Clauza de neconcurenta este o prevedere contractuala care ofera protectie angajatorilor impotriva riscului de transfer de cunostinte tehnice, clienti sau strategii de afaceri catre concurenta. Clauza de neconcurenta trebuie sa respecte anumite conditii pentru a fi legala si echitabila, inclusiv acordarea unei indemnizatii compensatorii angajatului. In acest articol vom analiza ce presupune aceasta clauza, cum se aplica in practica si ce implicatii are atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.
Ce este clauza de neconcurenta
Clauza de neconcurenta este o prevedere contractuala prin care angajatorul se asigura ca un salariat nu va desfasura, dupa incetarea raporturilor de munca, activitati similare cu cele prestate la respectivul loc de munca, fie in interes propriu, fie in beneficiul unei alte entitati care ar putea prejudicia interesele companiei. Aceasta clauza poate fi negociata si inclusa in
contractul individual de munca fie la momentul incheierii acestuia, fie pe parcursul derularii relatiei de munca.
Clauza de neconcurenta presupune oferirea unei indemnizatii lunare de neconcurenta pe care angajatorul se angajeaza sa o plateasca pe intreaga perioada convenita.
Conditiile de aplicare a clauzei de neconcurenta sunt reglementate prin prevederile Codului Muncii, in mod concret prin art. 20 -24 si art. 26.
In ce conditii isi produce efectele clauza de neconcurenta
Pentru ca aceasta clauza sa fie valida, angajatorul trebuie sa includa in contractul de munca, in mod concret urmatoarele informatii obligatorii:
- activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului,
- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare,
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta,
- tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii,
- aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Clauza devine nula daca nu specifica toate aceste elemente sau daca activitatea restrictionata nu este clar definita in raport cu cea a fostului angajator.
De asemenea, conform prevederilor art. 22 din Codul Muncii, efectele clauzei de neconcurenta sunt limitate in timp, aceasta putand fi aplicata pentru o perioada maxima de 2 ani dupa incetarea contractului individual de munca al salariatului.
IMPORTANT DE STIUT! Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
Indemnizatia de neconcurenta
Indemnizatia de neconcurenta este suma compensatorie pe care angajatorul este obligat sa o plateasca angajatului in schimbul respectarii clauzei de neconcurenta dupa terminarea raporturilor de munca. Aceasta indemnizatie este prevazuta de Codul Muncii si reprezinta o conditie esentiala pentru legalitatea si aplicabilitatea clauzei.
Valoarea indemnizatiei se negociaza, se trece in contractul individual de munca sau intr-un act aditional si trebuie sa fie de cel putin 50% din media veniturilor brute ale angajatului din ultimele sase luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.
In cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, indemnizatia se va calcula din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite salariatului pe durata contractului.
Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Clauza de confidentialitate vs clauza de neconcurenta
Ambele clauze pot fi negociate de angajat si angajator si sunt prevazute in Codul Muncii. Totusi, exista diferente esentiale intre cele doua, si anume:
- Clauza de confidentialitate interzice divulgarea informatiilor sensibile dobandite in timpul angajarii (atat pe durata contractului, cat si dupa incetarea acestuia), insa nu necesita obligatoriu o compensatie financiara
- Clauza de neconcurenta restrictioneaza dreptul angajatului de a desfasura activitati concurentiale dupa incheierea contractului de munca si impune obligativitatea acordarii unei indemnizatii compensatorii din partea angajatorului
- Desi pentru clauza de confidentialitate partile pot negocia optional acordarea unui spor, acesta nu este obligatoriu prin lege, spre deosebire de clauza de neconcurenta unde compensatia financiara este impusa de Codul muncii.
Pe langa aceste diferente, mai este important de specificat faptul ca ambele clauze prevad insa plata de daune-interese in caz de nerespectare.
MODEL Act aditional la CIM cu clauza de neconcurenta
Va prezentam mai jos un model de Act Aditional la CIM cu clauza de neconcurenta. Documentul poate fi descarcat in fomrmat PDF:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care avem un salariat care este pe conventie de somaj si din cauza intreruperii activitatii pe perioada sezonului rece trebuie sa il dam in fara plata, ce se intampla cu conventia: este sistata, curge pana la termenul prevazut initial sau societatea trebuie sa rambursese banii primiti pentru angajat? De asemenea daca salariatul aflat pe conventie de somaj intra in comisia de disciplina si i se desface contractul de munca ca urmarea a acestei comisii, societatea mai este nevoita sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui salariat cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti, A si B. Ambele contracte inceteaza in acelasi timp, la data de 31.10.2024, iar la angajatorul B i se deschide un nou contract de munca incepand cu 01.11.2024. In luna a 11-a salariatul are concediu medical cod 01. Care este baza de calcul a acestuia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<