Cererea de decontare ochelari este un document obligatoriu pentru angajatii care doresc sa beneficieze de sprijin financiar din partea angajatorului pentru achizitionarea ochelarilor de vedere. In acest articol, vom oferi un model de cerere, explicand in acelasi timp reglementarile cheie si conditiile care trebuie indeplinite pentru a accesa acest beneficiu. Totodata, vom specifica ce alte documente sunt necesare pentru decontare.
Model cerere decontare ochelari
Va prezentam mai jos un model de cerere pentru decontarea ochelarilor de vedere. Aceasta trebuie completata de salariat si transmisa departamentului care este responsabil cu acest proces in cadrul companiei.
CERERE PENTRU ACHIZITIONAREA OCHELARILOR DE VEDERE
Subsemnatul (a) ______________________ salariat in cadrul ________________in functia de _____________, prin prezenta va solicit sa aprobati achizitionarea ochelarilor de vedere cu specificatiile mentionate in documentele anexate.
Declar ca inteleg faptul ca angajatorul are dreptul sa achizitioneze ochelarii de vedere sau sa deconteze costul acestora si va adresez rugamintea de a tine cont de faptul ca optiunea mea este:
Achizitionarea ochelarilor de vedere de angajator;
Decontarea costului ochelarilor de angajator.
In sustinerea optiunii mele mentionez urmatoarele:
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Anexez la prezenta cerere urmatoarele documente:
a) ...[denumirea exacta a documentelor emise de medicul de medicina muncii];
b) ...[ denumirea exacta a documentelor emise de medicul oftalmolog].
Data: ___________
Semnatura:_________
Viza angajatorului
Se aproba:
Achizitionarea ochelarilor de vedere de angajator;
Decontarea costului ochelarilor de angajator in suma de .....lei.
Se respinge avand in vedere urmatoarele:
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Angajator
Data: ___________
Cererea de decontare ochelari de vedere poate fi descarcata si in
format PDF de mai jos:
Decontarea ochelarilor de catre angajator - procedura si conditii
Actele normative care reglementeaza decontarea ochelarilor de vedere pentru salariati sunt Codul Fiscal si H.G. nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Prevederile acestor legi stabilesc urmatoarea procedura de urmat:
1. Efectuarea examenului medical de specialitate. Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara. Acest examen se efectueaza:
- inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare - la examenul medical la angajare;
- ulterior, la intervale regulate;
- ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Daca in urma examenului medical se stabileste ca salariatul are probleme de vedere, medicul de medicina muncii va recomanda si un examen oftalmologic care sa determine daca este nevoie de dispozitive de corectie.
2. Prescrierea ochelarilor. In situatia in care medicul de medicina a muncii sau medicul oftalmolog prescrie ochelari salariatilor si daca nu se pot utiliza aparate de protectie normale, angajatorul are obligatia sa furnizeze salariatilor ochelari de vedere.
3. Decizie interna de decontarea ochelarilor de vedere. Angajatorul va emite o decizie interna prin care sa fie clar specificata vointa conducerii societatii de a suporta costul ochelarilor de vedere pentru salariati.
4. Tratamentul fiscal si documente justificative pentru decontare. D.p.d.v. fiscal, contravaloarea ochelarilor suportata de angajator nu reprezinta venit impozabil pentru salariat in baza art. 76 alin. (4) lit. f) si 142 lit. e) din Codul fiscal, iar pentru angajator cheltuiala este deductibila integral in baza art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
Pentru deducerea cheltuielilor de catre angajator, acesta trebuie sa aiba toate documentele justificative, si anume:
- Decizia interna
- Decizia medicului de medicina muncii cu recomandarea examenului oftalmologic
- Raportul medical/prescriptia medicala a medicului oftalmolog
- Factura si chitanta pentru achizitionarea ochelarilor
De asemenea, se recomanda crearea unei
proceduri interne in cadrul societatii care sa reglementeze:
- categoriile de salariati care pot beneficia de dispozitive de corectie speciale (salariati care utilizeaza echipament cu ecran de vizualizare, prevazut cu tastatura, sau dispozitiv de introducere a datelor si/sau un program care stabileste interfata operator/masina, accesorii optionale, periferice, inclusiv unitate de discheta si/sau unitate optica, telefon, modem, imprimanta, suport pentru documente, scaun, masa sau suprafata de lucru, salariatii care folosesc in mod obisnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru);
- documentele pentru asigurarea decontarii (decizia medicului de medicina muncii cu recomandarea examenului oftalmologic, raportul medical/prescriptia medicala a medicului oftalmolog si documentele justificative de achizitie a ochelarilor care sa respecte indicatiile medicale);
- optional - limitarea cheltuielilor prin plafonarea acestora in functie de, spre exemplu, posibilitatile financiare ale societatii
- departamentele/compartimentele care sunt implicate in procesul decontarii ochelarilor de vedere
5. Decontarea ochelarilor. Aceastea se poate face in 2 moduri: fie prin furnizarea directa a ochelarilor de vedere, fie prin rambursarea costurilor suportate de angajat pentru achizitionarea acestora.
Afla care este si:
Monografia contabila pentru decontarea ochelarilor de vedere Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu se face totusi o confuzie intre notiunile de "Atestat" si "Certificat de competente profesionale", care sunt doua documente total diferite? Certificatul de competente profesionale este eliberat de un formator profesional si este un document necesar (impreuna cu alte documente), pentru dosarul ce se depune la politie in vederea obtinerii Atestatului. Avand in vedere ca art. 38 pct.5 din Legea 333/2003 spune ca sunt exceptate de la obligatia obtinerii certificatului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele 21 zile de CO, vor deveni 33, incepand din acest an). Va rog sa ma ajutati in acest sens cu pasii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este termenul de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art. 65 Codul muncii pentru un salariat cu functie de conducerere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat pe functia de Inginer instalatii pentru constructii cod COR 214203. Poate fi acesta numit pe o functie de sef santier, pe un santier al firmei, aceasta functie avand cod COR propriu? Se poate numi printr-o decizie interna a directorului firmei, iar in decizie sa fie trecute si noile atributii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<