Clauza de confidentialitate impune salariatului obligatia de a nu divulga datele confidentiale la care are acces in timpul derularii relatiei contractuale sau dupa incetarea acesteia. In acest articol vom analiza ce presupune clauza de confidentialitate, cum este reglementata in legislatia muncii din Romania si vom oferi un model de act aditional la CIM ce include aceasta prevedere contractuala.
Ce presupune clauza de confidentialitate
Clauza de confidentialitate este o prevedere contractuala prin care angajatorul si angajatul stabilesc obligatia acestuia din urma de a pastra secretul informatiilor confidentiale ale companiei, precum date comerciale, financiare, tehnologii, strategii sau alte secrete ale companiei. Aceasta este reglementata in principal prin Codul Muncii, art. 26, care permite includerea acestei clauze in contractul individual de munca, fie de la inceput, fie printr-un act aditional ulterior.
Obligatia de confidentialitate poate continua si dupa incetarea contractului de munca, daca acest lucru este stipulat explicit. De asemenea, este important de mentionat faptul ca aceasta clauza isi produce efectele si in cazul in care contractul individual de munca este suspendat.
Ce alte clauze pot fi introduse in CIM
In conformitate cu art. 20 din Codul Muncii, in afara clauzelor esentiale care trebuie cuprinse in contractul individual de munca, angajatorul si angajatul pot negocia introducerea si altor clauze specifice, precum:
Conditii clauza de confidentialitate
Pentru a fi valabila, clauza de confidentialitate trebuie sa indeplineasca anumite conditii obligatorii, si anume:
1. Sa specifice exact si restrictiv sfera informatiilor confidentiale care nu pot fi divulgate. De obicei, se vizeaza in mod explicit categorii precum date cu caracter personal, informatii financiare, strategii de afaceri si alte tipuri concrete de date sensibile. Cu alte cuvinte, prin clauza de confidentialitate se poate interzice divulgarea doar a informatiilor care au fost declarate confidentiale in cuprinsul clauzei, nu toate informatiile la care angajatii au avut acces pe perioada contractului.
2. Sa fie incheiata in forma scrisa si stipulata in contractul individual de munca. Clauza de confidentialitate poate fi introdusa la incheierea contractului de munca sau ulterior, prin act aditional la CIM. Este obligatorie specificarea sa in CIM, ea neputand fi subinteleasa.
3. Sa specifice in mod concret conditiile de respectare a clauzei. Va trebui mentionata durata de valabilitate a clauzei, daca s-a negociat acordarea unei indemnizatii de confidentialitate (aceasta nu este obligatorie), cuantumul acesteia si eventualele consecinte ale incalcarii clauzei.
4. Sa fie licita si morala. Clauza de confidentialitate nu vizeaza ascunderea unor activitati ilegale sau a unor incalcari ale drepturilor salariatilor. Prin urmare, angajatul are dreptul legal si moral de a divulga astfel de informatii catre autoritatile competente sau instanta de judecata, fara a fi considerat ca incalca obligatiile contractuale de confidentialitate.
Durata clauzei de confidentialitate
Clauza de confidentialitate poate dura pe intreaga perioada de executare a contractului de munca, dar isi poate produce efectele si dupa incetarea CIM. De regula, se va specifica in actul aditional semnat care este durata concreta de valabilitate.
MODEL Act aditional la CIM cu clauza de confidentialitate
Va prezentam mai jos un model de AA la CIM cu clauza de confidentialitate:
Intrebari frecvente cu privire la clauza de confidentialitate din contractul individual de munca
In cele ce urmeaza vom oferi raspunsuri la cele mai frecvente intrebari cu privire la clauza de confidentialitate din CIM.
Clauza de confidentialitate se plateste?
Clauza de confidentialitate nu presupune plata unei indemnizatii suplimentare, spre deosebire de alte clauze din contractul de munca, cum ar fi clauza de neconcurenta.
Conform Codului Muncii, obligatia de confidentialitate face parte din angajamentele pe care angajatul le poate asuma prin contract, iar respectarea acesteia nu necesita o compensare financiara suplimentara. Cu toate acestea, daca angajatorul si angajatul considera oportun, pot stabili prin negociere un beneficiu financiar asociat cu aceasta clauza, insa nu este o cerinta legala obligatorie.
Clauza de confidentilitate este obligatorie?
Nu, clauza de confidentialitate este facultativa. Clauza de confidentialitate se introduce in mod tipic pentru acele pozitii profesionale in care angajatul, prin natura specifica a atributiilor sale, are acces la informatii sensibile ce necesita protectie si confidentialitate pe intreaga durata a executarii contractului individual de munca.
Clauza de confidentialitate dupa incetarea contractului de munca mai produce efecte?
Da, clauza de confidentialitate poate continua sa produca efecte si dupa incetarea contractului de munca, daca acest lucru este specificat in mod explicit in contractul individual de munca sau intr-un act aditional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care avem un salariat care este pe conventie de somaj si din cauza intreruperii activitatii pe perioada sezonului rece trebuie sa il dam in fara plata, ce se intampla cu conventia: este sistata, curge pana la termenul prevazut initial sau societatea trebuie sa rambursese banii primiti pentru angajat? De asemenea daca salariatul aflat pe conventie de somaj intra in comisia de disciplina si i se desface contractul de munca ca urmarea a acestei comisii, societatea mai este nevoita sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui salariat cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti, A si B. Ambele contracte inceteaza in acelasi timp, la data de 31.10.2024, iar la angajatorul B i se deschide un nou contract de munca incepand cu 01.11.2024. In luna a 11-a salariatul are concediu medical cod 01. Care este baza de calcul a acestuia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<