cazul in care instanta decide in favoarea sa, iar hotararea judecatoreasca este definitiva si executorie, angajatorul este obligat sa o respecte si sa o puna in aplicare.
Etapele procesului de reintegrare
Conform prevederilor art. 80 din Codul Muncii, in cazul in care angajatorul a concediat un salariat in mod netemeinic sau nelegal, instanta judecatoreasca va dispune anularea concedierii si, la solicitarea salariatului, va obliga angajatorul sa-l repuna pe acesta in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Acest lucru presupune reactivarea contractului de munca in Revisal. Salariatul isi pastreaza functia detinuta anterior concedierii, dar si drepturile salariale. Mai mult decat atat, angajatorul este obligat sa plateasca despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul daca nu era concediat.
ATENTIE! In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
De asemenea, in plus fata de repunerea in functie si plata despagubirilor, angajatorul trebuie sa rectifice declaratia D112, pentru perioada cuprinsa intre incetarea contractului si momentul reintegrarii. Acest lucru inseamna ca salariatului i se va reconstitui stagiul de cotizare lunar si contributiile la pensie si sanatate.
Ce se intampla daca intre timp s-a desfiintat postul salariatului ce trebuie integrat?
In cazul in care prin hotararea instantei s-a dispus anularea deciziei de concediere si salariatul a solicitat in instanta reintegrarea in postul detinut, chiar daca intre timp postul s-a desfiintat, angajatorul este obligat sa reinfiinteze postul si sa reintegreze salariatul pe aceeasi functie si cu aceleasi atributii pe care le avea anterior concedierii.
Astfel, salariatul isi recupereaza locul de munca (prin reinfiintarea acestuia, daca a fost desfiintat), si isi reia activitatea in baza contractului de munca semnat la momentul angajarii, recuperandu-si totodata, sub forma de despagubiri, inclusiv drepturile salariale aferente perioadei in care nu si-a desfasurat activitatea ca urmare a concedierii nelegale.
Consilier Codul Muncii - Ghid util care va ofera informatii esentiale pentru gestionarea corecta a litigiilor de munca! Lucrarea este structurata pe capitole care acopera toate domeniile unde pot aparea conflicte cu angajatii si explica in detaliu numeroase spete practice, referitoare la situatii care genereaza adesea conflicte!
Comanda ACUM Consilier Codul Muncii>>> MODEL Decizie reintegrare salariat
Va prezentam mai jos un model de decizie reintegrare salariat, document pe care il puteti descarca in format PDF:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care avem un salariat care este pe conventie de somaj si din cauza intreruperii activitatii pe perioada sezonului rece trebuie sa il dam in fara plata, ce se intampla cu conventia: este sistata, curge pana la termenul prevazut initial sau societatea trebuie sa rambursese banii primiti pentru angajat? De asemenea daca salariatul aflat pe conventie de somaj intra in comisia de disciplina si i se desface contractul de munca ca urmarea a acestei comisii, societatea mai este nevoita sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui salariat cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti, A si B. Ambele contracte inceteaza in acelasi timp, la data de 31.10.2024, iar la angajatorul B i se deschide un nou contract de munca incepand cu 01.11.2024. In luna a 11-a salariatul are concediu medical cod 01. Care este baza de calcul a acestuia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<